OVERHEIDSSALARISSEN NIET KOPPELEN AAN LOONONTWIKKELING IN BEDRIJVEN
AMSTERDAM — Bij een minder snelle groei van het nationaal inkomen gaan de problemen van de verdeling en de besteding zwaarder wegen en onoplosbaar worden als de eisen van alle sociale groeperingen niet wat worden gematigd. Dit vergt een geestelijk aanpassingsproces, zo is de mening van drs. J. C. Wurfbain, voorzitter van het presidium van de raad van bestuur van de Algemene Bank Nederland NV uitgesproken op een buitengewone aandeelhoudersvergadering.
TESTCASE
Het jaar 1972 zal van dit gezichtspunt uit een testcase zijn. De overheid heeft er in de begroting terecht naar gestreefd, aldus de heer Wurfbain, de uitgaven te beperken en het bedrijfsleven levert reeds vanzelf een bijdrage doordat de investeringen naar verwachting met 5 pet. zullen dalen. Blijft nog de particuliere consumptie, die alleen dan binnen de perken gehouden kan worden als de lonen niet te veel stijgen.
„Men kan sterk van mening verschillen over de merites van de gedachten over de loonontwikkeling in 1972, zoals die in het NVV en NKV op tafel zijn gelegd, maar ze tonen de bereidheid om constructief aan de oplossing van het vraagstuk .van overbesteding en inflatie mee te werken", aldus de ABN-directeur.
Hij deed een suggestie aan de overheid om te overwegen de automatische salarisaanpassing voor de overheidsdienaren aan de loonontwikkeling in het bedrijfsleven te doorbreken. „Als grootste werkgever in ons land heeft de overheid ook op het punt van de door haar zelf betaalde lonen een verantwoordelijkheid, die ze onder het huidige zgn. trendsysteem wel wat gemakkelijk ondergaat".
De heer Wurfbain kwam tot de conclusie dat men er in 1972 niet in zal slagen de inflatie en de loonkostenstijging voldoende tegen te houden, wat zijns inziens meer dan tot dusverre deconfitures in het bedrijfsleven ten gevolge zal hebben.
Meer dan normale aandacht Is daarom nodig, zo zei hij, om de kredietverlening aan bedrijven die de ongunstige invloed van de loonkostenstijgingen het sterkst ondervinden, met voorzichtigheid te bezien. De kwaadste kans voor de ontwikkeling-van het bankwezen zit volgens de ABN-directeur in de internationale ontwikkeling. „Als er niet op tijd een goede oplossing voor de monetaire problemen wordt gevonden, staat ons waarschijnlijk een inkrimping te wachten van de internationale handel, waarvan Nederland voor zijn economische groei sterker dan de meeste andere landen afhankelijk is".
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 11 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 11 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's