Oliemaatschappijen naar Maasvlakte
BESPREKINGEN BIJNA AFGEROND
De Rotterdamse gemeenteraad kan binnenkort van het college van B. en W. een voorstel verwachten om aan vier oliemaatschappijen (BP, Esso, Mobil en Shell) ruim 300 hectare Maasvlaktegrond uit te geven voor de vestiging van een olie-terminal. Na langdurige besprekingen zijn het college en de gezamenlijke oliemaatschappijen het begin deze week vrijwel eens geworden over de vestigingsvoorwaarden.
Zowel in kringen van de gemeente als in die van de oliemaatschappijen wordt toegegeven, dat de besprekingen moeizaam zijn verlopen. Knelpunten waren de strenge eisen, die de gemeente Rotterdam aan de gezamenlijke oliemaatschappijen stelde op het punt van de milieubescherming. „Wij hebben vergaande eisen gesteld, omdat we Hoek van Holland geen overlast willen aandoen", al-dus de Rotterdamse wethouder voor de haven en economische aangelegenheden, drs. J. Viersen.
KNELPUNTEN
Volgens een woordvoerder van de oliemaatschappijen hebben de vier zich van meet af aan bereid verklaard, belangrijke bijdragen beschikbaar te stellen voor milieubeschermende maatregelen in het olie-terminal-complex op de Maasvlakte. Heeth angijzer is lange tijd de eis van de gemeente geweest, dat bij weersomstandigheden, die smogvorming zouden kunnen veroorzaken, de werkzaamheden op de terminal zouden moeten worden stopgezet. De woordvoerder van de oliemaatschappijen gaf toe, dat zich tijdens de besprekingen met het Rotterdamse gemeentebestuur over de vestiging van een olieterminal op de Maasvlakte enkele knelpunten op het gebied van de milieuhygiëne hebben voorgedaan.
„Hoewel de besprekingen nog gaande zijn, hebben we goede hoop, dat ze met succes zullen worden afgesloten", zo zei hij.
Het voorstel van B. en W. om aan de vier oliemaatschappijen grond op de Maasvlakte te verhuren, zal vermoedelijk in de raadsvergadering van 28 oktober a.s. worden behandeld.
De vestiging van een olie-terminal op de Maasvlakte is één van de alternatieve oplossingen voor de bezetting van de Maasvlakte, nadat de vestiging van een hoogovenbedrijf daardoor de gemeenteraad (voorlopig) werd verworpen.
Als andere alternatieven voor de Maasvlakte zijn wel genoend: de vestiging van een luchthaven en van een containerterminal.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's