De lente in huis (2)
Van bloemen en planten
Zoals in het voorgaande artikel is geschreven, zouden we nog eens terug komen met een stukje over bloeiende bolgewassen in huis. De mogelijkheden zijn op dit gebied nog lang niet uitgeput en het is helaas niet mogelijk om hier al te uitgebreid op in te gaan, maar niettemin zullen we toch nog eens enkele gewassen nader bezien.
Behalve de tulpen en narcissen die in huis vrij gemakkelijk te vervroegen zijn, is dit ook het geval met diverse „bijgoed" gewassen. Om eerst even de term „bijgoed" te verklaren het volgende, de kweker maakt namelijk verschil tussen de bolgewassen. De tulpen, de hyacinten en de narcissen behoren tot de hoofdgewassen en alle andere bollen knolgewassen tot het bijgoed; zoals o.a. gladiolen, crocussen, irissen en begonia's, sneeuwklokjes en dergelijke meer.
CROCUS
Om nu dus eens wat meer van deze gewassen onder de loep te nemen, willen we eerst de crocus eens nader bekijken. Ook bij deze knollen (het zijn nl. geen bollen) is weer een zeer groot en ook gevarieerd sortiment aanwezig, waarvan we slechts enkele rassen zullen noemen.
In wit en geel, in gestreept en paars, in lichte en donkere tinten en bovendien in groot en kleinbloemige variëteiten is er ook hier een enorme keus en hoeveelheid. Hiervan behoren de kleinbloemige meestal tot een aparte groep die over het algemeen vroeg en ook zeer rijkbloeiend zijn. Behalve voor de tuin (onmisbaar!) zijn deze crocussen ook in huis zeer goed te vervroegen, bovendien op een zeer eenvoudige manier, als u de spelregels maar goed opvolgt. Alleen alvast bij voorbaat een waarschuwing: pas op voor muizen, want die zijn verzot op de jonge spruiten en op de knollen van de crocus.
Ter oriëntatie alvast rassen van grootbloemige crocussen die voor dit doel zeer geschikt zijn: Remembrance - donkerpaars. Purpureas grandiflorus - donkerpaars, Jeanne d'Arc - wit, Pikkwick - paars-wit gestreept. Grote gele crocus - geel.
TWEE MOGELIJKHEDEN
De bloei van de crocussen kan van nu af gerekend ongeveer vallen in de maand februari als u ze nu direct opzet, dus nog volop in de winter. Er zijn hierbij twee mogelijkheden: ten eerste een schaaltje of bakje vullen met grint, de crocussen er opzetten, dan bijvullen met water zodat de onderkant van de knolletjes net het water raken.daarna donker en koel wegzetten (zie artikel over de hyacint); de tweede mogelijkheid is, ondiepe potten of plantschaaltjes vullen met grond, de crocus er in zetten zodat ze maar 1 cm met grond bedekt zijn. Ze kunnen vrij dicht bij elkaar worden geplant, 1 of hooguit 2 cm ruimte onderling is meer dan voldoende. De bakjes worden daarna buiten ingekuild met ten hoogste 5 cm grond op de knollen. Dan het geheel afdekken tegen vorst, daar u ze anders niet uit de grond kunt halen als het eventueel zou vriezen, (denk om de muizen). Als de spruiten zichtbaar worden boven de grond, dit zal ongeveer eind januari zijn, kunt u ze naar binnen halen en in huis in bloei trekken. Houdt u echter wel rekening met de temperatuur, deze mag niet boven de 18 graden C. zijn, daar anders het gevolg kan zijn dat de bloemknoppen verdrogen.
BLAUWE DRUIF
Een ander gewasje, en veelal zeer populair, is de Muscari armeniacum, in de volksmond „blauwe druifjes" genoemd. Ook deze lenen zich zeer goed voor het vervroegd in bloei trekken. De behandeling is bij het planten hetzelfde als bij de crocus, we kunnen hier dus kort over zijn. Alleen bij het in het licht halen en tevens in de warmte moet u rekening houden met de ontwikkeling van de bloemtros, deze moet voelbaar uit de bol zijn. Als de eerste bloemtros uitgebloeid is moet u ze afsnijden en dan kan zeer zeker een tweede volgen. De blauwe druifjes zijn dus aantrekkelijk genoeg om het eens te proberen, de bolletjes zijn vrijwel overal te verkrijgen en de prijs ligt niet hoog. De echte liefhebber kan ook hier weer volop genieten van wat eigenlijk in het voorjaar buiten bloeit, „de lente in huis".
WINTERACONIET
Een derde gewas dat veel mogelijkheden biedt is Eranthis hyemalis, ofwel de „wintér-aconiet". We hebben deze reeds eerder aangehaald bij de bollen en knollen voor de tuin. Ook deze leuke helder gele bloempjes lenen zich uitstekend voor de huisbroei. In de maanden oktober en november plant men de knolletjes, liefst maat 4 - 5 cm in potjes of bakjes gevuld met grond. Bij het planten moeten de groeipunten zoveel mogelijk naar boven worden geplant; dat is nogal vanzelfsprekend horen wij al zeggen, maar het is bij deze knolletjes niet zo gemakkelijk te zien. Weet u het niet zo precies, dan legt u ze maar op hun zijde; opkomst is dan ook verzekerd.
Na het planten kan men de eranthis direct in het volle licht zetten bij een temperatuur van hoogstens 15 graden C. en na ongeveer drie weken bij 17 tot 20 graden C. Zo plus minus 4 a 5 weken na het planten kunt u de eerste bloemen verwachten, als u dus in november plant, kunt u in januari reeds bloei verwachten.
KLEINE IRIS
Als één der laatste gewassen in dit artikel willen wij nog noemen de kleine Iris Reticulata. Ook van dit bolgewas kan men goede bloeiresultaten verwachten als men de regels in acht neemt. Als bolmaat gebruiken we hier het liefst de maat 6 cm of dikker. Ook hier weer maken we gebruik van bakken, potten of plantschaaltjes gevuld met grond. De bollen worden er zover in geplant, dat de top nog juist zichtbaar is en weer inkuilen met ongeveer 5 tot 10 cm grond op de bol. Zijn deze voor 15 november geplant, dan kunt u meestal van 21 januari af binnenhalen en in de warme kamer plaatsen. De bloemknop moet dan goed voelbaar zijn. Door op verschillende tijdstippen binnen te halen, is het goed mogelijk de bloei te spreiden.
SNEEUWKLOKJE
Als hekkesluiter voor deze keer, de Galanthus Nivalis, beter bekend als sneeuwklokje.Ook deze zijn goed in huis -vervroegd in bloei te brengen; de behandeling is vrijwel het zelfde als bij de winteraconiet.
Al deze gewassen zijn min of meer bekend als tuinbeplanting, maar voor vervroeging in huis meestal niet. U ziet er zijn nog vele mogelijkheden op dit gebied die ook voor de doorsnee liefhebber bereikbaar zijn.
FLORIST
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's