Suikerbietenoogst breekt alle records
Door het fraaie herfstweer
De ontwikkeling van de suikerbietenoogst 1971 gaat voort om alle records te slaan. Tot nog toe wordt er een hoog gehalte aan suiker en een lage tarra geboekt. Hierbij komt het uitzonderlijke mooie najaarsweer dat de campagne sterk in de goede richting beïnvloedt. Bij al deze gunstige factoren zit er toch ook weer 'n addertje onder het gras. Ir. J. van den Hilt uit, in het zojuist verschenen nummer van Maandblad Suiker Unie, een ernstige klacht aan het adres van de landbouwers. Het betreft het koppen van de bieten. Er wordt zelfs over een zorgelijke toestand gesproken. Letterlijk schrijft ir. Van den Hil het volgende:
„Ladingen bieten waaraan zo op het oog geen aanklevende grond aanwezig is blijken bij bemonstering en tarrering toch nog een tarrapercentage van rond 15 pet. op te leveren.
De koptarracijfers zijn dan ook vrij hoog te noemen. Deze ontwikkeling baart de suikerindustrie in het algemeen veel zorgen. De kwaliteit van het kopwerk wordt van jaar tot jaar slechter. Dit betekent, dat er niet alleen meer koppen in de fabriek worden ingevoerd, maar dat vooral steeds meer bladsteelresten mee moeten worden verwerkt. Deze bladsteelresten komen wat gewicht betreft niet in het tarracijfer tot uiting. Ze zijn echter wel de bron van veel onzuiverheden in het sap."
Zo ziet men maar weer „het is niet alles goud wat er blinkt".
VOLLE CAPACITEII
Na een goede start van de Suiker Unie fabrieken op zaterdag 18 september en een grote belangstelling van de telers voor de voorlevering werkten de zes fabrieken al spoedig op volle capaciteit. Recordcijfers werden niet geboekt in verband met het hoge gehalte aan suiker. Suikerwinning uit bieten — juist ook wanneer de aangevoerde grondstof rijk is aan suiker — vraagt nu eenmaal tijd, ook in een vrijwel continue proces. De gunstige weersomstandigheden hebben niet alleen voor een record-oogst van de suikerfabrieken gezorgd, zij hebben ook het suikergehalte extra goed beïnvloed. Tot 1 oktober lag het suikergehalte voor Noord-Nederland op 161-2 a 17 procent; voor Zuid-Nederland was dit gemiddeld 16 a 161/2 procent en voor Zuid-Limburg bleef het nog onder de 16 procent. De uiterst droge nazomer heeft in de bietenvelden voor meer verrassingen gezorgd. Hier en daar waren er velden met veel slapende bieten (afgestorven blad). Het suikergehalte van deze „slapers" was bij aanvoer aan de fabrieken rond 20 procent.
OPSLAGPLAATS
De droogte zorgde ook voor een laag procent tarra, er kwamen gemiddelden van 10 tot 12 procent uit de bus. De bieten waren over het algemeen bijzonder schoon, al kwam hier en daar voor, dat toch nog veel losse grond werd aangevoerd. Een kwestie van het inrichten van een goede plaats voor de opslag van de bieten bij de boerderij of op het land. (Op sommige plaatsen worden de los- en laadplaatsen bij de havens gebruikt met toestemming van de betreffende gemeente. Dit blijkt een goede oplossing te zijn voor landbouwers die niet beschikken over een verharde opslag.) Niet genoeg kan worden gepleit voor een verharde bodem, waarop de bieten kunnen worden opgeslagen in afwachting van het transport naar de fabriek, aldus het Maandblad.
ROOIEN
Het vele groen in sommige ladingen bezorgt de kruidvangers in de fabrieken nogal wat werk. Bietenrooien is niet direct een vak, waarvoor men in de wieg gelegd moet zijn. Met het op een juiste manier instellen van de rooimachine, met regelmatige controle en de nodige aandacht aan zijn oogst, zijn machine en zijn transport behoeft men beslist geen groene lading op de wagens te hebben.
Als men op dezelfde wijze als tot nu toe de bieten kan rooien en verwerken is het mogelijk om reeds half december de campagne te beëindigen. De wortelopbrengst is momenteel iets lager dan aanvankelijk werd geraamd. Het is nog de vraag of de tot nu toe grootste bietenoogst van Nederland van 5.243 miljoen ton, die in 1968 werd verwerkt ook dit jaar zal kunnen worden bereikt. Wat de suikerproduktie betreft is het haast wel zeker, dat de 12 Nederlandse suikerfabrieken een absoluut record zullen vestigen. Mogelijk zal de witsuikerproduktie uit de oogst 1971 de 700.000 ton behoorlijk overschrijden. De oorzaak daarvan is, dat de suikerproduktie per hectare rond 15 procent ligt dan het 10-jaars gemiddelde. Alles met deze restrictie: ijs en weder dienende.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 november 1971
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 november 1971
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's