Water in Rijn bron van zorg
Het water van de Rijn is een bron van zorg geworden. Door het fraaie en vooral droge (na)zomerweer staat het water extreem laag en is het ongekend zout en alarmerend zuurstofarm.
De stroomsnelheid van de Rijn, die bij Lobith normaal gemiddeld ongeveer 2300 kubieke meter (2,3 miljoen liter) per seconde bedraagt, is gezakt tot beneden de negenhonderd kubieke meter (0,9 miljoen liter).
„Dat betekent dat de concentratie van het vuil twee en een half maal zo groot is; daardoor wordt nog weer extra veel zuurstof aan het water onttrokken", aldus de heer J. L. Kooien van het Rijksinstituut voor de zuivering van afvalwater (Riza).
„Voor zover de vissen niet reeds door de verontreiniging het loodje hebben gelegd, zijn zij gevlucht naar de afgesneden zijarmen, waar ze kort onder de Oppervlakte nog een beetje zuurstof kunnen krijgen. Het is de vraag of de vis het in de nabije toekomst überhaupt nog kan uithouden in de Rijn", zegt de heer Kooien.
Het zuurstofgehalte is gedaald tot anderhalve milligram per liter. Normaal is het zes keer hoger. Beneden de drie milligram sterven de vissen onherroepelijk.
Wanneer het betrekkelijk warme en zeer droge weer nog enige tijd voortduurt, zal volgens het Riza het macro-biologische leven in de Rijn „ernstig worden verstoord. Grote dieren zullen er dan niet meer kunnen leven".
CHLOOR
De sterke verontreiniging van de Rijn wordt vooral bepaald door de grote hoeveelheden chloor, die dagelijks door Duitse en Franse industrieën (Elzasser kalimijnen) op de rivier worden geloosd.
Gisteren heeft Rijkswaterstaat bij Lobith 350 tot 450 milligram chloor per liter gemeten. Boven de driehonderd milligram gaat de consument het chloor in het drinkwater proeven. De Nederlandse drinkwaterleidingbedrijven (o.m. Rotterdam) die op de Rijn zijn aangewezen, hebben de inlaat al enige tijd gestaakt. Ze halen het water nu zoveel mogelijk uit spaarbekkens.
PEKEL
Ook voor de landbouw is het niet langer verantwoord dergelijk verontreinigd water voor land- en tuinbouw gewassen te gebruiken. Het Riza spreekt van „puur pekelwater".
Ir. J. van den Ende, van het Proefstation voor de Tuinbouw in Naaldwijk (het Westland), zegt dat de groei van de gewassen duidelijk vermindert".
Tuinders kunnen hun gewassen niet meer naar behoren begieten, terwijl de grond aan het einde van het groeiseizoen niet kan worden doorgespoten, hoewel dit noodzakelijk is.
Sla, komkommers en potplanten, die zeer gevoelig zijn voor zout, vertonen al op veel plaatsen sporen van brand. Zo vertelt ons ir. Van den Ende.
Hij is het meest bevreesd voor een zoutaanval uit het westen. Hij is bang dat de beruchte „zouttong" uit de Noordzee bij blijvend lage afvoer van de rivieren weer tot in de Hollandse IJssel zal doordringen.
Volgens ir. Wemelsfelder, directie Waterhuishouding en Waterbeweging van Rijkswaterstaat, kan het water in de Rijn nog voor meer dan een derde zakken alvorens de toestand volstrekt kritiek is. Hij zegt echter nu al dat de situatie „zeer aanmerkelijk ernstiger is dan ooit tevoren".
BODEM
Overigens zegt Rijkswaterstaat goede resultaten te boeken met het terugdringen van de zouttong door ophoging van (3e rivierbodem. Op de plaats waar de Hollandse IJssel uitkomt in de Nieuwe Maas zijn enorme hoeveelheden zand en grint gestort, in totaal krijgen zestien kilometer rivierbodem zo'n behandeling.
Voor de operatie is vier en een half miljoen kubieke meter rivierzand en twee miljoen kubieke meter zeezand plus zeshonderdduizend ton grint nodig. Halverwege 1972 hoopt de baggermaatschappij Bos Kalis de opdracht te hebben voltooid. Er is een bedrag van ongeveer zeventig miljoen gulden mee gemoeid.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's