Boekbespreking
Mozes, de Indiaan, door J. Keuning. Uitgeverij G. Kool, Veenendaal, 1976. Prijs f 19,90.
Het verhaal van een zendeling, die in Suriname werkt onder de Indianen. Mozes is zijn pleegzoon, die met hem de oerwouden doortrekt. Een boek dat vooral onze jongens en meisjes zal boeien en hun hopelijk liefde voor de zending zal bijbrengen. Een vlot geschreven en smaakvol uitgegeven boek.
Schoten klonken in het nachtelijk bos, door Joh. G. Veenhof. Uitg. G. Kool, Veenendaal, 1976. Prijs ƒ 19,90.
„Een verhaal waarvan de feiten berusten op de harde werkelijkheid", zo luidt de ondertitel van dit boek, waarin een jachtopziener vertelt van zijn belevenissen met dieren en mensen, onder andere met stropers! Het boek is alleen al de moeite waard om z'n schitterende natuurbeschrijvingen. Bovendien is het fraai geïllustreerd. Echt een boek dat bij onze jongeren de belangstelling en de liefde voor de dierenwereld kan aanwakkeren.
W. v. G.
Langs de oude limburgse kerken, door drs. Charles Genders. Midden- en Noord-Limburg. Uitgave van Bosch en Keuning N.V. te Baarn. Prijs ƒ 12,90.
Dit is een nieuw deel uit de serie „De oude nederlandse kerken". Dit boek brengt ons in een gebied dat voor velen van onze lezers onbekend zal zijn. Maar daarom is het des te meer interessant. Weer worden een zestal routes aangegeven om dit gebied te doorkruisen en zo ook de oude kerkgebouwen op zijn weg te ontmoeten — ruim zestig in aantal, terwijl van deze kerken prachtige foto's zijn opgenomen. Daarnaast ook nog detailfoto's van mooie versieringen. Het zijn in dit gebied vanzelfsprekend over het algemeen rooms-katholieke kerkgebouwen die men ontmoet op zijn tochten. Een prachtige serie.
De Marranen, door Simon van Adelberg. Uitgave van uitgeverij ten Have B.V. te Baarn. Prijs ƒ 15,—. Dit is een bijzonder interessant boek over de „geschiedenis van Portugezen uit Spanje", die tengevolge van de vervolgingen door de inquisitie voor een deel ook hun toevlucht hebben genomen tot ons land. We kennen allen de portugese namen, waarvan we alleen de onder ons bekende Da Costa noemen. De Marranen zijn in Spanje in de late middeleeuwen uit het Jodendom in de roomskatholieke kerk opgenomen, voor een deel christen gebleven, terwijl anderen later weer tot het Jodendom teruggekeerd zijn. Hun geschiedenis is op een boeiende wijze in dit boek beschreven, een soms haast ongelooflijke geschiedenis, die ons een geheel nieuw licht doet opgaan over de zogenaamde Portugese Joden, die in ons land zijn komen wonen.
„Antwoord mij, Heere!", door ds. C. van Sliedregt. Uitgave van Drukkerij-uitgeversbedrijf J. Bout en Zonen te Huizen. Prijs geb. ƒ 19,75.
De jonge predikant ds. C. van Sliedregt heeft ons een boeiend en indringend boek gegeven over Elia, zoals we over hem lezen in 1 Koningen 17 en 18. In 17 overdenkingen — zo eenvoudig en tegelijk met zoveel inhoud geschreven — confronteert hij ons mensen van deze tijd met de profeet Gods en met zijn boodschap. Wij willen graag uw aandacht vragen voor dit boek dat is „opgedragen aan allen, die twijfelen aan de kracht van het gebed, tot volharding in de gebeden". Het boek is bijzonder fraai uitgegeven.
Ik ben in de gevangenis geweest, door drs. H. J. ter Haar Romeny. Uitgave van uitgeverij Ten Have B.V. te Baarn. Prijs ƒ 14,50.
Ervaringen van een gevangenispredikant — zo luidt de ondertitel van dit boek. Wij kijken van buitenaf tegen een gevangenis aan, deze gevangenispredikant spreekt van binnenuit. Daar kunnen we veel van leren, hoewel we het met bepaalde meningen en opvattingen over straf en gerechtigheid niet altijd eens zijn. Ook vragen we ons af of we niet al te gemakkehjk spreken van „de broeders van de Heere Jezus" en of de Heiland zelf niet bedoelt „gevangen zijn en vervolgd worden om des geloofs wil". Waarmee we niet willen zeggen dat we geen taak en roeping hebben als christen tegenover de gevangenen.
Verlegenheid rond werkgelegenheid, door P. Nijkamp en N. Vogelaar. Uitgave van Uitgeverij De Vuurbaak te Groningen. Prijs ƒ 9,90.
Dit is een onderwerp dat in onze tijd van grote werkloosheid zeker de aandacht zal vragen. De schrijvers wijden hier enkele beschouwingen aan de vraagstukken van arbeid en werkgelegenheid in onze moderne maatschappij. Daarbij komt ook aan de orde wat de Schrift zegt over arbeid. Onderwerpen als: vakbeweging, werkloosheid, bedrijfsdemocratisering, milieuverontreiniging door de fabrieken en dergelijke komen hier aan de orde. Voor hen die met dit alles te maken hebben of die er in geïnteresseerd zijn een goed voorlichtend geschrift, dat ons tevens de weg wil wijzen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 augustus 1977
Gereformeerd Weekblad | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 augustus 1977
Gereformeerd Weekblad | 12 Pagina's