Nixon kondigt loon- en prijsmaatregelen aan
Strijd tegen inflatie in VS
WASHINGTON De Amerikaanse president Richard Nixon heeft donderdagavond bekendgemaakt, dat hij een systeem zal instellen voor de regeling van de Amerikaanse loon- en prijsbeperkingen, die naar hij hoopt, de jaarlijkse inflatie in de Verenigde Staten tegen het einde van het volgende jaar zullen beperken tot 2 a 3 procent. Nixon noemde geen specifieke loon- of prijstandaard. Hij droeg deze politiek gevoelige kwestie over aan twee nieuw ingestelde semi-onafhankelijke organen, wier belangrijkste beslissingen onderworpen zullen zijn aan het veto van de regering.
In zijn toespraak voor radio en televisie onthulde de president zijn plannen voor een economisch stabiliseringsprogramma, dat op 14 november, na het aflopen van de huidige loon- en prijsstop, van kracht moet worden.
Nixon maakte zelf geen melding van het algemene oogmerk van zijn regering, om tegen het einde van 1972 de jaarlijkse inflatie terug te brengen tot 2 tot 3 procent.
Het Witte Huis heeft echter een „achtergrond-document" gepubliceerd, waarin dit oogmerk werd genoemd, afgemeten aan de statistieken over de maandelijkse kosten van het levensonderhoud. Volgens dit document zal het oogmerk van de regering blijven om het inflatiepercentage later nog verder terug te brengen.
„Dit interim-doel voor het einde van 1972", aldus het document, „zou een inflatiepercentage zijn dat ongeveer de helft moet bedragen van het percentage van voor de loon- en prijsstop in 1971".
De president maakte echter in het geheel geen melding van de 10 procent extra heffing op de import in de Verenigde Staten, die hij op 15 augustus heeft afgekondigd. De president had het slechts heel in het kort over de buitenlandse aspecten van zijn economisch programma. Nixon zei: „Het stelt mij tevreden op het internationale front aanzienlijke vooruitgang te kunnen melden in onze campagne om een nieuwe monetaire stabiliteit en een nieuwe eerlijkheid in de wereldhandel tot stand te brengen. Zoals dit land buitenlandse concurrentie aanvaardt, zo hebben wij het recht te verwachten dat onze handelspartners Amerikaanse concurrentie zullen aanvaarden".
GOED
Nixon die reeds herhaalde malen heeft gezegd dat 1972 een zeer goed jaar voor de Amerikaanse economie zou worden, verklaarde dat hij deze uitspraak algemener wilde stellen.
„Het komende jaar kan meer zijn dan een zeer goed jaar voor de Amerikaanse economie, het kan een groots jaar worden voor Amerika en de gehele wereld", aldus de president.
Nixon's programma voor de periode na het aflopen van de huidige loon- en prijsstop omvat de volgende punten:
• De instelling van een uit 15 leden bestaande loon-raad.
• De instelling van een uit zeven leden bestaande prijscommissie. Deze commissie zal over nog nader te bepalen beperkingen op het gebied van prijzen en huren beslissen.
• De president zal om de bevoegdheid verzoeken om de percentages van dividenden en rentes te regelen. Nixon zei dat hij niet verwacht dat hij deze bevoegdheid zal hoeven te gebruiken.
• Het Congres zal verzocht worden de looptijd van de wet op de economische stabilisering — die de wettelijke basis vormt voor het gehele economische programma van Nixon — met een jaar te verlengen. Deze wet zou oorspronkelijk tot 30 april 1972 van kracht blijven.
„Wij zullen de loon- en prijsbeperkingen handhaven tot dat de inflatoire druk onder controle is gebracht", zo zei de president, „maar wij zullen deze beperkingen niet tot een kenmerk van het Amerikaanse leven maken. Als zij niet langer nodig zijn, zullen wij ze afschaffen".
Voorlopig zullen de stabiliserende maatregelen echter voor onbepaalde tijd van kracht blijven.
Enkele Amerikaanse senatoren hebben reeds gereageerd op de door president Nixon aangekondigde tweede fase van zijn economische beleid.
De democratische senator William Proxmire, voorzitter van de economische commissie uit de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, heeft als zijn mening te kennen gegeven, dat Nixon bijna dictatoriale volmachten heeft gevraagd op het gebied der economie.
Volgens een andere democratische senator, George McGovern, is „fase twee" een rookgordijn om Nixons vorige beleid te verdoezelen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's