Koningin Juliana opent dorpshuis in Uddel
Meningen verdeeld over "Het blanke schot"
Vrijdagmiddag opende Koningin Juliana het nieuwe Dorpshuis te Uddel. Dit ruim een jaar na de eerstesteenlegging door de freule, jonkvrouwe J. G. C. Röell. De vorstin werd verwelkomd door mr. H. W. Bloeftners, commissaris van de Koningin, de burgemeester van Apeldoorn, A. L. des Tombe en de voorzitter van het Stichtingsbestuur, de heer P. Boeve.Na de middag arriveerde Hare Majesteit bij de historische Hunneschans, waarna zij zich, geëscorteerd door de „Hunneruiters", naar het dorp begaf. Hier werden haar door de vijfjarige Erica van Rhee en de evenoude Gerard van den Brink bloemen aangeboden
Voor het evenement bestond grote belangstelling van de bevolking. Rijendik stonden de mensen bij de Inrit van het dorpshuis om hun vorstin te zien. Nadat de Koningin kennis had gemaakt met de bestuursleden hield de heer Boeve een welkomstspeech. Hierin dankte hij de Koningin voor de moeite om naar Uddel te komen. Ook werd „de freule" niet vergeten. Zij kan zich verheugen in een warme belangstelling van de Uddelse burgerij. Haar raad werd vaak ingeroepen tijdens de bouw van het huis.
De officiële opening geschiedde door het verwijderen van een doek voor de gevelversiering. Deze gevelversiering stelt een dorpshuis voor en is een ontwerp van Konrad Nachenius. Na de opening werd het dorpshuis bezichtigd. Veel belangstelling toonde de Koningin voor de bibliotheek, de schietkelder en de oudheidkamer van Uddel, waar een demonstratie spinnen werd gegeven.
In de grote zaal werd een toneelstuk opgevoerd, waarna diverse geschenken aangeboden werden. Jonkvrouwe Röell werd de troffel aangeboden, waarmee zij verleden jaar de eerste steen gemetseld heeft. Wel was dit stuk gereedschap nu verzilverd.
Toespraken
Hoewel de Koningin reeds om 4 uur vertrokken was, werd er na een korte pauze door verschillende personen van de mogelijkheid gebruik gemaakt een toespraak te houden. Kerste spreker was burgemeester A. L. des Tombe van Apeldoorn. Hij zei met het gemeentebestuur en Uddel blij zijn wezen, dat na de welvaart ook het welzijn in deze dorpsgemeenschap op zo een hoog peil gekomen was. Hij prees de eensgezindheid van de bevolking, die na het initiatief om een dusdanig gebouw te stichten ƒ 140.000,- op tafel heeft moeten leggen, wat neer komt op ruim ƒ 100,- per inwoner. De burgemeester uitte zijn respect voor het gemeen schapsgevoel, dat in Uddel nog zo sterk leeft.
Woningbeleid
Ook sprak mr. Des Tombe nog enige woorden over de woningnood. De tweede nota op de ruimtelijke ordening bepaalt namelijk, dat Uddel en de andere dorpen in de gemeente Apeldoorn niet meer dan één procent per jaar mogen groeien, wat neer komt op achttien huizen per jaar. Wel deed hij een beroep op de bevolking om de situatie te aanvaarden, daar de gemeente Apeldoorn slechts handelt naar wil van een hogere overheid, aldus de burgemeester. Voorzitter Boeve memoreerde in zijn toespraak dat Uddel in de geschiedenis vaker heeft moeten vechten om iets te bereiken en dat men zeker van plan is dat ook in de toekomst te doen.
Kritische noot
Ook voerde de Hervormd predikant, ds. P. Westland uit Uddel het woord, waarbij hij enkele kritische kanttekeningen plaatste. Hij wilde in zijn toespraak niet wijzen op de maatschappelijke belangen van het dorp, doch de geestelijke lagen hem echter na aan het hart. Hij stelde het stichtingsbestuur de vraag te bedenken wat te doen, in het bijzonder wat betreft de zondagsrust in het dorp. Ds. Westland zei dat er velen in het dorp het dorpshuis veroordelen en er sceptisch tegenover staan. Hij waarschuwde ten zeerste tegen ontaarding en hij wees er op dat het gebouw nooit de plaats in mocht nemen van een derde café.
Wel zei hij te weten, dat het dorpshuis een zeer belangrijke plaats in Uddel in kan nemen, hoewel er in eerste instantie voor gezorgd moest worden, dat het tehuis op zondagen gesloten blijft. Als we ons niet aan een bijbelse zondag houden, rust hier geen zegen, maar een oordeel op, aldus ds. Westland. Op het onderwerp, „wat is cultuur", ging de predikant wat nader in. Hij zei, dat cultuur door God gegeven was, maar op tweeërlei manier uitgevoerd kan worden. Deze uitvoering kan geschieden in een wereldse trant en in dienst van God en de naaste. Ds. Westland haalde in dit verband een tekst uit Genesis 2 aan, waarin geschreven staat, „dat God de mens de hof gegeven heeft, om die te bouwen en te bewaren". Wanneer we echter de Heere negeren is het erger dan dat we Hem verloochenen en bestrijden. Ook was ds. Westland het niet eens met de voorwaarde, dat de kerk lid had moeten worden van het stichtingsbestuur, daar hij de kerk niet zag als een vereniging.
Aan de maatschappelijke samenleving in het dorp Uddel hopen wij dezer dagen aandacht te schenken.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 4 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 4 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's