INHOUD: De ban
INHOUD: De ban gebroken — Zwartboek over een hoogleraarsbenoeming — Mag men de apocriefe boeken lezen? — Kleine kroniek — Kerknieuws — Advertenties.
stad is belet hem niet over Christus te spreken. Hij had zo gemakkelijk kunnen denken: Hier houd ik mijn mond maar, het zijn hier toch maar Samaritanen, die bovendien nog in de ban zijn van die goddeloze Simon. Hier verspil ik het evangelie niet. Zo denkt Filippus niet. Zo zal iedere ware dienaar van God niet denken, omdat de Heere Zelf zo niet denkt. Wij kunnen wel eens op ons zelf zien en denken de Heere zal mij Zijn Woord wel niet willen brengen, ik ben het toch niet waard. Maar wat een wonder: Hij zendt Zijn getuigen: te Jeruzalem, te Samaria en tot aan het uiterste der aarde, hoe ver, ja geestelijk ver dat uiterste ook ligt!
En hij predikte hun Christus. Dat is het eigenlijke middel tot verbreking van de ban geweest daar in Samaria. Hij riep het in hun midden uit, dat Jezus is de Christus. Niet als een koude nuchtere mededeling, niet betogend en bewijzend als een geleerde, maar verkondigend, proclamerend als een heraut van de koning, die in vroeger dagen hoog te paard dorpen en steden binnen reed en afkondiging deed van de nieuwe heerschappij van de nieuwe koning. Zo verkondigde Fillppus Christus en het koninkrijk Gods in Hem. Het regeren van God de Vader in Hem in genade en gerechtigheid verworven door Zijn bloed. Het Koninkrijk Gods, niet als een omkomen en verteerd worden, wat recht zou zijn, maar als een gered en gezegend worden.
Het regeren Gods door de Geest in ons hart. Hij predikte hun Christus in Wien al de volheid Gods woont, in Wie al de draden van Gods openbaring samen lopen, omdat ze samengeknoopt liggen in het verbond der genade in Zijn bloed. Christusprediking dat is rijke en volle prediking. Mensvernederende en Godverheerlijkende prediking. Laten we toch met een Filippus en een Paulus niet anders willen weten dan Jezus alleen. Van alle kanten wordt die prediking bedreigd en zo het geloofsleven van de gemeente. Dan moet de prediking politieke oplossingen wijzen, dan moet de prediking een gans samenstel geven van gestalten en gevoelens. Maar we mogen volharden bij de eenvoud en de dwaasheid van dit getuigenis. Wij prediken Christus de kracht Gods en de wijsheid Gods.
De blijde werkelijkheid
Dat getuigenis is kracht en doet kracht. Dat getuigenis verlost van de halfheid en verbreekt de betovering. Dat getuigenis bevrijdt. Al zou dat niet gezien worden dan mochten we het nog geloven. Maar wat wordt liet hier in Samaria heerlijk zichtbaar. En de scharen hielden zich eendrachtelijk aan hetgeen van Filippus gezegd werd. Ja, de scharen! Niet zo maar hier en daar een, de scharen, de volksmassa. Ook hier wordt op de eerstelingen een rijke oogst van voorspoed gezien. De scharen hoorden het Woord en kwamen onder beslag van het Woord en ze hielden zich aan het Woord. Ze hielden het er op! Ze geloofden erin dat hetgeen Filippus zei in waarheid het Woord van God was, daarvan gaf de Geest getuigenis in hun hart. Waar Christus verkondigd wordt daar trekt de Geest de harten open voor dat Woord.
Hij verheerlijkt Christus in gebonden en geschonden levens. We gaan het erbij houden, we gaan het erop houden. We gaan het op Hem houden in leven en sterven. Bij niemand anders is immers enige zaligheid te zoeken of te vinden. Wat een zalig deel. Laat de wereld dan maar hier en daar achter lopen. Vandaag dit en morgen dat, en nooit rust. Gods kerk mag het houden op dit Woord dat van de profeten en de apostelen gesproken is. Wat een zalig deel, het deel van de psalmdichter: Al 't geen Uw mond aan mij had toegezegd, gaf aan mijn hart vertroosting, geest en leven.
De scharen hieden zich eendrachtelijk aan het woord. Ze hielden zich er samen bij. Ze mochten ook elkaar erbij houden. Ze hoefden daar in Samaria niet op hun eentje te geloven. Ze schikten zich samen onder de prediking van Filippus. Wat een bijzondere zegen, als we met de scharen mogen opgaan, als we elkaar erbij mogen houden, eendrachtelijk. Laten we maar met schaamte en droefheid zwijgen over de bitterheid van de broedertwist van de scharen onder het Woord. Dat kan terwijl de satan vandaag aan de dag rondgaat als een briesende leeuw toch eigenlijk niet meer lijden. Maar wat een zegen: scharen onder het Woord, scharen, het bij dat Woord houdend en dat eendrachtelijk, met één verlangen, één hoop en één blijdschap.
