Midden- en kleinbedrijf en het algemene beleid
DEN HAAG — Kennisneming van de stukken van de rijksbegroting laat welhaast geen andere conclusie toe dan teleurstelling over de uitwerking van de voornemens van het kabinet om het beleid van het midden- en kleinbedrijf te integreren in het algemene economische beleid. Aldus de heer P. J. de Kruif (Koninklijk Verbond van Ondernemers) woensdagmiddag in de vergadering van de raad voor het midden- en kleinbedrijf.
Het door het midden- en kleinbedrijf gewenst geachte specifieke beleid is een wens van vele jaren. De staatssecretaris van economische zaken heeft nu wei de opdracht voor integratie, maar, aldus de heer De Kruif, js het directoraat-generaal voor het midden- en kleinbedrijf nu wel voldoende bemand? Hij betwijfelt dat heel sterk.
AANTASTING
Inmiddels, zo vreest hij, zakt de groep voor wie het specifieke beleid is bedoeld steeds dieper in de moeilijkheden. Men blijft steeds vaker in .inkomen achter en gaat kapot aan de in het bijzonder daar doorwerkende inflatie. Het eigen vermogen wordt verder aangetast, de liquiditeitsmoeilijkheden worden groter en de enige weg is dan nog het ontwikkelings- en saneringsfonds.
Zijn suggestie de raad ongerustheid te laten uitspreken over de onvoldoende mankracht die nodig is om het integratiebeleid uit te voeren, ontlokte 's raads voorzitter, prof. dr. mr. A. F. C. Schrijvers, de opmerking dat de raad niet op de stoel van staatssecretaris Oostenbrink (oud-lid van de raad) moet gaan zitten. De staatssecretaris moet zelf beoordelen, of hij de hem speciaal opgedragen taak kan uitvoeren. Als hij tot de conclusie komt dat het niet gaat, zal hij moeten overwegen heen te gaan.
Inlichtingen
Voor het overige betekent het niet uit de begrotingsstukken blijken van extra personeelsvoorzieningen op dit punt z.i. geenszins dat er niets gebeurt of zal gebeuren.
De heer Schrijvers bestreed de mening van de heer De Kruif dat de inflatie duizenden slachtoffers maakt onder de -ondernemers in het midden- en kleinbedrijf.
Volgens inlichtingen die hij van de directie van de Nederlandse- middenstandsbank heeft gekregen is de inflatie niet de schuldige. Het zijn vooral expanderende bedrijven die in liquidditeitsmoeilijkheden komen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's