NEDERLAND HELPT BIJ HUIZENBOUW IN ISRAËL
Vakantiereisje had grote gevolgen
Er is in wat men „onze kringen" pleegt ta noemen altijd een grote belangstelling voor alles wat met Israël te maken heeft. Dat is geen wonder, want van jongsaf zijn de meesten onzer vertrouwd met de geschiedenis van het oude Bondsvolk.In deze tijd heeft zich het wonder van het weer zelfstandig worden van Israël voltrokken. Haast met ingehouden adem zien we ook hoe, ondanks alle aanvallen van dezelfde vijanden als eeuwen geleden, dit volk van drie miljoen zielen zich weet te handhaven en met de opbouw van zijn land bezig is. Zou hieruit niet blijken, dat God met dit volk nog een bijzondere bedoeling heeft?
Er worden de laatste jaren vanuit ons land nogal wat Israël-reizen gemaakt. Ieder die een reis heeft gemaakt naar dit land en de oude Bijbelse plaatsen heeft bezocht, raakt diep onder de indruk.
Zo verging het ook mevrouw C. Versteeg-van Kooten uit Nunspeet, die in 1968 een reis door Israël maakte. Thuisgekomen raakte ze niet uitgepraat over alles wat ze gehoord en gezien had. Haar enthousiasme maakte ook haar man, de heer G. Versteeg, directeur van Aarding N.V. nieuwsgierig, zodat in 1969 opnieuw een reis naar Israël werd ondernomen. Door deze reis kwam een ontwikkeling aan de gang, die belangrijke gevolgen zou hebben. De heer Versteeg had in Nunspeet een bedrijf opgebouwd, dat zich naast de aanvankelijke produktie van betonmallen, centrale verwarmingsketels, machinegrames enz. was gaan bezighouden met industriële woningbouw. Het is dan ook geen wonder, dat de heer Versteeg die de methoden om zo goed en snel mogelijk huizen te bouwen. Intens had bestudeerd, nieuwsgierig was hoe men dit In Israël deed. Nu, dat viel hem enorm tegen. De bouwmethoden die in dit land werden toegepast waren ronduit bedroevend.
IDEAAL EN BUSINESS
De heer Versteeg ging er over nadenken of „ideaal" en „business' misschien te combineren zouden zijn. Het „ideaal is dan terug te brengen tot de gedachte, dat het toch wel een prachtig idee is wanneer men mag meewerken aan de heropbouw van de aloude Joodse staat. De „Aarding"-directeur liet het niet alleen bij denken, hij sprak ook met verschillende mensen over zijn ideeën. Het gevolg was, dat hij op zekere dag werd opgebeld door ir. Chaim Schiff-Schochat, die afgestudeerd was in Delft en nu weer terug wilde naar zijn land. Deze ingenieur had nog geen werk in Israël, maar vertelde aan Versteeg, dat hij gehoord had, dat deze „iets" wilde gaan doen in Israël. Nader overleg volgde en tenslotte werd opgericht de „Hibec" (Holland-Israel Building and Engineering Company). In het El-Al gebouw te Tel Aviv werd een kantoor gehuurd, waar Schlff-Schochat zich vestigde als directeur van de nieuwe firma. Het bleek in Israël echter nog niet zo eenvoudig om van de grond te komen, maar na veel besprekingen kwam men tot een realisering van de plannen. Men werkt nu samen met een Israëlische bouwonderneming, „De Goldstar Bros", die op fifty-fifty basis met de Discountbank de firma GAD oprichtten. „Hibec" en „GAD" vormden uiteindelijk de „High Speed Building". Dit laatste bedrijf gaat zich nu daadwerkelijk met de woningbouw in Israël bezighouden. Daadwerkelijk, want inmiddels is men met het investeringsinstituut Nederland-Israël tot een akkoord gekomen, zodat ook de financiële mogelijkheden aanwezig waren om aan de slag te gaan.
EERSTE PROJECT
Het eerste project, dat door High Speed Building gebouwd wordt, bestaat uit 500 woningen. Deze huizen worden gebouwd te Kiryach Ono, niet ver van Tel Aviv. De vormen zijn reeds in Nunspeet vervaardigd en op 20 oktober gaat dit grootse Nederland-Israël project van start. Met het door de heer Versteeg ontworpen systeem zal men tot een produktie van ongeveer 1 1/2 huis per dag komen; een ongekend hoog tempo voor Israël, waar dit type huis voor ƒ 45.000,- wordt gebouwd.
Het is in de omgeving van Tel Aviv niet nodig om centrale verwarming in te bouwen, want de minimum temperaturen zijn hier altijd nog 15 a 17 graden Celsius. Men wil de woningen bestemmen voor nieuwe emigranten en jonge gezinnen.
Zowel Joden, als Arabieren zullen aan het project werken, want de Israëlische partner van Aardeng staat op het standpunt dat de twee volken elkaar moeten respecteren en samenwerken.
COMPLETE FABRIEK
Het contact Aarding- Israël lijkt wel zeer vruchtbaar te worden. Enkele weken terug zette Israël Alon, directeur van Goldstein Bros, zijn handtekening onder een order, die de levering van een complete fabriek omvat. Deze fabriek gaat in Israël vloeren en plafonds maken volgens een nieuw procédé, dat is uitgedacht door de heer Versteeg. De plafonds worden daarbij zo glad afgeleverd, dat er geen stucadoor meer aan te pas komt. De order, die bijna één miljoen gulden bedraagt, mag in Israël zonder invoerrechten geïmporteerd worden, omdat het hier een voor deze staat nieuwe industrie betreft die arbeids- en kostenbesparend werkt.
Het vakantiereisje van mevrouw Versteeg heeft grote gevolgen gehad. Idealisme en koopmanschap brachten hier een ontwikkeling aan de gang die én voor Nederland én voor Israël nog veel goeds kan brengen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 oktober 1971
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's