Bezuinigingen belemmeren bloei van bibliotheken
In oude stadswijken en kleine plaatsen
De bezuinigingen die de openbare leeszalen en bibliotheken in het land krijgen opgelegd door de rijksoverheid, betekenen in de praktijk dat de bloei van de bibliotheken, de laatste jaren opmerkelijk en succesvol, voor een flink aantal jaren ernstig in zijn ontwikkeling zal worden belemmerd.
Dit treft met name de oude wijken in grote steden en de kleine plaatsen, waar men door het ontbreken van grote-stad-voorzieningen een intensiever gebruik maakt van de mogelijkheden die de leeszalen en bibliotheken bieden. Juist de laatste jaren zijn met name de provinciale bibliotheekcentrales, die werken in plaatsen met minder dan 30.000 inwoners, intensief bezig geweest met de uitbouw van bibliotheken in kleine plaatsen. Dat werk komt nu in de verdrukking.
AAN DE REM
Dit zijn enkele opmerkingen en overwegingen van de heer D. Reumer, tot 1 oktober ecteur van de provinciale bibliotheekcentrale in Haarlem en nu vanaf vandaag directeur van de centrale vereniging voor openbare bibliotheken, een landelijk overkoepelend orgaan.
Wat de bezuinigingen concreet voor het bibliotheekwezen de komende jaren zullen inhouden, is volgens de heer Reumer, mede door de vrij ingewikkelde structuur van de subsidieverlening en ook omdat nog veel overleg moet volgen, niet zeker. Zeker is wèl dat de stimulansen vanuit het ministerie van CRM het bibliotheekwezen uit te breiden zijn veranderd in het duchtig aantrekken van zo'n beetje alle beschikbare remmen. Of de lagere overheden, die met soms aanzienlijke subsidies het werk van de bibliotheken steunen, in navolging van het rijk ook de bedragen zullen beperken, is onbekend.
TWEE PROCENT
De rijkssubsidie voor de gezamenlijke bibliotheken in Nederland bedroeg in 1966 12,5 miljoen gulden, in 1969 22,5 miljoen en in 1971 28 miljoen. Voor 1972 is dat bedrag 29,5 miljoen. Met andere woorden, wel meer dan voor dit jaar, maar de verhoging is duidelijk minder dan de verhogingen die in voorgaande jaren werden toegepast. In feite is, aldus de heer Reumer, deze verhoging door aangegane verplichting*en in 1971 al opgesoupeerd. In n» praktijk betekent het voor elke bibliotheek 2 procent bezuinigen. De hr. Reumer weet ook het bedrag dat van lagere overheden voor 1972 wordt verwacht; ongeveer 45 miljoen gulden in totaal.
Hij heeft nog meer cijfers ter beschikking: in 1966 werden In het gehele land 31 miljoen boeken uitgeleend, in 1970 waren dat er 58 miljoen. Het totale aantal lezers nam in die periode toe van 850.000 tot 1,5 miljoen, het aantal bibliotheken (waaronder ook rijdende) van 652 tot 848.
Met name In de kleinere gemeenten, het terrein waar de provinciale bibliotheekcentrales hun activiteiten in samenwerking met plaatselijke bibliotheekbesturen ontplooien, is de laatste vijf tot tien jaar veel bereikt. De heer Reumer wijst erop dat daar het aantal lezers is verdrievoudigd. Gemiddeld is in die plaatsen 15 tot 20 procent van de bevolking ingeschreven bij de bibliotheek, enkele plaatsen komen aanzienlijk boven de 20 procent uit.
OPENHEID
Het beleid dat de bibliotheken volgens de heer Reumer nastreven, is er een van volledige openheid en volledige informatie. De taak van de bibliotheek is volgens zijn zeggen enerzijds informatief, anderzijds ontspanning biedend.' Dat laatste moet dan bovendien niet alleen blijken uit een grote keur van ontspanning biedende boeken, maar ook voorontwerp" door de benadering die de mensen In het gebouw zelf ondervinden.
Het bordje „stilte" bij de deur die toegang geeft tot een serene zaal met over boeken gebogen mensen behoort tot de historie. De bibliotheekruimte moet een ontmoetingspunt zij, waar men bij een kopje koffie wat kan praten. In dat beleid verdisconteerd zit ook de wens de bibliotheek geheel gratis te maken, zoals al in een aantal Westeuropese landen is verwezenlijkt. (Zweden, Denemarken, Engeland en een aantal bondstaten in West-Duitsland).
SERVICE
Grote verwachtingen had de heer Reumer van het voorontwerp van wet voor het bibliotheekwezen, waarin wettelijk de serviceverlening van openbare bibliotheken op het gebied-van informatie en ontspanning moet worden geregeld. Op basis van de filosofie van dat wetsontwerp hebben de bibliotheken de laatste jaren hun actieve en expansieve beleid gebaseerd. Het ontwerp wordt nu volgens de heer Reumer in de tang genomen. „We weten helemaal niet wat er uit zal worden gehaald. Staatssecretaris Vonhoff van CRM heeft gezegd dat hij het voorontwerp nog dit parlementaire jaar wil indienen bij de Tweede Kamer, hij heeft toegezegd het gewijzigde ontwerp voor die tijd nog te willen bespreken met de centrale vereniging voor bibliotheken. Ik vrees echter wel een versobering van de oorspronkelijke ideeën uit het
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 4 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 4 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's