Ds. A. Vroegindeweij met emeritaat
Per 1 mei a.s. hoopt Ds. A. Vroegindeweij van Veenendaal met emeritaat te gaan. Daarna wordt hij nog bijstand in het pastoraat in zijn gemeente, zodat hij in Veenendaal zal blijven wonen. Hij is al eerder hulpprediker geweest, namelijk van 1 oktober 1937 tot april 1938 in Waddinxveen. Toen is hi j naar zijn eerste gemeente gegaan, Loon op Zand, waar hij 3 april 1938 intrede deed. Hij heeft dus juist de veertig jaren vol mogen maken. Dat is een grote zegen —-zo'n bijbels getal. Wij denken aan Mozes, de Middelaar van het Oude Testament, wien dat zo ook gegeven was. Negen jaar heeft Ds. Vroegindeweij in Loon op Zand gestaan en daarna bijna eenendertig jaar in Veenendaal. Veenendaal heeft wel meer predikanten vele jaren en ook tot hun einde gehad. Dat pleit voor een gemeente en voor zijn dominees. Dan worden die twee haast een begrip.
Ds. Vroegindeweij is standvastig geweest in zijn beide gemeenten, maar ook als man in de kerk, in zijn Hervormd zijn en in zijn Gereformeerd zijn. Zo was de vader, zo waren de vier zonen. Sommigen wel eens tot ergernis, deels omdat zij het Hervormd zijn niet zetten konden, deels omdat anderen het Gereformeerd zijn niet hebben konden. Dat heb je, als je een vooraanstaande plaats inneemt, in de kerk en tussen de kerken. En dat heb je anderzijds, als je in de eigen kerk zo'n welomlijnd Gereformeerd standpunt inneemt en dat onbewegelijk: Niet doorvloeien naar rechts, niet afglijden naar links.
Zo heeft Ds. Vroegindeweij de kerk gediend en dat op velerlei wijze. Vooreerst in de gemeenten, die hij diende en van daaruit in de vele andere gemeenten, waar hij voorging. Dan in de classes, waar hij trouw de vergaderingen bezocht en intens meeleefde in alles wat daar vanuit het geheel van de kerk omging, jaren was hij praeses van de classis Doorn. Hij heeft zich in de classikale vergaderingen niet onbetuigd gelaten, als het ging om belangrijke beslissingen en als het ging om de besturing van de classis en de gemeenten, binnen dat ressort. En dat is doorgaans nogal wat, vooral als de gemeenten in een classis verschillend van richting zijn, terwijl ook de gemeenten van Gereformeerde richting handen vol werk en zorg leveren.
Tenslotte: binnen eigen Hervormd Gereformeerde kringen heeft Ds. Vroegindeweij jarenlang leiding gegeven, als voorzitter van de Hervormd Gereformeerde Mannenbond en dan van jonge jaren af aan als Redacteur van het Gereformeerd Weekblad, waarin hij wekelijks over allerlei, zaken schreef, zodat het blad wel het blad van Ds. Vroegindeweij genoemd werd. Mede ook toen Ds. L. Vroegindeweij daarin schreef. Ik schrijf dit alles nu maar in vogelvlucht, in enkele zinnen, maar daar is wat w r erk verzet in de kerk, door de Vroegindeweij's, de vier broers samen, L., W., en W. en A. Nu de jongste van deze familie met emeritaat gaat, gedenken wij hen cn hun arbeid, bijzonder hem en zijn arbeid, met grote dankbaarheid. Bij de Vroegindcweij's voelen wij ons altijd als in de familie: Hervormden — Hervormd Gereformeerden. Niet ten dele, maar ten volle! En dan willen wij anderen, die een even dierbaar geloof oefenen, binnen en buiten de Hervormde Kerk, gaarne een goed hart toedragen en als het kan meenemen!
Moge de God, Die droeg onze voorgeslachten, en ook dit geslacht, Ds. A. Vroegindeweij, inzonderheid nu zijn vrouw hem ontviel, een gezegende en werkzame levensavond bereiden. En hem voorbereiden voor de rust, die er eenmaal overblijft voor het volk van God.
W. L. Tukker.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 april 1978
Gereformeerd Weekblad | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 april 1978
Gereformeerd Weekblad | 12 Pagina's