Supermacht China
Communistisch China is bezig een gevaarlijke supermacht te worden. Ondanks binnenlandse armoede is het op het gebied van landbouw en industrie een factor geworden waarmee terdege rekening moet worden gehouden. Sinds enkele jaren is het één van de vijf atoomlanden, met een snel groeiende kernbewapening.
De invloed van het China van voorzitter Mao op de wereldpolitiek is groot, ook al was het geen lid van de verenigde naties. De leerstellingen van Mao beheersen niet alleen het denken van 750 miljoen Chinezen, maar ook dat van vele jeugdige revolutionairen elders in de wereld.
Na jaren van terughoudendheid en gedeeltelijk zelfopgelegd isolement is China nu gereed zijn invloed uit te breiden. Peking heeft nooit om het lidmaatschap van de VN gevraagd. Het was van oordeel, dat het daar automatisch recht op had. Sinds de oprichting van de VN in 1945 zijn de Chinese nationalisten, die zich onder leiding van Tsjang Ka! Sjek op het eiland Formosa hadden teruggetrokken, in de VN vertegenwoordigd geweest, met steun van Amerika. Er wonen nu 14 miljoen mensen op Formosa (Taiwan). Op één punt zijn Mao en Tsjang het altijd eens geweest: er is maar één China en Taiwan maakt daar deel van uit.
Wat oppervlakte betreft is China het derde land ter wereld, na de Sovjet-Unie en Canada.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's