Uniek bejaardencentrum in Woudenberg
WOENSDAG OFFICIEEL GEOPEND
Voor Woudenberg was het woensdag een grote dag. Na jaren van voorbereidingen — reeds toen ds. Cirliel in Huilen stond werd er over gepraat vertelde de Hervormde predikant ds. A. J. Timmer — werd gisteren het bejaardencentrum „Groenewoude" officieel geopend.
De bejaarden van Woudenberg hebben hiermede een huis gekregen, waar alles aan gedaan is om het een „thuis" te doen zijn. De situering is bijzonder gunstig. „Groenewoude ligt heerlijk rustig midden in het groen, maar toch ook dicht bij het centrum van het dorp. Steeds meer komt men tot de overtuiging en burgemeester Hosang vertolkte deze middag eveneens deze gedachtengang, dat men de bejaarden niet ergens op moet bergen. Ze moeten niet het gevoel krijgen uitgerangeerde mensen te zijn. Dat mag ook niet, want ook de oudere mens, ook al is hij niet meer zo produktief is schepsel Gods. Bovendien kan hij door grote ervaring een levenswijsheid bezitten, die zeer waardevol is voor de jongeren. Ter gelegenheid van de officiële opening was een bijeenkomst belegd door de voorzitter van het stichtingsbestuur de heer Blok. Deze opende de bijeenkomst met het lezen van psalm 103 en gebed. Hij sprak zijn vreugde uit over de tot stand gekomen resultaten, Ook is er blijdschap, dat men een protestants-christelijke bejaardencentrum heeft kunnen bouwen.
GESCHIEDENIS
De heer Blok vertelde ook het één en ander over de voorgeschiedenis.
In februari 1967 vond de eerste bespreking plaats door de heer A. A. Versteeg namens de diaconie van de Ned. Herv. Kerk ten kantore van de architecten Leo Visser en Römeling te Zeist over het voorlopig schetsplan.
In mei 1968 besloot de Kerkeraad van de Ned. Herv. Kerk een stichting in het leven te roepen en met gemeentegarantie geld te lenen; dit op aandringen van het College van toezicht te Utrecht.
Het aanvragen van de gemeentegarantie heeft tot gevolg gehad, dat de Stichting een bredere basis kreeg.
Nadat In september 1968 en in januari 1969 een eerste en een tweede inschrijving had plaats gevonden, ging de gemeente op 15 augustus 1969 akkoord met de geldlening en werd de bouw opgedragen.
Op 18 augustus 1969 namen de werkzaamheden een aanvang met het plaatsen van bouwketen en het klaarmaken van de baan voor de hijskraan. Nadat het nodige grondwerk was verricht werd 21 oktober 1969 begonnen met het heien van proefpalen. Op 30 oktober 1969 wordt de eerste paal geslagen door de heer J. A. Hosang, burgemeester van Woudenberg en Renswoude.
Er zijn in totaal 35 Obetonpalen geheid. Eind juli 1971, dus na 1 jaar en 9 maanden na het inslaan van de eerste paal door de burgemeester, werd de vleugel langs de Ekris met tiijbehorende dienstruimten, de keukenvleugel en de vleugel langs de Nico Bergsteynweg opgeleverd.
Medio september 1971 werd de oostvleugel opgeleverd. De totale kosten gepaard aan bouw en inrichting bedragen ca. ƒ 3.700.000,-.
De vleugels langs de Ekris en de Nico Bergsteynweg zijn bezet tussen 5 en 16 augustus jl. Totaal aantal bewoners van deze vleugels: 45, gehuisvest in 35 een-persoonskamers en 5-twee-persoonskamers, (allen Woudenbergers). De bewoners van de oostvleugel zijn opgenomen tussen 5 en 18 oktober. Totaal 42 personen, gehuisvest in 36 een-persoonskamers en 3 twee-persoonskamers. Het huis is daarmede volledig bezet.
Bij het huis zijn in aanbouw 18 bejaardenflatjes, welke verbonden worden aan het centrum, zodat zonodig aan de toekomstige bewoners ervan hulp verleend kan worden vanuit het huis. Vóór de zomer van 1972 verwacht men, dat ook dit plan gerealiseerd is.
NAAM
De heer Blok vertelde ook nog wat over de naam van het huis. „Groenewoude" komt men voor het eerst tegen in het jaar 1408.
Het was de benaming van een kasteel, ook gelegen aan de Ekris, toen genaamd Eyckrys. In de loop der tijden is het in vele handen overgegaan en van het kasteel is nu niet veel meer over. De naam is nu nog in het bezit van de familie Hooft. Deze familie heeft toestemming verleend het nieuwe bejaardentehuis, ook gelegen aan de Ekris, deze naam te geven.
SPREKERS
Burgemeester J. A, Hosang van Woudenberg verrichtte daarna de officiële opening. Hij vond „Groenewoude" een project om trots op te zijn. Alle mogelijke voorzieningen zijn hier getroffen. Dominee A. J. Timmer zei dat het bouwen van dit huis heel wat voeten in de aarde had gehad. We hebben ook deze gave te danken aan het feit dat Jezus Christus op deze aarde kwam. Moge de bezielende kracht van de Heilige Geest spreken tot verstand en hart van allen die het huis bewonen. Ds. Timmer bood namens de Hervormde gemeente een prachtig elektronisch orgel aan.
Een rij van sprekers bood vervolgens nog gelukwensen, veelal vergezeld, van cadeaus aan. Iedereen had bewondering voor de bijna 95-jarige oudste inwoonster van het huis mevrouw Van Ruler die namens de bewoners het woord voerde. „Wij moeten de Heere God dankbaar zijn, dat we op zo'n goede plaats terecht gekomen zijn", aldus mevrouw Van Ruler.
Een rondgang door het huis liet zien, dat de lovende woorden van de sprekers niet overdreven waren geweest. Hier is een werkelijk uniek bejaardencentrum tot stand gekomen, waarbij aan alles gedacht is. Het moet hier wei goed toeven zijn. Directrice mej, J. Wolff zal zeker alles doen om dit huis een echt thuis te doen zijn. Zij en haar 20 medewerksters zijn vol enthousiasme aan hun mooie taak begonnen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's