Reacties bij verschijning van het Reformatorisch Dagblad
De verschijning van onze krant heeft een stroom van reacties te weeg gebracht in de eerste plaats van onze abonnees, waarvan honderden uiting hebben gegeven aan hun gevoelens van dankbaarheid door middel van brieven of via de telefoon. Dit is reeds zaterdag jl. begonnen direct nadat de abonnees het eerste proefnummer hadden ontvangen. Wij zijn verheugd over dit medeleven, evenals over de belangstelling, welke wij in de perswereld ondervinden. Verschillende dagbladen hebben in hun kolommen van de verschijning van het RD melding gemaakt, terwijl ook andere niasamedia aandacht hebben geschonken aan ons dagblad.
Telegram
Een bijzondere reactie hebben wij ontvangen van onze collega-krant, het "Eindhovens Dagblad". Op pagina 1 hebt u reeds de tekst gezien en kunnen lezen van het bijzonder hartelijk telegram dat directie en hoofdredactie van genoemd dagblad ons spontaan hebben gezonden.
Eerlijk gezegd, wij werden er stil van, toen wij het lazen. Dat wij nota bene door een televisie-uitzending over het RD, die wij uit een oogpunt van nieuwsgaring moeilijk konden verbieden, op deze wijze zouden worden begroet door een krant, die als neutraal rooms-katholiek bekend staat, hadden wij niet vermoed. Wij hebben directie en hoofdredactie van het ED een danktelegram teruggezonden.
„PIEPJONGE LOOT"
De „Nieuwe Apeldoornse Courant" begroette haar nieuwe „buurtjes" in haar nummer van 27 maart als „een piepjonge loot aan de al zo eerbiedwaardige oude stam van de Nederlandie dagbladpers".
Na te hebben herinnerd aan de uitgangspunten van ons dagblad, schrijft de hoofdredactie van de NAC:
„In het midden latend of men deze uitgangspunten als plus- dan wel als minpunten beschouwen wil, kan geconstateerd worden dat dit eerste nummer een zeer behoorlijke indruk maakt. Gebruik makend van de mogelijkheden die Wegener's Couranten Concern hen technisch biedt, (reden waarom men Apeldoorn als vestigingsplaats heeft gekozen), zijn directie en redactie er in geslaagd een eerste nummer het licht te doen zien t de toets der kritiek kan doorstaan. De nieuwspagina's zijn up to date, kenmerken zich door het bewust weglaten van tal van zaken die men principieel verwerpt — daartegenover staan dan enkele extra-pagina's die gevuld zijn met artikelen die juist de lezers van deze krant zullen verwachten".
Het artikel besluit met onze redactie «ucces toe te wensen met de „gedurfde onderneming". De NAC-redactie liet haar wensen nog vergezeld gaan van een bloemstuk, dat zij ons deed bezorgen en een dezer dagen hebben wij een zeer prettig kennismakingsbezoek met onze collega's-buren gehad.Het dagblad'
Trouw
van 1 april jl. deed met het volgende bericht mededeling aan zijn abonnees van de verschijfning van het RD:.
Alle financiële moeilijkheden in de dagbladpers ten spijt, heeft Nederland er weer een nieuwe krant bijgekregen. Gisteren rolden van de persen van Wegener's Couranten Concern in Apeldoorn de eerste exemplaren van het nieuwe Reformatorisch Dagblad (HD).
Het nieuwe dagblad, met als hoofdredacteur drs. L. S. Janse, zal de dag voorafgaande aan de verschijningsdag worden gedrukt en per post worden verspreid.
Het blad zal, op grond van artikel 38 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis, geen radio- en televisieprogramma's, sportverslagen, toneel- of filmrecensies plaatsen. Eind november 1967 werd besloten tot oprichting van de stichting Reformatorische Publikatie. Op 15 januari van dit jaar werd de N.V. Reformatorisch Dagblad opgericht, waarvoor een bedrag van een half miljoen gulden aandelen werden uitgegeven.
Het grootste deel van deze aandelen is geplaatst. De stichting Reformatorische Publikatie heeft een prioritelts- aandeel.
Proefkrant
De rubriek „Dag-in - dag-uit" van „De Volkskrant" schreef onder de tiel „Proefkrant" het volgende:
„Er is een nieuwe krant uit, een proefkrant van het Reformatorisch Dagblad (RD). Blijkens een redactionele mededeling hebben de abonnees al vele malen om zo'n proefkrant gevraagd. „Voor het uitgeven was echter een volledige redactiestaf nodig. Thans is deze staf compleet". Zij staat zelfs op de foto: van links naar rechts de redacteur kerk-nieuws, de redacteur buitenland, de redacteur binnenland, de leerling-redacteur kerknieuws, de leerling-redacteur streeknieuws, de chef-redacteur en de redactie-assistent.