De scharen hielden zich eendrachtelijk bij het Woord. Dewijl, zo lezen we verder, ze de tekenen hoorden en zagen die Filippus deed. Ze hoorden dus niet alleen, het getuigenis van Christus maar ze zagen ook dat dat getuigenis van Christus gepaard ging met kracht. Dat werd hun door anderen verteld en dat zagen ze zelf ook. Onreine geesten verlieten de mensen. Ze vertrokken, tegen hun zin en daarom met groot lawaai, maar onontkoombaar. Ook lichamelijk gehandicapten werden genezen.
Is het Woord ook nu nog met kracht? Maken we ons van deze dingen niet wat al te gemakkelijk af met: Ja maar, dat was van toen. De HEERE is toch Dezelfde! De wereld om ons heen is in de ban van menselijke macht en wijsheid. Wat zou het groot zijn als die ban mocht worden verbroken door de Goddelijke machtsopenbaring, opdat er plaats zou komen voor het Woord van Christus.
Maar laten we ons niet vergissen in de kracht van het woord ook nu, door ons blind te staren op bepaalde spectaculaire dingen. Ook nu nog moeten duivelen mensen verlaten, waar Christus heerst met Zijn Woord. Dan moet Mammon eruit, dan moet de afgod weelde en luxe eruit, dan moet de afgod wellust eruit en bovenal de afgod eigen ik. En wat een lawaai kunnen ze maken als ze de aftocht moeten blazen. Ze geven hun plaats zo maar niet vrij.
Leerde u dat in uw eigen leven. Wat een verzet, wat een strijd! Mocht u het opmerken bij anderen, uw kinderen, uw man, uw vrouw. Wat een worsteling. Het kan soms lijken dat de duivelen toch nog terug zullen komen, maar neen Christus regeert door Zijn Woord en Geest. Het welbehagen des Heeren zal door Zijn hand gelukkig voortgaan. In de stad van Samaria waar duistere machten mensen in slavernij hielden werd nu andere macht openbaar, hemelse macht, de kracht des Allerhoogsten. Ja, dan moet de duisternis wijken. Hij mag lawaai maken, hij moet wijken.
En laat het gebed onder ons opgaan voor onze gemeenten, voor ons volk, voor de wereld. HEERE, maak, waar Uw Woord gepredikt wordt Uw macht bekend. Uw Koninkrijk kome. Regeer ons door Uw Woord en Geest. Verstoor de werken van de satan. En laat Uw gezegende Naam verheerlijkt worden.
Ja, en dan is er ook blijdschap. Waar Christus regeert door Zijn Woord en Geest, daar is vreugde. En er werd grote blijdschap in die stad. Die was er kennelijk tevoren zo niet geweest. Dat betoverde leven brengt nog niet zoveel vreugde. Het mag op het eerste gezicht heel wat lijken, het is echter niets. Waar de duivel regeert met zijn machten van geld, goed en weelde, waar de duivel door mensen of door wat dan ook de zinnen verrukt daar is het een somber en grauw leven, een vreugdeloos leven. Daar mag misschien lol zijn, vreugde, waarachtige vreugde is er niet. Laat u toch door de schijn niet verblinden. Er was grote blijdschap in die stad. Wij hebben ook steden in Nederland, op deze wereld, centra van het wereldse leven, centra van bruisend leven, centra van vermaak, maar is er ook blijdschap? Nergens schriller, nergens schrijnender komt de goorheid, grauwheid en vreugdeloosheid van het leven zonder God openbaar dan in de steden. Trouwens zo'n leven is in de dorpen niet anders.
Waar Christus gepredikt wordt en het volk zich houdt bij dat Woord daar gaat de vreugde op. Komt Gods Woord, het duister zwicht en met het duister alle somberheid en naarheid. Er mag gewandeld worden in het vrolijk licht van Gods vriendelijk Aangezicht. En laat het hier dan nog een beginsel zijn. Laat het hier nog een aangevochten vreugde zijn. Ze wordt gaaf, ze wordt vast, ze wordt vol. Ze staat in het toekomstperspectief van Gods eeuwige heerlijkheid. Die vreugde mag gezocht en gevonden worden bij Christus van Wie geldt: Verzadiging der vreugde is voor Uw aangezicht, liefelijkheden zijn in Uw rechterhand, eeuwiglijk.
Maar 't vrome volk, in U verheugd, Zal huppelen van zielevreugd, Daar zij hun wens verkrijgen Hun blijdschap zal dan onbepaald. Door 't licht, dat van Zijn aanzicht straalt ten hoogste toppunt stijgen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 juni 1978
Gereformeerd Weekblad | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 juni 1978
Gereformeerd Weekblad | 8 Pagina's