Z.-Afrikaanse Bantoes tonen afkeer van steun aan terroristen
Niettegenstaande de vele protesten tegen het vorig jaar genomen besluit van de Wereldraad van Kerken een bedrag van 200.000 dollar beschikbaar te stellen ter bestrijding van het racisme, o.m. ten bate van de terroristische „bevrijdingsbewegingen" in zuidelijk Afrika, heeft dezelfde Wereldraad van Kerken aan de vooravond van de Vredesweek wederom besloten eenzelfde bedrag voor dit doel te bestemmen.
Vele kerken en individuele kerkleden in binnen- en buitenland voelden en voelen zich ook nu niet erg gelukkig met deze bestemming van de door hen bijeengebrachte gelden. De kritiek was dan ook niet mals. Duidelijk is ook dat niet elk te bevrijden volk de aangeboden diensten van de Wereldraad van Kerken kan waarderen.
Tijdens zijn bezoek aan Nederland deelde de heer H. J. Tshungu, een bekend Bantoe auteur reeds mee, dat onder zijn volk, de Tswana's van West-Transvaal, een actie op touw was gezet om een bedrag bijeen te brengen en dit de Zuidafrikaanse regering aan te bieden als blijk van hun afkeer tegen het besluit van de Wereldraad van Kerken.
Kaptein Lucas Mangope, hoofdraadslid van de Tswana-Wetgevende Vergadering, heeft de opbrengst van deze actie tijdens,de feesten ter gelegenheid van Republiekdag-1971 ter liand gesteld aan de Commissaris-Generaal van het Tswana-gebied, zijnde een bedrag van R 2.831,55 (ca. ƒ 14.200.-).
Kaptein Mangope, die zelf tot de Pinkstergemeente behoort, had zijn mensen gevraagd één shilling per gezin voor dit doel te geven.
Hoewel dit bedrag niet is te vergelijken met de gift van de grote Wereldraad van Kerken, spreekt het toch een zeer duidelijke taal. Of deze taal echter verstaan zal worden ... ?
Robert van Waesberge schrijft in zijn bijdrage aan het speciale H.P.-nummer „Dossier ZuideUjk Afrika": „Ook een Afrikaan wil meebeslissen over de toekomst van zijn land". Nu, de Tswana's hebben gekozen, waarschijnlijk tot grote woede van hun toekomstige „bevrijders".
Nu lijkt die kans op deze „bevrijding" niet al te groot. Laurence Gandar, de zeker wei-ingelichte oud-redacteur van de „Rand Daily Mail", dat het beleid in zuidelijk Afrika wel weinig vriendelijk gezind is, schreef onlangs in een breed artikel in de „Sunday Times": „De guerrilla in Afrika is tot stilstand gekomen, afgezien van de sporadische schermutselingen in Angola en Mozambique" en verder: „De simpele oplossing, waarop weleens velen de hoop gevestigd hadden — boycot, sancties, uitstoting, blokkade — is achterhaald".
Alle actiegroepen, welke momenteel in verhevigde mate hun activiteiten etaleren, zouden er goed aan doen zich eens te bezinnen op de woorden van Alan Panton, de eens zo bewonderde auteur van „Tranen over Johannesburg". In de „Times" schreef hij een artikel, waarin hij toegeeft zijn oordeel over de afzonderlijke ontwikkeling te moeten herzien. Hij erkent dat binnen dit beleid de niet-blanke bevolking toch wel haar kansen heeft en geeft de dialoog met Zuid-Afrika in overweging! Het is daarom verblijdend te kunnen constateren dat in gelijke zin een aantal Afrikaanse regeringsleiders inmiddels een gesprek met Zuid-Afrika zijn begonnen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's