IRA smokkelt wapens via Schiphol
AMSTERDAM — De Nederlandse politie jaagt achter de 33-jarige David O'Conell aan. Hij is een van de leiders van het verboden Ierse republikeinse leger (IRA). Hij wordt beschouwd als het brein van de wapensmokkel, die de rijkspolitie zaterdagmorgen op Schiphol heeft onderschept.
De wapens van Tsjechische makelij waren bestemd voor de terroristen in Noord-Ierland.
Dit weekeinde is weer hevig gevochten in Ulster; drie Britse militairen kwamen daarbij om het leven.
David O'Connell is de recherche ternauwernood ontsnapt. Zijn huurauto, waarin hij zaterdagmiddag voor het laatst met zijn 23-jarige metgezellin Mary Mac Quire werd gesignaleerd, is gistermiddag teruggevonden bij het Amsterdamse Centraal Station.
O'Connell staat in Ierland bekend als de „adjunct-generaal", de tweede man van de Provisionals, de meest militaire afdeling van het ondergrondse republikeinse leger.
O'Connell heeft in de afgelopen week in drie verschillende Amsterdamse hotels gelogeerd. Toen rechercheurs van de rijkspolitie on Schiphol zaterdagmiddag tussen twaalf en één uur het Delphihotel aan de Apollolaan in Amsterdam binnenkwamen op zoek naar hem, kregen zij te horen dat de Ier en zijn metgezellin 's morgens waren vertrokken.
De recherche vertrok, 's Middags kwam het meisje echter terug in het hotel, O'Connell bleef buiten in de auto om geld te wisselen.
De hotelreceptie waarschuwde onmiddellijk de Amsterdamse politie, maar omdat die van niets wist kon zij de melding niet thuisbrengen. Dat leverde zoveel vertraging op dat O'Connell allang weer was verdwenen voor de recherche van Schiphol weer bij het hotel arriveerde.
UIT PRAAG
De rijkspolitie op Schiphol ontdekte de wapensmokkel zaterdagmorgen om elf uur. Uit een DC-6 van de Belgische chartermaatschappij Pom-Air uit Oostende kwamen 116 kisten met wapens tevoorschijn: stenguns, handgranaten, machinegeweren enz. en bijbehorende munitie. Het toestel kwam uit Praag. De lading wapens met een gewicht van 3600 kilo en een waarde van ruim honderdduizend gulden.was afkomstig van het Tsjechische staatsbureau voor de wapenhandel Omnipol.
AANGEHOUDEN
De enige passagier aan boord van het vliegtuig was de 42-jarige wapenhandelaar Ernst Albert K., een Amerikaan die in Luxemburg woont. Hij werd samen met de Belgische gezagvoerder J. M. van H. (47) aangehouden. Beiden worden nu verhoord door de rijkspolitie op Schiphol en door hoofdinspecteur Winslow van Scotland Yard. De Britse recherche was door de Nederlandse politie onmiddellijk gewaarschuwd na de ontdekking van de wapensmokkel.
De Amerikaanse wapenhandelaar K. vertelde de politie dat hij de wapens In Praag had gekocht. Een zekere Doogan zou voor het verdere transport zorgen.
Gebleken is dat de Rijksluchtvaartdienst een verzoek om een vluchtvergunning binnen kreeg voor „military equipment" (militaire uitrusting). Dergelijke vluchten zijn evenals doorvoer toegestaan mits de papieren in orde zijn. De juridische afdeling van de RLD gaf deze mededeling door aan de douane. De dienstdoende verificateur kon de papieren zaterdagmorgen moeilijlc ontcijferen, maakte er „wapens" uit op en gaf dat door aan de politie.
Er zijn dubbele vrachtbrieven gebruikt. Op de eerste, bestemd voor de uitvoer uit Tsjechoslowakije, stond „military equipment". Op de tweede, bestemd voor Schiphol, stond „machinery equipment" (machines).
Majoor Gerritsen, commissaris van de luchtvaartdienst: „Wij waren inmiddels al op zoek gegaan naar de bemanning en waren met de sleutels op weg naar het vliegtuig toen een derde melding binnenkwam. Bij een doorlaatpost van de marechaussee hadden zich twee journalisten van het Engelse dagblad Dail; Telegraph gemeld met de vraag of David O'Connell op de luchthaven was met wapens uit Tsjecho-Slowakije. We zijn met de bemanningsleden naar het toestel gegaan en er kwamen 116 kisten tevoorschijn."
Wapenhandelaar K. had een paklijst en andere papieren bij zich in een enveloppe waarop „Operatie Patriot" stond vermeld. Op de vrachtbrieven die aan boord van het toestel werden aangetroffen stond dat de lading was bestemd voor de firma Wendamont Ltd, Cityroad 12, Londen. Navraag bij Scotland Yard leerde politie dat deze firma en het adres niet bestonden.
Volgens majoor Gerritsen zou Doogan contacten hebben gehad met het Amsterdams internationaal transportbedrijf Dijk. Toen dit weigerde het verdere transport uit te voeren, zou de Belgische Luchtvaartmaatschappij Sabena zijn benaderd. Sabena ontkent echter contact met Doogan te hebben gehad.
De naam Doogan is ook niet in de Amsterdamse hotelregisters gevonden
De kisten met wapens zijn voorlopig opgeslagen in een vrachtloods bij het vrachtcentrum op Schiphol.
Het vliegtuig, waarmee de wapens werden vervoerd, is gisteren vrijgegeven en door een andere Belgische bemanning naar Luik gevlogen. Daar vandaan vertrok het met een groep bedevaartgangers naar Lourdes in Frankrijk.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's