Prof. Trimbos laakt bezuinigingswoede
Congres van Nederlandse medici
Prof. dr. C. J. B. J. Trimbos, hoogleraar in de preventieve en sociale psychiatrie in Rotterdam, vindt dat de traditionele medische wetenschap en -opleiding ernstig in gebreke zijn gebleven in het onderzoeken van de niet-medische aspecten van gezondheid en ziekte. Hij zei in Rotterdam op het congres van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der geneeskunst dat de huidige bezuinigingswoede in het wetenschappelijk onderwijs de aan een aantal faculteiten ontsproten tere plantjes van de sociale en gedragswetenschappelijke geneeskunde dreigt te vernietijgen.
De preventie van de psycho-sociale ongezondheid moet volgens prof Trimbos structureel worden aangepakt. Dat betekent onder meer, dat nieuwe beroepen en nieuwe vaardigheden nodig zijn in de psychische gezondheidszorg.
Prof. Trimbos merkte op, dat kritische groepen zoals de kritische artsen ook voor de volksgezondheid onontbeerlijk zijn, omdat alleen een niet aflatend kritisch volgen van de sociale processen en structuren binnen de snel veranderende stedelijke samenleving de kwaliteit van het bestaan enigszins in het oog kan houden. Hij meende dat de sterk klasse-gebonden waarden en normen van de doorsnee arts en van het door hem beheerste gezondheidszorgsysteem verhinderen, dat er een goede psychische gezondheidszorg tot stand komt voor de brede „onderlaag" van de stedelijke bevolking. Iedere gulden die wordt besteed aan het opheffen van sociale tekortkomingen is volgens prof. Trimbos een betere investering dan welke gulden ook die aan psychiatrische behandeling wordt gegeven.
Hij betoogde, dat de medische faculteiten eindelijk eens een voorkeur moeten uitspreken voor het accent in hun onderwijs en onderzoek. Gezien de krappe financiële en personele budgetten is het uitgesloten, zowel het basisonderzoek en -onderwijs te stimuleren dat vooral gericht is op wetenschappelijke vooruitgang, als te proberen, de sociale betekenis van de verschillende gezondheidsaspecten als uitgangspunt te nemen voor het programma van de faculteit.
Prof. Trimbos vroeg zich in dit verband af, waarom de allerwege gevoelde noodzaak tot differentiatie in de medische opleiding zo „eindeloos traag" wordt gerealiseerd.
MEER MISDAAD?
Over de stedelijke samenleving zei hij, dat er veel statistisch materiaal beschikbaar is om verschillende vooroordelen tegen de stad te ontzenuwen. Uit de cijfers kan men bijvoorbeeld niet zomaar de conclusie trekken, dat de grote stad „misdadiger" zou zijn dan het platteland: dat geldt wel voor vermogens- en sexuele delicten, maar niet voor het aantal agressieve delicten. Bovendien blijken niet de drie grootste steden het hoogste aantal delicten per inwoner te hebben, maar verschillende gemeenten uit de groep met 50.000 tot 100.000 Inwoners. Verder komt van de drie grote steden alleen Amsterdam met zijn zelfmoordcijfer boven het landelijk gemiddelde.
Hieruit blijkt al, dat cijfers alleen geen verklaring geven voor de samenhang tussen deze verschijnselen en de graad van verstedelijking. Volgens prof. Trimbos geldt dit ook voor de cijfers met betrekking tot geesteszieken, jeugddelinquentie, alcoholisme en prostitutie, welke voor stad en platteland wel aanzienlijk van elkaar af wijken.
THEORIEËN
Er zijn tal van theorieën over andere factoren die hier een rol spelen, maar die laten nog tal van vragen over de invloed van de grote stad op het psychosociaal functioneren van de mens onbeantwoord. Juist met het oog op de preventieve gezondheidszorg is dan ook nog veel meer onderzoek nodig. Prof. Trimbos zei, dat wel duidelijk is, dat de sociale structuur van de huidige stad met zijn grote verschillen in sociale positie een veel grotere bedreiging vormt voor de qua woning, leefruimte, opleiding, inkomen en mobiliteit achtergestelde groepen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 11 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 11 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's