Gemeenten moeten ook prioriteiten afwegen
Drs, Stuyvenherg:
Vele gemeenten willen te snel allerlei voorzieningen realiseren, die voorlopig onrendabel zullen zijn. Zij zullen hun beleid meer moeten afstemmen op de reële inkomsten, aldus drs. Stuyvenberg, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken in de Tweede Kamer. Het was te verwachten, dat bij de begroting van het gemeentefonds de moeilijke situatie van de gemeenten uitvoerig aan de orde zou komen.
In een zeer beslist betoog zette de staatssecretaris helder uiteen aan de Kamer dat uit de gemeentelijke autonomie ook 'n gemeentelijke verantwoordelijkheid voortvloeit. In veel gevallen wordt de moeilijke situatie waarin gemeenten verkeren veroorzaakt door het feit, dat men soms bewust kieste om bepaalde sectoren te willen voorlopen. En wanneer wij dan deze gemeenten door aanvullende of bijzondere regelingen tegemoet zouden komen, dan benadelen wij andere gemeenten, die tegenover de middelen, die ter beschikking staan, wel een verantwoord beleid voeren.
MERKWAARDIG
In dit verband signaleerde hij een merkwaardige ontwikkeling op het eigen gemeentelijk belastinggebied. In jaren van gemeenteraadsverkiezingen zijn er weinig gemeenteraden die dan tot verhoging van gemeentelijke belastingen besluiten. Wel onderschreef de staatssecretaris de noodzaak om bijzondere structurele lasten door hogere uitkeringen of door overheveling naar het rijk op te lossen.
In dit verband merkte hij op, dat het openbaar vervoer nooit door de financiële verhoudingen wet is op te lossen.
In vele gemeenten leggen de sterk stijgende lasten van de sociale uitgaven een groot beslag op het budget, zodat er omdat deze uitgaven merendeels voort vloeien uit rijksregelingen een grote aandrang bestaat tot integrale vergoeding. Staatssecretaris Van Stuyvenberg meende, dat het gemeentefonds nooit gezien mag worden als een subsidiefonds en noemde het een vreemd element in het kader van hel gemeentefonds uit te gaan van de werkelijke uitgaven. Eerder zullen dan bepaalde uitgaven direct onder de betreffende departementen gebracht moeten worden, wat men onder meer nu voor randdiensten bij het onderwijs overweegt.
NIET SOMBER
Optimistisch toonde hij zich over de financiële toekomst van de gemeenten. De situatie van de gemeenten is niet zo erg somber, zo zei hij. Er zijn wel bottle necks in de grote gemeenten, maar daarover is het overleg gaande. Wij streven ernaar om de 4 grote gemeenten door saneringsuitkeringen in staat te stellen in 1974 met een sluitende begroting te komen. Sterke nadruk legde hij op zijn overwegingen, dat het beslist mogelijk is, dat de gemeenten weer een eigen beleid gaan voeren, wanneer binnen het raam van de mogelijkheden, de prioriteiten beter worden afgewogen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 november 1971
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 november 1971
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's