Vragen over uitlatingen van raadslid J. Klok
„Subsidiebeleid gemeente Ede moet op de helling", aldus een suggestie van de fractievoorzitter van de zes man tellende SGP-fractie, de heer W. D. Soetendaal aan het college van B. en W. tijdens de jl. vrijdag 1 oktober gehouden raadsvergadering. Aan de orde was een voorstel om diverse muziek-, toneel- en jeugdverenigingen te subsidiëren. Ais we zo maar door blijven door gaan is het einde ervan zoek en zitten we op de verkeerde weg. Laat men het zelf maar betalen en niet altijd bij de gemeente aankloppen. Ook waren er principiële bezwaren wat betreft de ontheiliging van de zondag.
Het raadslid J. de Koning (Boerenpartij) adviseerde om wat zuiniger aan te doen en sprak van discriminatie van het gemeentebestuur: de één wel de ander niet. Ook hij was tegen het voorstel. De VVD sprak zich voor subsidie uit bij monde van de heer Koster: „Het is maar een druppel op een gloeiende plaat." Hij vond het kinderachtig om overal op te beknibbelen. Bij de replieken zei de wethouder van financiën aan het adres van de SGP. dat het maar om een aanvulling gaat en dat de jeugd erdoor gestimuleerd wordt.
ACTIE
Als laatste punt op de agenda stond een interpellatie van de heer P. Aalbers (ARP) over de scholen in Harskamp. Een onderwerp, waarover hij het college vragen had gesteld naar aanleiding van uitlatingen van de heer J. Klok van de vereniging Openbaar Onderwijs, tevens raadslid voor gemeentebelangen in een gesprek mat de pers, waarin hij zei, dat er actie gevoerd werd om jeugdige Harskampers naar de bijzondere basisschool te krijgen. De heer Aalbers vroeg om bewijzen hiervoor, maar de heer Klok moest het antwoord hierop schuldig blijven.
De heer Burgers (SGP) zei hierop, dat men hem verzekerd bad, dat er bij het bijzonder onderwijs in Harskamp geen enkele actie is gevoerd. Als de andere partij dat ook niet had gedaan, was er geen openbare school gekomen, en dan was ons veel bespaard gebleven. Terzake van de mogelijkheid om in Harskamp een school te krijgen van de stichting kleuteronderwijs zou volgens de heer Klok vanwege de gemeente tot tweemaal toe onjuiste informatie aan Den Haag zijn verstrekt. Burgemeester J. Slob vroeg het raadslid die aantijging te herhalen, waartoe de heer Klok dadelijk bereid was. De gemeente had goed kunnen maken, wat ze vijf jaar eender had moeten doen, dan hadden we nog een goede openbare kleuter- en basisschool gehad.
Wethouder Bos van onderwijs zei leugens niet te kunnen beantwoorden. Het is bepaald niet zo, dat de gemeente heeft tegengewerkt.
De heer Koster (VVD) interrumpeerde: „Willen we liever niet zakelijk blijven, meneer de voorzitter?" De voorzitter: „Als de wethouder wordt aangevallen, wil ik hem ruimte geven voor verweer." De heer Redeker (PvdA) zei zich niet in de discussie te willen mengen, maar toch wel graag uitgezocht willen zien wat de heer Klok bedoelde met de bewering, dat het plan voor een bijzondere kleuterschool tweemaal was getorpodeerd. De heer van Gessel (VVD): „Dat zou ik ook wel willen weten" en de burgemeester: „Het is genoteerd".
Ten slotte sloot de voorzitter de discussie: „Er is nu genoeg over gezegd. De bevolking van Harskamp is niet gediend met deze zaak, maar ik kan me voorstellen, dat sommige raadsleden prijs stellen op klaarheid in deze zaak".
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's