Het blad wordt aangekondigd als een nieuw, positief christelijk dagblad. Er was een toenemend onbehagen over het principieel gehalte van de bestaande dagbladen, ook van de „christelijke". Gezien in het Licht van Gods Woord laten deze dagbladen weinig of niets blijken van wat het wil zeggen christelijk te zijn. Een van de dingen die — nog voor het intern overleg begon — de maat vol maakten, was wel de schandelijke en Godonterende persrage rondom de poliogevallen te Elspeet".
EEN (NIEUWE?) KRANT
NRC-Handelsblad" doet nogal nukkig en beticht ons van een handreiking aan de Franse bisschoppen. Wij laten v. Sp., zoals de schrijver zijn stukje ondertekend, zelf aan het woord:
„Midden in de ergste ongerustheid over de houdbaarheid van bestaande dagbladen verschijnt met ingang van 1 april een nieuwe krant, het Reformatorisch Dagblad. Het is een uitgave van de stichting Reformatorische publikatie, die enkele jaren aan de verwezenlijking heeft gewerkt.
Uitgangspunten van de stichting is zoals omschreven in een ten geleide van de op 27 maart verschenen proefkrant: „Dit dagblad vindt haar ontstaan in een noodsituatie, die tot handelen dwong (sic!) een blad werd noodzakelijk geacht dat zo mogelijk zou mogen dienen als een dam tegen de opdringende geest van de tijd". De bestaande confessioneel - reformatorische dagbladen schoten volgens de stichting te kort in hun taak.
Het Reformatorisch Dagblad richt zich politiek naar de SGP en kerkelijk naar de Gereformeerde gemeenten. Deze basis was voor een aantal initiatefnemers te smal. Die hebben het nu tweewekelijks blad Koers opgericht. De bedoeling om Koers tot dagblad te doen uitgroeien is opgegeven.
In de proefkrant laat het Reformatorisch Dagblad duidelijk zijn gezicht zien. Onmiddellijk valt het ontbreken van berichtgeving over de polioexplosie in Staphorst op. Er staat onder de rubriek „Opgericht" wel een stukje van L. H. Oosten, secretaris van de stichting, waarin hij negen voorbeelden geeft van het veroorzaken van dood of lichamelijk letsel door schuld, anders dan door weigeren van inenting, waaraan de samenleving zich dagelijks schuldig maakt (inenting tegen pokken, abortus, de pil, drugs, enz).
In de hoofdartikelen valt het RD fel uit tegen een weekblad, dat de voorzitter van de SGP, ds. H. Abma, niet serieus nam, en snijdt geducht in het vlees van de PSP-verkiezingsaffiche als symptoom van onchristelijke politiek: „Uit de Bijbel weten wij immers dat de mens door de zondeval de kleding nodig kreeg om zijn naaktheid te bedekken".
Verder juichende bijval voor de Franse rk. bisschoppen, die de abortus verboden. Deze handreiking naar de bisschoppen en, elders in het blad, naar het reactionaire rk Confrontatie mag echter niet gezien worden als oecumenisch zwichten voor paapse ketterijen, doch meer als steun voor eigen mening uit desnoods minder gewenste hoek.
GELUKWENS
Het weekblad „De Banier" schrijft in het mmimer van 1 april:
„Geen nood, zeggen sommige lezers bij zichzelf. We hebben nu het Reformatorisch Dagblad en dat zal wel trouwer dan „Trouw" voorlichten over de verrichtingen van de SGP.
Het is een woord van extra vermelding waard, dat het bestuur erin geslaagd is om in deze maand april met het dagblad uit te komen na vele jaren volhardende inspanning. Juist in een periode dat dagbladen een wanhopige brief schrijven aan de minister- president, omdat de kranten het niet kunnen bolwerken en nu ze verzoeken om gelden uit algemene middelen of eerder nog uit de STER-pot. De STER-pot, dat zijn de baten van reclame voor radio en televisie. Daar kan het Reformatorisch-Dagblad ook niet op terugvallen.
Uit alles blijkt, dat er geenszins een periode is aangebroken om op de lauweren te gaan rusten. We hopen dat het gelukken mag ook dagblad te blijven.
Een gelukwens is een wens tot sterkte en volharding. Gods zegen moge rusten op de veelomvattende arbeid. Een goede voorlichting is geboden en het is te hopen dat het blad zich mag inspannen om in steeds ruimere kring ingang te vinden, aangezien allerwegen onvoldaanheid heerst.
Het hoeft geen betoog, dat we ervan uitgaan dat een harmonische samenwerking zal bestaan tussen partij. Hoofdbestuur, fracties van Kamer, Staten en gemeenteraden én het Reformatorisch Dagblad. Twee is teveel, maar voor een twee-eenheid is altijd overvloedig ruimte."
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 5 april 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 5 april 1971
Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's