Regels voor optreden tegen ondermijning krijgsmacht zijn juist
MINISTER DE KOSTER IN ANTWOORD OP VRAGEN
Minister De Koster acht het juist, dat naar aanleiding van ontoelaatbare acties binnen of nabij onderdelen van de krijgsmacht richtlijnen zijn verstrekt, waardoor een uniforme gedragslijn wordt bevorderd en een leidraad wordt gegeven aan de plaatselijke gezagsdragers. De laatsten immers worden in eerste instantie met dergelijke acties geconfronteerd. Hij stemt in algemene zih in met de inhoud van deze aanwijzingen, die naast enige voorstellen ter algemene preventie tevens uitdrukkelijk een optreden beogen, dat de deelnemers aan acties in een zo vroeg mogelijk stadium poogt te behoeden voor ernstiger ontsporingen. Dit blijkt uit de antwoorden van de defensiebewindsman op schriftelijke vragen van de Tweede-Kamerleden Wieldraaijer en Kremer over de vertrouwelijke brief van brigade-generaal Yan Eisen, commandant 13 Pantserinfantetiebrigade, welke onlangs in de publiciteit is gekomen.
In deze brief geeft de generaal richtlijnen voor het optreden tegen ongeoorloofde propaganda of verzetsacties bij de krijgsmacht. De volledige tekst van
De minister zegt daar geen bezwaar tegen te hebben „nu het vertrouwelijke karakter van de brief, hetzij door één of meer ontvangers niet is gerespecteerd of voldoende beschermd, hetzij door ongeoorloofde handelingen van één of meer anderen is geschonden".
De bewindsman merkt op, dat met in de brief genoemde „links georiënteerde organisaties" in het bijzonder wordt gedoeld op de zich zelf noemende Bond voor Dienstplichtigen (BVD) en Rode Jeugd, die openlijk kenbaar hebben gemaakt de krijgsmacht afbreuk te willen doen door het voeren van en aanzetten tot acties.
VVDM
De VVDM, aldus minister De Koster, wordt in de brief genoemd omdat is gebleken, dat ook militairen, die functies bekleden in plaatselijke afdelingen van de VVDM meermalen een rol hebben gespeeld bij het organiseren van en aanzetten tot ontoelaatbare acties. De afwijzing van en het optreden tegen acties, waarbij functionarissen en leden van de VVDM zich schuldig kunnen maken aan krijgstuchtelijke vergrijpen of strafbare feiten, belemmeren naar het oordeel van de minister op geen enkele manier een op wettige wijze ijveren voor een grotere democratisering en/of verbetering van leef- en werkomstandigheden.
PROTESTDEMONSTRATIE
De brief van generaal Van Eisen, zo merkt de bewindsman op in zijn antwoord aan de heer Kremer, heeft geen enkele invloed gehad op het optreden tegen een voorgenomen demonstratie te Harderwijk. „De betrokken commandanten te Harderwijk, staan niet onder bevel van de commandant van 13 pantserinfanteriebrigade en hebben derhalve de bedoelde brief niet ontvangen". De minister zegt het optreden van deze commandanten juist te achten.
„Het organiseren van en aanzetten tot protestdemonstraties als deze is onverenigbaar met de krijgstucht. Het verbod betrof dan ook de wijze waarop men zijn mening tot uiting wilde brengen". Er zijn, zo vervolgt minister De Koster zijn beantwoording, thans vele mogelijkheden om anders dan langs ontoelaatbare weg verlangens en grieven bekend te maken. In het bijzonder denkt de bewindsman daarbij aan het gevoerde overleg, dat door of namens hem periodiek wordt gevoerd met het algemeen bestuur van de VVDM en aan het overleg in de overlegorganen bij de onderdelen.
Desgevraagd merkt de minister op dat het geenszins gebruikelijk is dat omtrent de inhoud van brieven zoals die van generaal Van wisen vooroverleg wordt gepleegd met de VVDM of met verenigingen van andere personeelscategorieën. Evenmin is er overleg geweest met de minister of de divisiecommandant. „De door de commandant 13 pantserinfanteriebrigade gegeven aanwijzingen zijn echter in overeenstemming met eerdere door hogere commandanten gegeven richtlijnen".
STRENG ARREST
Over de straf die in Harderwijk is opgelegd aan de vijf militairen, onder wie twee bestuursleden van de VVDM, zegt de minister dat het voorlopig arrest in mindering is gebracht op de krijgstuchtelijke straf van streng arrest. Voor twee militairen werd dit voorlopig arrest een dag na hun aanhouding opgeheven, omdat bleek dat hun aandeel in de voorbereiding onvoldoende kon worden aangetoond. De drie andere militairen kregen respectievelijk 8, 10 en 12 dagen streng arrest wegens het negeren van een verbod om een betoging te organiseren.
Overigens kondigt minister De Koster in zijn antwoord aan dat hij zeer binnenkort, mede namens zijn ambtgenoot van justitie, bij de Tweede Kamer een wetsontwerp zal indienen, waarin wordt voorgesteld de straf van streng arrest als krijgstuchtelijk sanctiemiddel af te schaffen.
Vooruitlopend op de parlementaire behandeling van dit ontwerp wil de bewindsman bevorderen dat het opleggen van deze straf tot een minimum wordt beperkt
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's