COMMENTAAR
Taiwan en de VN
Gezien de voortschrijdende geestelijke uitholling van ons volk, is het niet te verwachten dat Nederland naar buiten de indruk maakt zich te laten leiden door gewetensvolle oprechtheid. In het internationale politieke spel is overigens nimmer sprake geweest van het oprecht streven naar een rechtvaardige samenleving der volkeren. Steeds bleek weer dat onder de vlag van de schoonste beginselen het gruwelijkste onrecht werd bedreven. Hoe kan het ook anders als volken, hun vertegenwoordigers en derhalve ook de wereldsamenleving zich niet onderwerpen aan het Woord Gods dat alléén verlossing, vrede en gerechtigheid kan brengen. In de harten van de mensen, maar ook in nationale en internationale verbanden.
Nu legt de historie van Nederland, waarin het Evangelie zo veel kansen kreeg, een zware verantwoordelijkheid op de schouders van ons land, ook in de verhouding tot andere landen. Juist in de huidige periode nu ons land in politieke zin nauwelijks meer van internationaal gewicht is. zou het gemakkelijker moeten zijn om de stem van het geweten te laten horen. Met name ons kleine land, waarnaar men uit oogpunt van goodwill, economische belangen en strategische positie nog. wel wil luisteren, zou kunnen heenwijzen naar de Gerechtigheid die Gods Woord biedt.
Immers voor ons land zou het eenvoudiger zijn dan voor de grootmachten dezer wereld een Bijbels geluid in de internationale arena, niet te versluieren met politiek eigenbelang. Met name in de Verenigde Naties, waarin humanisme en communistische invloeden elkaar naar de kroon steken en ons land derhalve niet thuis hoort zou een dergelijk getuigenis op zijn plaats zijn. Hoe treurig is het daarom dat dit niet geschiedt. Dezer dagen werden wij op bijzondere wijze opnieuw herinnerd aan het Nederlandse falen in deze wereldorganisatie. Nederland heeft namelijk gemeend de VN-resolutie van het communistische Albanië te moeten steunen inzake toelating van de Chinese Volksrepubliek tot de volkerenorganisatie.
De Albanese resolutie bevat een hoogtepunt van internationale ongerechtigheid, namelijk uitstoting van de vrije nationalistische republiek China, beter bekend als Taiwan. Nederland waar is uw geweten?
Nobelprijs
Aan Bondskanselier Willy Brandt van de Duitse Bondsrepubliek is de Nobelprijs voor de vrede toegekend. Uit reacties in binnen- en buitenland kan men afleiden dat deze onderscheiding wordt gezien als een juiste beloning voor het werk dat Brandt deed voor de „ontspanning tussen Oost en West". Men behoeft zich er niet over te verbazen dat wij een andere mening zijn togedaan. Gods Woord eist het zoeken naar vrede, doch niet tegen elke prijs. Als „vrediger verhoudingen" niet meehelpen tot het bouwen aan een samenleving, waarin Zijn inzettingen meer ruimte wordt geboden, dan groeien er ernstige bedenkingen.
Mede door de Ostpolitik van Brandt is in ons werelddeel een klimaat geschapen, waarin men bereid is eigen beschermende krachtsposities af te breken. De „vrede", die in het vooruitzicht wordt gesteld maakt zeker geen plaats voor onderwerping aan de Christelijke normen, doch zet eerder de deur open voor nog grotere beïnvloeding door het militante atheïsme der Oosteuropese staten.
De politiek van Brandt begeleidt een bedriegelijke ontwikkeling, bedoeld om ook nog datgene op te ruimen wat onze samenleving heeft overgelaten van Gods geboden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's