In allen voike
KOL-OMMETJE Wat een ellende deze weken. Weken die voor velen die van hun vakantie zijn teruggekeerd. Hier door het vuur van kolossale bosbranden bedreigd en elders door het water overstroomd zijn. Had ik vleugels van een duif, zegt de psalm. Dan mogen het geen metalen vleugels zijn, denk je na drie vhegrampen. Verder nog al het geweld van aanslagen, terreur, kapingen, gijzelingen. Er is wel een vraag die niet achterop mag raken. Hoe doorleven betrokkenen wat ze beleven.?
Hier heb ik een berichtje dat de moeite waard is. Ontleend aan de uitvoerige verhalen rondom de gijzeling van de inzittenden van het Amerikaanse TWAtoestel onlangs in Beiroet, waar al jarenlang harten worden verscheurd. Een uitspraak van de gezagvoerder. „Op verloren ogenbhkken" — dat staat er ja — ging hij samen met de navigator Benjamin Zimmerman in gebed. Zo verloren zijn die momenten nu ook weer niet. Captain John Testrake na al die zenuwslopende weken: „Ik had al een sterk geloof in God. En ik denk dat dit weer een positief bewijs was dat Hij Zijn belofte houdt aan degenen die in Hem vertrouwen." Er wordt in de wereld toch nog geloofd en gebeden. Ik weet dat wij niet in alle haast de handen hoeven op te leggen, maar een even rap oordeel wordt evenmin van ons gevraagd. De hemel weet wat op aarde gebeurt en gebeuren mag.
Wie zal uitmaken of er soms toch méér gebeurt waar wij het niet verwachten, en minder waar wij aannemen. In feite ligt het zo dat alleen de HEERE het weet wie tot de Zijnen behoren. Daarom hoeft het de captain Testrake uiteindelijk niet te interesseren hoe mijn oordeel uitvalt. Dat deed het Paulus ook niet. Die mij oordeelt is de HEERE, schrijft de apostel. Tot op zekere hoogte gaat het mij aan. In zoverre ik de roeping heb mij bij de kerk te voegen, dat is bij hen die van de HEERE zijn. Maar daarvoor is niet nodig dat het laatste graankorreltje van het laatste kafje is uitgezuiverd. Wij bemoeien ons er evenwel zo graag mee. „Worden dan allen die in Adam gevallen zijn weer door Christus zalig.? " Dit vragen wij met de catechismus. Als wij dat afleerden menen wij het bij het rechte eind te hebben, wanneer wij de vraag van mensen die in het Evangelie voorkomen tot de onze hebben gemaakt, te weten of er ook weinigen zijn die zalig worden. Nu dan worden wij door onze hoogste Leraar terdege op ons nummer gezet. Wij zijn eenmaal van die recruten die niet voor eigen nummer in dienst willen. Op die manier schieten we er altijd naast. Of hnks of rechts, maar nooit in de roos. Het is een Earizees trekje. Met ons eigen houtje zit het aardig, de rest is onkruid. Uiteraard kunnen wij ons oordeel alleen baseren op uiterlijke criteria, hoe innig die er ook uitzien. Wij mensen zien eenmaal aan wat voor ogen is en de HEERE ziet het hart aan. Die vrij uiterlijke blijken van ons zijn even vrij willekeurig. Het accent ligt veelal meer op leer dan op leven en wat het laatste aangaat selectief. Vergrijp tegen het éne gebod weegt oneindig zwaarder dan overtreding van een ander. Wij voeden de gedachte dat God het meeste opheeft met ons soort mensen.
Wie spiegelt zich niet graag aan de medemens.? Waar hebben wij het allemaal vandaan wat wij de naaste toedichten.? Hoe kunnen wij voortreffelijk invoeren wat de naaste is, doet en denkt.? Het moet wel ergens vandaan komen. Veel gewonnen en daarbij een levensgrote illusie armer, wanneer wij in de naaste onszelf aantreffen. Ons oordeel zou zoveel rechtvaardiger zijn.
Gods criteria zijn evenwichtiger. Niet alleen gebeden tellen, ook aalmoezen. Niet uitsluitend de vreze des HEEREN, ook het getuigenis van het volk. Voorhuid óf besnijdenis — zo doorslaggevend — is minder terzake. Zeker wel is belangrijk of wij Hem vrezen, maar tevens of wij gerechtigheid werken. Niet het gewichtig personage bepaalt, maar in allen volke is, die Hem vreest en gerechtigheid werkt. Hem aangenaam. Wat minder rechts, wat minder Hnks, wat minder zwaar, wat minder Hcht dat alles zou minder kwaad
doen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 augustus 1985
Gereformeerd Weekblad | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 augustus 1985
Gereformeerd Weekblad | 12 Pagina's