Succesvolle reeks van orgelbespelingen in de Amerikaanse steden
Organist Wim van der Panne:
De organist Wim van der Panne, cantor-organist van de herv. Vaste Burchtkerk te Voorburg vertoeft momenteel in Noord-Amerlka en tot 30 november staat een lange reeks van concerten op zijn programma die hij onder auspiciën van „The Dutch Immigrant Society" en „The Netherlands Information Service" geeft.
Hij speelt in kleine plaatsen zoals Dover (Delaware) waar in geen 25 jaar een Europees organist concerteerde, doch ook in de grote steden. Zo b.v. in de Saint John the Divine in New York City, de langste kerk ter wereld met een monumentaal 4 klaviers 140 stemmen tellend orgel. In New York zal hij ook in de Trinity Church concerteren, gevolgd door bespelingen in Philadelphia, Texas, Alabama en Tennessee.
Wim van der Panne vertolkt tijdens deze tournee composities van o.a. A, Raison; F. Couperin; J. S. Bach; J. P, Kellner; F. Liszt; J. Langlais; C, Eranck en M. Monnikendam. Laatstgenoemde Nederlandse componist, die momenteel eveneens in Amerika -vertoeft, heeft enkele uitvoeringen van zijn tweede Toccata (anno 1970) bijgewoond wat een enorm succes is geworden.
Aan de hand van de kritieken in de Amerikaanse pers kan men nu reeds spreken van een succesrijke tournee. Vooral de werken van F. Liszt (Weinen, Klagen, Sorgen, Sagen) en C. Franck (Final, B flat major), waarin zeer moeilijke pedaal.passages voorkomen, prijst men zijn fenomenale pedaaltechniek, en dat is een van de vele bewijzen van een virtuoos organist. Verder komen er veel Nederlandse emigranten van heinde en ver zijn concerten beluisteren. Dat Wim van der Panne dit enorm op prijs stelt om met deze Nederlandse emigranten in contact te komen spreekt vanzelf.
Wim van der Panne werd 22 juli 1830 in Bodegraven geboren. Al heel jong toonde hij grote belangstelling voor het orgel. Zijn eerste onderricht in het orgelspel kreeg hij van de heer Horhsveln, een onderwijzer aan de school die Wim van der Panne bezocht. Op 15-jarige leeftijd begon hij zijn studie aan de Goudse muziekschool. Naast het orgelspel onderwees de heer Willem de Beun hem in piano en de nodige theoretische vakken. Hij vervolgde zijn studie bij Feike Asma in Den Haag op het beroemde orgel in de Lutherse Kerk aldaar. In 1S59 volgde hij een cursus bij de bekende Belgische organist Flor Peeters, organist van de St, Rombautskathedraal te Mechelen. Hij voltooide zijn studie bij de befaamde blinde organist-componist Jean Langlais (Franse orgelikunst) en bij de beroemde Duitser Arno Schönstedt in Herford (Duitse orgel kunst).
In 1966 maakte Wim van der Panne zijn eerste concertreis door de USA. Dit werd een groot succes. Vervolgens maakte hij in 1668 en 1970 succesvolle concertreizen. Wim van der Panne vertrok jl. 14 september 1971 voor zijn vierde concertreis naar de USA.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's