ERNSTIG TEKORT AAN BOTER IN ENGELAND
Ook de EEG is uitverkocht
De zgn. boterberg waarover ongeveer een jaar geleden nog zoveel te doen was is blijkbaar als sneeuw voor de zon weggesmolten. Hoe dicht overschotten en tekorten soms bij elkaar liggen blijkt ook nu weer. Door de moeilijkheden in de afzet is er een algemene daling in de wereldproduktie ontstaan. Nu komt daar nog bij, dat twee traditionele boterleveranciers Nieuw-Zeeland en Australië door de aanhoudende droogte veel minder produceren. Naar wij vernemen kan men in Engeland zelfs spreken van een zeker tekort aan boter.
Sedert mei 1970 is de boterprijs in Groot-Brittannië met liefst 40 pet. de hoogte ingegaan. De Nieuwzeelandse en Australische boter, die een Jaar geleden nog 300 Pond per ton kostte, is nu 4"2.0 Pond geworden. Nederlandse en Deense boter, die altijd zeer in trek is geweest aan de Britse zijde van de Noordzee, is thans gestegen tot 500 en 600 Pond per ton.
De daling van de Nieuwzeelandse produktie — het land dat normaliter ongeveer 40 pet. van de Britse importmarkt verzorgde — heeft Engeland ertoe gedwongen elders naar boter uit te zien, maar het zoeken gaat niet van een leien dakje. De EEG-landen, die eens steen en been Maagden over de grote voorraden die tot de benaming „boterberg" hebben geleid, brengen geen soelaas, deels vanwege het slechte weer, deels omdat men in de Gemeenschap gedurende vier van de laatste vijf jaar de prijzen gehandhaafd heeft, en deels omdat men daar de boter hetzij op grote schaal in veevoeder heeft verwerkt hetzij in het buitenland verkocht heeft beneden de in het binnenland geldende prijzen.
In 1970 was er in de EEG geen surplusproduktie en de exporten kwamen geheel en al uit de nog bestaande voorraden die van 3.010.O0O ton in het begin van 1970 terugvielen tot 130.000 ton tegen het einde van dat jaar. Momenteel worden de voorraden op s;lechts 20.000 ton geschat. Er is zelfs sprake van dat de achteruitgang van de melikproduktie in Europa permanent zal blijken te zijn. Geconfronteerd met de noodzaak wekelijks een voorraad van ongeveer SOiOO ton boter in stand te houden, heeft de Britse regering de invoerquota van verscheidene Westeuropese landen in maart van dit jaar verhoogd en heeft inimiddols het quotasysteem geheel en al laten varen. Dus is de Britse markt momenteel tot eind juni open terrein voor alle leveranciers behalve Rhodesië.
Men hoopt dat tegen het einde van die maand de nieuwe voorraden van de eigen produktie en van West-Europa het tekort zullen kunnen opvangen. Gezien echter het ongebruikelijke droge weer in West-Europa rekent men er wel op dat de produktie niet veel groter zal zijn, in welk geval een krappe markt zal ontstaan totdat het melkseizoen in Nieuw-Zeeland, en Australië weer een aanvang neemt. Dat is pas tegen het einde van het jaar.
Intussen kijkt Groot-Brittannië nog steeds rond op zoek naar nieuwe boterleveranciers. Zowel de Verenigde Staten als Canada hebben kleine hoeveelheden boter naar dit land uitgevoerd, maar de Amerikaanse boter heeft een hoger vochtgehalte dan door de Britse warenwet is toegestaan. Bovendien zijn de prijzen aan de zeer hoge kant, namelijk respectievelijk 525 Pond en 580 Pond per ton. Prijsstijgingen zijn inmiddels reeds in de winkels merkbaar en een onvermijdelijk gevolg hiervan is, dat velen op margarine zullen overschakelen. Wat de politici, aldus The Economist, waaraan wij deze gegevens ontlenen, thans moeten doen, is de consumenten ervan overtuigen dat, hoe dan ook, de boterprijzen de hoogte ingaan en dat niet niet louter en alleen omdat Groot-Brittannië bij de EEG wil komen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 4 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 4 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's