„Boer blijven"
COMMENTAAR
Niemand zal tot nu toe wel gedacht hebben, dat de fruitteelt in ons land zich in een gunstige positie bevindt. We lezen nogal eens van fruitcrisissen en iedereen heeft bij het Icopen van ap pels of peren wel gemerkt, dat men in deze dure tijd bepaald goedkoop fruit kan eten. Dit is op zichzelf natuurlijk prettig voor de consument, maar de vruchten worden wat zuurder als men daarbij bedenkt, dat de fruitteler gedwongen wordt, zijn produkten beneden de kostprijs af te zetten.
In de memorie van toelichting op de landbouwbegroting 1972 heeft minister Lardinois eveneens op deze onbevredigende situatie gewezen. Hij betoogde toen, dat verdere rooimaatregelen in de EEG onvermijdelijk zijn, wil men tot een lonende exploitatie kunnen komen.
Hoe erg de toestand wel is, blijkt nu er cijfers op tafel komen van het Landbouw Economisch instituut, (zie pagina 5). De verliezen per bedrijf liepen in 1970 op tot ƒ21.000,-, terwijl slechts 24 procent van de fruittelers over voldoende werkkapitaal beschikt.
Het is te hopen voor deze bevolkingsgroep, dat het rapport dat door een Amerikaans efficiencybureau in opdracht van het Ministerie van Landbouw zal worden uitgebracht, niet lang meer op zich laat wachten. Met dit rapport op tafel kunnen dan bepaalde maatregelen worden getroffen. Veel tijd heeft het allemaal niet, want met de nu geplubiceerde cijfers kan men niet lang „boer blijven", in dit geval dus fruitkweker.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's