Gewest zonder gemeenten en zonder provincie
Rijnmondraad besluit:
De Rijnmondraad heeft tijdens de laatst gehouden vergadering met grote meerderheid van stemmen gekozen voor een gewestelijk bestuur zonder gemeenten en los van het provinciaal bestuur van Zuid-Holland. Dit standpunt was neergelegd in een motie-De Vos (KVP), mede ondertekend door PvdA, D'66, VVD en CHU. De motie verwerpt een gewestelijk bestuur met en door de gemeenten als onbruikbaar en bepleit daarom da opheffing van alle 23 gemeenten (incl. Rotterdam) én het openbaar lichaam Rijnmond.
Tegelijkertijd valt de instelling van een stadsgewest met een gewestraad als besturend orgaan. Het gewest moet dan worden onderverdeeld in gewestdelen. Deze gewestdelen krijgen een eigen bestuur om de lokale taken te behartigen. Geheel nieuw in deze constructie is, dat het gewest regelrecht ressorteert onder het ministerie van binnenlandse zaken, in tegenstelling tot de gemeenten, die onder het toezicht van Gedeputeerde staten staan. Dit nieuwe element steunt op het voorstel van staatscommissie Cals-Donner, die de opneming van een dergelijk bestuursorgaan in de grondwet bepleit.
Gezien de grote meerderheid, die zich achter deze motie had geschaard, verklaarde de voorzitter de heer W. A. Fibbe, dat dit moment het begin is van een geheel nieuw tijdperk voor Rijnmond.
ONAANVAARDBAAR
Alvorens deze motie was aangenomen, hadden de meeste fracties als hun mening over het voorontwerp van een wet voor Rijnmond, afkomstig van de voormalige staatssecretaris Van Veen, het onaanvaardbaar en onbruikbaar uitgesproken. Ook het alternatieve wetsontwerp van vier burgemeesters uit het Rijnmondgebied werd als een grote stap terug aangemerkt.
Het dagelijks bestuur had in zijn nota aan de Raad beide ontwerpen een barrière tegen de verdere bestuurlijke ontwikkeling van Rijnmond genoemd. Ook de SGP-fractie zag, bij monde van de heer H. G. Barendregt het wetsontwerp Van Veen als een barrière, maar dan als een barrière tégen de ontmanteling van de huidige gemeenten. En omdat het ontwerp Van Veen uitgaat van de handhaving van de gemeente, spreekt de SGP-fractie dit ontwerp aan, alhoewel de inbreng van de gemeenten concreter in de wet behoort te worden omschreven. De opstellers en auteurs hebben het principe en systeem van de meerderheid van de Raad niet gewild. Wat zij wel gewild hebben, is het uitgangspunt „met en door de gemeenten", hetgeen door de SGP-fractie sinds jaar en dag is voorgestaan. Het blijkt, aldus de heer Barendregt, dat de SGP meer „houthakkers en waterputters" heeft, dan men wel eens denkt.
MOTIE-WESTRATE
Naast de motie-De Vos werd een alternatieve motie ingediend door de heer Westrate (AR). Deze motie was minder vergaand dan de eerste, maar dit verschil lag meer in het tempo van verwezenlijking van het stadsgewest. De heer Westrate meende dat nog een lange reeks van jaren nodig is alvorens, via grondwetsvrijziglng, het stadsgewest tot stand kan komen. De tussenliggende periode moet er ook gewerkt worden en dit zal dan moeten aan de hand van de huidige Rijnmondwet door toepassing van artikel 38, overdracht van gemeentelijke taken aan het gewest. De motie werd verworpen met 53-8 stemmen.
De motie-De Vos werd tenslotte aangenomen met 47-14 stemmen (..., AR, CPN en SGP). De motie-De Vos is een blauwdruk van het voorstel van b. en w. van Rotterdam, dat op 14 oktober a.s. in de 'Raad behandeld zal worden.
Deze gang van zaken stuwt de gewestvorming, onder het glunderend oog van de socialisten, in de richting van hun gestelde ideaal.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's