Friese hervormde PKV laakt onomwonden het „Getuigenis"
"Hooghartige en arrogante toon"
In de hervormde Provinciale Kerkvergadering van Friesland bestaat weinig waardering voor het „Getuigenis" van een aantal hervormde theologen, onder wie prof. dr. G. C. van Niftrik. In de deze week gehouden vergadering was men van oordeel dat het stuk van de verontruste theologen eenzijdig is, hoewel het wel een aantal waarheden bevat.
De voorzitter van de Friese PKV, ds. P. P. Miedema uit Burum vond in zijn openingswoord dat het vreemd is dat het „Getuigenis" op deze rechtstreekse wijze in de gemeenten is terecht gekomen; ds. Miedema sprak van een „hooghartige" en „arrogante "toon die het geschrift zou kenmerken.
Ook verscheidene andere leden van de Friese PKV laakten het „Getuigenis" vrij scherp; zij vonden dat het teveel de nadruk legt op de verticale relatie tot God en te weinig recht doet wedervaren aan de horizontale verhoudingen tot de naaste, terwijl in de Bijbel beide relaties steeds met elkaar in verband staan. De forse taal van het „Getuigenis" zou beter in de kerk niet gehoord kunnen worden: met deze taal sluit men de deur voor een gesprek, daar het de sfeer ademt van „zo is het en niet anders".
De PKV besloot na ampele discussies een brief naar de Hervormde synode te schrijven die van 15 tot 17 november a.s. bijeenkomt. Daar zal het „Getuigenis" bij het gesprek over de polarisatie in de Hervormde kerk zeker aan de orde komen.
In deze brief verzoekt de PKV de synode om samen met de andere leden-kerken van de Raad van kerken een nieuwe tekst van het belijden der kerk op te stellen. Als geen nieuw belijden zou zijn op te stellen met de andere kerken, dan moet de Ned. Hervormde Kerk daar zelf toe overgaan. Daarin moet volgens de PKV staan dat de verkondiging van Christus als „Heer der wereld" in zich sluit de oproep om de samenleving overeenkomstig zijn bedoeling te vernieuwen en dat de kerk zich ongeloofwaardig maakt (als kerk) als zij zich niet inzet voor deze verzich te distantiëren van het „Getuigenis" en al het mogelijke te doen om een voortgaande polarisering tegen te gaan en het gesprek hierover weer op gang te helpen.
De Friese PKV wijdde voorts haar aandacht aan de Friese Raad van Kerken die „nagenoeg of niets" voorstelt. Aldaar wordt alleen maar gepraat, maar geen besluiten genomen. De voornaamste oorzaak van deze weinig efficiënte functionering dacht men te vinden in de ongelijksoortige organisatie van de verschillende kerken die verschillende methoden met zich meebrengen. Bovendien is het enthousiasme niet bijzonder groot.
Voorts werd vastgesteld dat de belangstelling voor het Fries als kerktaal toeneemt, zowel in Friesland als daarbuiten, o.m. aan enkele universiteiten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 november 1971
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 november 1971
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's