LOON- EN PRIJSOVERLEG ZIT WEER MUURVAST
Werkgevers en werknemers naderden elkaar tot op 1,8% loonverhoging
UTRECHT - Het overleg van werkgevers en werknemers over de manier, waarop het volgend jaar paal en perk moet worden gesteld aan de hollende lonen en prijzen, is maandag mislukt. Na bijna vier uur onderhandelen meenden de voorzitters van de werkgeversorganisaties en van de vakcentrales, dat het geen zin meer had om nog verder te praten.
Beide partijen waren inmiddels wel iets dichter bij elkaar gekomen:
• De werkgevers wilden een verbetering van hel werkelijk besteedbaar loon met één procent geven. Hun aanvankelijke uitgangspunt was: Geen enkele verbetering. De loonkosten zouden als gevolg van deze tegemoetkoming stijgen van negen tot 10,2 procent.
• De werknemers wilden door enkele technische ingrepen binnen een matigingsplan de stijging van de loonkosten in 1972 terugbrengen van 13,1 tot twaalf procent. Dit is hetzelfde percentage, dat de kroonleden van de Sociaal-Economische Raad voor volgend jaar aanvaardbaar vinden.
AFGROND
Tussen werkgevers en werknemers gaapte toen nog een afgrond van twee procent. Volgens NVV-voorzitter drs. Ter Heide zou ook dit verschil kleiner kunnen worden, als de werkgevers bereid zouden zijn zuinig te doen met promoties, extra periodieken etc. Volgens drs. Bakkenist, de voorzitter van het Verbond van Nederlandse Ondernemingen is dit echter erg moeilijk.
Deze werkgeversvoorzitter meent, dat er geen chaos aan het loonfront zal ontstaan, nu de bedrijfstakken zonder een centrale afspraak moeten gaan onderhandelen. De werkgelegenheid en de economische situatie in vele bedrijven is volgens hem zo aan het afnemen, dat de noodzaak tot matiging voor ieder duidelijk is.
Hij gelooft, dat de uiteindelijke resultaten lager zullen uitvallen dan wanneer de werkgevers op centraal niveau hadden ingestemd met het oorspronkelijke voorstel van de vakbeweging.
Drs. Ter Heide gelooft echter, dat hier en daar nu wel grotere loonsvtrhogingen uit de bus zullen -komen dan wanneer gisteren een akkoord zou zijn gesloten. Dit akkoord zou hij ook hebben toegejuicht, omdat het een stimulans tot matiging zou zijn geweest voor de beoefenaren van vrije beroepen — artsen, accountants, advocaten, notarissen, makelaars — met wie het kabinet vandaag en morgen praat.
"De werkgeversorganisaties zullen" aldus drs. Bakkenist, „nu een beroep op de leden doen om geen enkele werkelijke loonsverhoging te geven. De vakcentrales willen eerst onderling praten. Daarna gaan ze proberen om een konkrete richtlijn voor de bonden op te stellen.
BEMIDDELING
Beide partijen zien nog geen bemiddeling. Wel verwachten zij, dat het kabinet het initiatief zal nemen voor een gesprek. Het zal echter volgens drs. Ter Heide „minder zinvol" zijn dan wanneer er gisteren wel overeenstemming was bereikt.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 november 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 november 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's