Heffing frisdranken stuit op verzet
FABRIKANTEN SOMBER GESTEMD
ROTTERDAM — De algemene Nederlandse bond van bierhandelaren en mineraalwaterfabrikanten heeft in brieven aan vier vaste commissies uit de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor de gevolgen van het voornemen van het kabinet een accijns van ƒ 14,50 per honderd liter te heffen op alcoholvrije dranken. De bond meent dat verwerkeling van dit voornemen niet alleen de industrie van frisdranken zal treffen, maar ook de toeleveringsindustrie.
De bond is van oordeel dat het feit van een accijns op frisdrank de prijs per liter met twintig cent zal verhogen. De sociale betekenis van de produkten der industrie van frisdrank „als alternatief voor slecht water", als drank voor de jeugd zal door accijnsheffing ernstig worden geschaad,
VERMINDERING
De bond verwacht dat de omzet van frisdranken onmiddellijk zal verminderen als per 1 april a.s. accijns zal worden geheven. Dat zal tot gevolg hebben dat het kabinet de verwachte opbrengst van 65 miljoen gulden via deze accijnsheffing niet zal ontvangen.
De bond' vestigt er de aandacht op dat de frisdrankenindustrie, die in 1969 bij het invoeren van de flessen van een liter al aanzienlijk heeft geïnvesteerd, voor 1971 en daarna nieuwe investeringsplannen heeft opgesteld en voor een deel al heeft uitgevoerd. Als de accijnsheffing wordt doorgevoerd zal een overcapaciteit moeten worden gevreesd. Dat zal de werkgelegenheid van de ongeveer 7500 werknemers in gevaar brengen.
De produktie van frisdrank is gestegen van 372.8 miljoen liter in 1965 tot 693.9 miljoen liter in 1970.
De bond merkt voorts o.mu. op dat over de suikeraccijns 14 procent op moet worden betaald. Ook met de voorgestelde accijnsheffing op frisdrank zal dat z.i. het geval zijn, zodat belasting over belasting wordt betaald.
Accijnzen moeten volgens de BBM worden opgeteld bij de kostprijs. Ze zijn onderworpen aan de toenemende werking van de handelsmarges en btw en ze drijven de prijzen abnormaal op.
ONBILLIJK
De BBM acht het bijzonder onbillijk een specifieke groep produkten te belasten ten bate van de algemene middelen.
Gezinnen met vier en meer gezinsleden nemen ruim zestig procent van de markt aan frisdranken voor hun rekening.
De BBM meent ook dat accijns op frisdrank een kunstmatige vervalsing van de concurrentie betekent. Het bestaande consumptiepatroon wordt kunstmatig verstoord.
De bond vermoed dat de handel en de consument in de periode voor 1 april 1972 voorraad zal vormen. Dat betekent dat alle retouremballage de fabrieken voor maanden zal verlaten en dat er zich in de zomermaanden van 1972 onoverkomelijke verpakkingsmoeilijkheden zullen voordoen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's