SGP-forum beantwoordde vragen over begroting
De voorzitter van de gezamenlijke Rotterdamse kiesverenigingen sprak niet tegen dovemansoren toen hij in zijn openingsspeech de ongeveer 150 aanwezige mannenbroeders op het hart drukte toch vooral geen pietluttige vragen aan het forum ter beantwoording voor te leggen. Hij kreeg het volle pond, want de geachte afgevaardigden, ds. H. G. Abma, ir. C. N. van Dis, ir. H. van Rossum en drs. C. Kleinbloesem moesten vaak alle zeilen bijzetten om in een minimum aan tijd (de forumvoorzitter drs. A. Vergunst was onverbiddelijk) een maximale beantwoording te geven aan de vele intelligente en goed geredigeerde vragen die hen schriftelijk vanuit een belangstellend en zich politiek bewust publiek bereikten.
Het goed gevulde maar bijzonder slecht geventileerde catechisatieloikaal der Ger. Gemeente van Rotterdam-C herbergde dus voor de tweede keer het SGP-forum, onder bekwame en lachsalvo's opwekkende leiding van drs. Vergunst, die milieu-hygiëne en luchtverontreiniging zeer toepasselijk tot tastbare begrippen terugbracht. De rook was er te snijden...
Dr. Abma gewaagde in zijn inleidende beschouwing over de financieel-economische situatie waarin ons land zich bevindt, van een alarmerende situatie die een waarschuwing inhoudt voor allen. Voor de oorzaak van e.e.a. heeft men al gauw economische motieven bij de hand, doch de diepere oorzaak wordt niet verstaan. Men „hoort de roede en Wie haar besteeld heeft" niet. Het is zo nodig aan te houden, tijdig en ontijdig, het is zo belangrijk politiek te voeren op grondslag van Gods woord, dat zal spreken in de wereld tot aan de laatste
INFLATIE
Ir. Van Dis gaf als tweede inleidende spreker enige impressies over inflatiecorrectie op het financieel-economische vlak. De zwevende gulden kwam ter sprake. Ook de SGP streeft er naar het geld waardevast te maken daar anders het gevaar van een geruisloze socialisering onafwendbaar zal zijn. Wij, als volk, geven tezamen meer uit dan we verdienen, hetgeen leidt tot inflatie die overigens niet alleen in Nederland heerst. Het buitenland kampt met dezelfde problemen. Opvallend is dat zelfs de Verenigde Staten stringente bepalingen inzake het loon- en prijsbeleid heeft afgekondigd. De Heer Van Dis liet zeer principiële geluiden horen t.a.v. onze zg. welvaart. Welvaart of welzijn is in eerste Instantie een zich geestelijk welbevinden. Dit is wat meer dan voorzieningen in materieel opzicht. Rijken en armen ontmoeten elkaar, beiden heeft de Heere gemaakt. Het is waar dat een arbeider zijn loon waardig is, maar evengoed is het onze taak het nut van onze naaste naar vermogen te bevorderen. De mensen zijn meer liefhebbers van zichzelf, hetgeen wel blijkt uit de bezwaren die loskomen naar aanleiding van te nemen en genomen maatregelen. Afgezien nog van het brengen van offers.
Tijdens de pauze werden de schriftelijke vragen verzameld en via de forumvoorzitter daarna goed geselecteerd aan de forumleden doorgespeeld, wat gepaard ging met een ironisch c.q. humoristisch getint commentaartje hetgeen de beantwoorders overigens niet weerhield van een deskundig en gedocumenteerd betoog.
Dat drs. Vergunst ook nu weer de kunst verstond het ernstige met het grappige te verenigen bleek wel uit zijn samemvatting van de beantwoording van ir. Van Dis naar aanleiding van de vraag: hoe is het mogelijk dat het kabinet De Jong de situatie uit de hand heeft laten lopen? Velen moeten zich wel bedrogen voelen! Nadat ir. Van Dis uitgesproken Was maakte drs. Vergunst de lachspieren los met de opmerking... Dit is een antwoord waarbij we even wijs blijven als we waren...
Ook zijn constatering ... Het wiebelt in elk geval ... deed de zaal bulderen, nadat ook ir. Van Dis hier de eer te beurt viel een vraag over de wiebeltax te beantwoorden.
VEEL VRAGEN
Een scala van vragen werd aan het geachte forum voorgelegd. Welke bezwaren heeft de SGP tegen het subsidiëren van wetenschappelijke instituten?; Hoe staat men tegenover het abortus-vraagstuk?; Wat is de mening van het forum over de verontreiniging van lucht, water en bodem?; Wat denkt de SGP van het bezoek van Nixon aan China?; Zijn de bezuinigingen voor het wetenschappelijk onderwijs wel nodig?; Wat is het forum bekend omtrent de vorming van de werkende jeugd?; Vertelt U eens iets over het defensiebeleid t.o.v. de Nato en de rol die Portugal en Griekenland hierin spelen; Hoe denkt de SGP over het lidmaatschap van de vakbonden?; Hoe over het openbaar vervoer? etc.' etc.
Allemaal vragen die naar gelang van hun deskundigheid op dit gebied door ir. Van Dis, ir. Van Rossum, drs. Kleinbloesem en ds. Abma werden beantwoord op bevredigende wijze.
Zo vroeg ds. Abma het vertrouwen in het hoofdbestuur der SGP dat een voor alle partijen bevredigende regeling of de de diverse lidmaatschappen van ir. Van Dis, zoals zijn lidmaatschap van de Rotterdamse gemeenteraad, de Tweede Kamer, Provinciale Staten, Rijnmond. De heer Van Dis behoefde in dezen geen „oratio pro domo" te houden. Wel werd meegedeeld dat Ir. Van Dis het niet, voor zichzelf gewetensvol achtte zoveel te combineren, hetgeen ook in het algemeen streven der overige kamerleden der SGP is in persoonlijk opzicht.
Een van de laatste vragen betrof het samengaan bij de verkiezingen van SGP en GPV, of liever gezegd het niet samengaan van deze twee toch wel zeer verwante partijen. „We zouden dan bij elkaar 6 zetels gehad hebben".
Een gescheiden opgaan achtte ds. Abma, niettegenstaande vermeende zetelwinst, evenwel verantwoord. Er is in het GPV te Vinden dat wat ons niet bindt.
SUBSIDIES
Het subsidiëren van wetenschappelijke instituten achtte ir. Van Rossum het bevorderen van onrust in de politiek, gezien de partij politieke gebondenheid van deze instituten die aldus via de achterdeur geld binnenkrijgen voor hun eigen partij. Bovendien worden de wetenschappelijke mensen die deel uitmaken van genoemde instituten reeds voor hun werk op hetzelfde niveau aan de universiteit goed beloond. We moeten het niet dubbel op willen doen.
Ten aanzien van het abortusvraagstuk stelde ds. Abma zich op het stand' punt dat waar geen eerbied voor de wet is ook geen eerbied voor het leven is. Abortus is een aantasting van hetgeen is neergelegd in Gods Woord, met name in de 139e Psalm.
Ds. Vergunst, die de zeer geslaagde avond met gebed beëindigde, gaf de aanwezigen het Bijbelse devies mee: „Hoort de roede en Wie haar besteld heeft".
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's