Financiering van veel ondernemingen dreigt in gevaar te komen
ROTTERDAM — De financiering van veel ondernemingen dreigt in ernstige moeilijkheden te komen doordat de rechtspositie van de aandeelhouders steeds verder wordt ondergraven.
De wijziging in de zeggenschapsverhoudingen in de ondernemingen brengt het gevaar mee, dat met name op zichzelf billijke afvloeiingsregelingen uit de reserves van een bedrijf worden betaald, dat wil zeggen uit het vermogen van de aandeelhouders.
Dit zei prof. dr. Th. M. Scholten gisteren bij zijn aanvaarding van het ambt van buitengewoon hoogleraar bij de Interfaculteit Bedrijfskunde aan, de Nederlandse Economische Hogeschool in Rotterdam.
Dit probleem raakt vooral de ondernemingen met een besloten karakter waartoe bijna 99 procent van de vennootschappen behoort. Bij zeer veel bedrijven heeft de verhouding tussen eigen en vreemd vermogen de kritische grens benaderd of overschreden.
Bovendien daalt het rendement bij veel ondernemingen, die voor hun financiering in toenemende mate op vreemd vermogen zijn aangewezen. Dit kan tot maatschappelijk ongewenste effecten leiden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's