Chinese raadsels
Uit berichten en aanwijzingen uit Peking kan worden afgeleid dat zich daar om de figuur van de communistische partijleider Mac Tse-Toeng iets buitengewoon belangrijks heeft voltrokken. Maar wat precies kan niemand buiten het communistische Politbureau zeggen.
Of de verandering het voorgenomen bezoek van president Nixon in mei van het volgende jaar beroeren zal is evenzeer onzeker. Hoge functionarissen in Washington zijn van mening dat een ziekte of zelfs de dood van de hoogste Chinese leiders de toestand niet zouden veranderen. Maar een politieke ommezwaai verbonden aan de recente vriendschappelijke Chinese benadering jegens de Verenigde Staten is iets geheeld anders.
Uit wat men verneemt, zou kunnen worden geconcludeerd dat de belangrijke stem bij het bepalen van het Chinese beleid blijven houden. Wat er daar ook gebeurd is, Tsjoe blijft men in het publiek zien. Zo verscheen hij op de nationale feestdag, 1 oktober, in het openbaar, maar partijleider Mao en de man die hem zou gaan opvolgen, de minister van defensie Lin Piao, Hun afwezigheid gecombineerd met het feit, dat het officiële Pekingse volksblad, geen foto's van Mao en Lin Piao meer afdrukken, zou er op kunnen duiden dat Mao wellicht diep betrokken is bij een plotselinge verandering in het politieke spectrum.
1 OKTOBER
Half september werd te Peking bekendgemaakt, dat er tijdens de nationale viering geen militaire parade zou worden gehouden. Toen kwamen er berichten volgens welke alle militaire en civiele vliegtuigen gedurende drie dagen niet mochten opstijgen. Dit viel, hetgeen later bleek, samen met het verongelukken van een Chinees vliegtuig in de volksrepubliek Mongolië, Over deze ramp, waarbij alle inzittenden omkwamen. is door Peking nooit opheldering gegeven.
De eerste oktober was een dag van nog meer verrassingen, Eén ervan was, dat Mao noch Lin in het openbaar verschenen, al was het een traditie geworden dat zij dit deden bij zulke gelegenheden, alsook bij vieringen van bijvoorbeeld de eerste mei.
De tweede verrassing was dat een gezamenlijk gelegenheids-hoofdartikel van de dagbladen „Bevrijdingsleger", het „Pekingse Volksblad" en „Rode Vlag" (Hoengsji) niet verscheen.
De Chinese leiders moeten geschokt zijn geweest dat nu van deze gewoonten werd afgeweken. Het vertonen van foto's van Mao in alle kranten dateerde van 1949. Zij ontbraken nooit. De afbeelding van Lin was afgedrukt naast die van Mao sinds de vice-voorzitter van de partij in 1966 was uitgeroepen tot „troonopvolger" van Mao.
Het is mogelijk, dat het besluit om de foto's niet meer te publiceren afkomstig was van Mao, maar het lijkt eerder dat de Chinese partij en de grote dagbladen door andere inwendige krachten werden heen- en weergetrokken, zoals dit ook het geval was geweest tijdens de begindagen van de culturele revolutie, In die tijd vocht Mao een moeizame strijd tegen een grote groep in zijn partij, geleid door president Lioe Sjao-Tsji, Mao kon zich meester maken van het toezicht op pers, radio en televisie; dit was het werk van zijn politieke secretaris uit die dagen, Tsjen Po-Ta.
De stem van Mao en de zijnen' was van dat ogenblik af weer de enige die in China werd gehoord, de tegenstanders was het zwijgen opgelegd.
LITSKSE VLEUGEL
Naar men zegt vormt Tsjen Po-Ta nu samen met andere extreem-linksen de kern van een nieuwe politieke storm, misschien omdat zij tegenstander zijn van het nieuwe partijbeleid, dat toenadering tot de Verenigde Staten voorstaat.
Toen de culturele revolutie eindigde in de lente van 1969 kwamen Mao, Lin Piao en Tsjen Po-Ta klaarblijkelijk als winnaars uit de strijd. Tsjen werd op de drie na belangrijkste man van het land, maar het was in feite het leger dat het laatste woord had. Men gelooft dat het het leger geweest is, dat de nieuwe „zachte aanpak" in de internationale politiek uitstippelde en Tsjoe En-Lai als de man aanwees om deze in praktijk te brengen.
Zowel Tsjoe als de opperbevelhebber van het leger, Jeh Tsjien-Jing, namen deel aan het gesprek met de persoonlijke raadgever van president Nixon, Henry Kissinger, dat in juli te Peking plaatsvond.
Zowel Tsjoe als Jeh hebben tijdens de afgelopen feesten van 1 oktober een openbare rol gespeeld. Hieruit zou men kunnen afleiden dat het leger in zijn touwtrekken met Tsjen aan het langste eind heeft getrokken.
De linkse vleugel van het leger zou hebben verwacht dat het wel tot een speciale bijeenkomst van het centrale partijcomité kop komen om daarop de toestand te bespreken. Dit zou dan kunnen verklaren waarom er ineens het landelijke vliegverbod afkwam, hierdoor zouden de leden van het comité niet de gelegenheid krijgen zich naar Peking te begeven.
COLLECTIEF?
En wat zou het centrale partijcomité hebben beslist? Men kan zich dat alleen maar afvragen. Misschien is de eenmanskultus, zoals die van Mao en Lin, wel afgeschaft om plaats te maken voor een meer collectief leiderschap. Dit zou dan verklaren waarom de foto's van deze twee mannen niet prijkten in de bladen op 1 oktober, evenals het feit waarom de bekende hoofdartikelen waarin Mao en Lin plachten te worden geprezen, ontbraken.
Beter geen hoofdartikelen, zo zou men hebben kunnen redeneren, dan lange stukken zonder bewieroking van de leider en de zijnen. Want ook dat zou teveel zijn opgevallen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's