„Stemming van Senaat onverantwoordelijk"
Nixon over het besluit tot stopzetting buitenlandse hulp
WASHINGTON — President Nixon is zeer verontwaardigd van het besluit van de Amerikaanse senaat, die vrijdagavond inet 141 tegen 27 stemmen het regeringsvoorstel verwierp over de hulpverlening aan het buitenland. Kort na de zeer verrassende uitslag van de stemming kwam het Witte Huis met het .volgende communiqué: ..de president vindt de stemming in de Senaat een hoogst onverantwoordelijke daad, die 25 jaar constructief buitenlands beleid vernietigt en die onaanvaardbare risico's met zich brengt voor de nationale veiligheid. De president eist dat dit absoluut vitale hulpprogram aan het buitenland onmiddellijk weer op de begroting wordt gezet, zodat wij onze pogingen kunnen voortzetten naar de verwezenlijking van een vreedzamer wereld".
Toch weer op begroting
Zoals gemeld voorzag het regeringsvoorstel in steun aan het buitenland ten bedrage van 2,914 miljard dollar. Het was de eerste maal dat een Huis van het Congres een dergelijk voorstel wegstemde sinds het buitenlands hulpprogram na de tweede wereldoorlog van stapel liep. De stemmingsuitslag kwam tot stand omdat conservatieve senatoren (traditiegetrouw tegenstanders van hulp aan het buitenland) en liberalen (die hulp willen verlenen via instellingen als de Ver. Naties, maar niet bilateraal) een ongebruikelijk bondgenootschap vormden.
Overigens vallen de kredieten voor Zuid-Vietnam, Laos en Thailand buiten het voorstel. Deze worden geregeld in een aparte wet op de militaire hulp. Wel getroffen door de stemming van de Senaat worden de kredieten voor wapen-aankopen voor Israël en de 341 miljoen dollar voor hulp aan Cambodja.
Het regeringsvoorstel betrof de hulp aan het buitenland over de periode 1 juli 1971 tot 30 juni 1973. Aanvankelijk stond er een bedrag van 3,3 miljard dollar en was het voorstel door het Huis van Afgevaardigden aangenomen. Door de vele amendementen die er in de Senaat aan werden toegevoegd verminderde het bedrag tot 2,9 miljard.
Het besluit van de senatoren maakt een compromis in principe onmogelijk en verplicht het Congres het gehele program nog eens te gaan bekijken. Het lijkt weinig waarschijnlijk dat een en ander nog mogelijk is, voor het eind van het parlementaire jaar in de tweede helft van november.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 november 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 november 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's