Protestantenbond loopt terug
In veel steden en dorpen is een afdeling van de zogenaamde Protestantenbond. Deze afdelingen leiden over het algemeen een kwijnend bestaan. Maar de laatste tijd komt de vraag naar boven of het nog wel zin heeft om op deze wijze verder te gaan. In de afdelingen van de Protestantenbond hebben veel vrijzinnige kerkleden van verschillende kerken zich verzameld, alsmede buitenkerkelijken.
We ontvingen een verkorte weergave van een rapport dat uitgebracht is door een werkgroep die de Protestantenbond heeft doorgelicht. Men komt daarin tot de volgende conclusie:
Te verwachten, is, dat de NPB als open geloofsgemeenschap steeds verder aan kracht zal inboeten en op langere termijn wellicht zelfs in het geheel geen functie meer zal hebben.
De Nederlandse Protestantenbond verkeert al twee jaar in een crisis. Sinds het hoofdbestuur in 1975 en bloc aftrad, wordt de vereniging geleid door een „crisis-management", dat vorig jaar een werkgroep opdracht gaf, te onderzoeken of de NPB nog toekomst heeft.
Het ledental is al geruime tijd in dalende lijn en bedraagt nu ruim tienduizend. Daarvan is een groot aantal niet-actief.
De werkgroep schrijft de neergang toe aan het ontbreken van duidelijke, gemeenschappelijke èn hedendaagse doelstellingen. De werkgroep vindt, dat het formuleren van nieuwe doelstellingen in de huidige situatie in eerste instantie taak is van de plaatselijke afdelingen en niet van de NPB als geheel.
Gezien de ervaringen, die de werkgroep had in zes afdelingen, die als proeftuinen fungeerden, verwacht dc werkgroep, dat vele afdelingen moeite zullen hebben met het formuleren van doelstellingen. Daarom ligt verdere afbraak in het verschiet.
Van het crisis-management of van een nieuw hoofdbestuur zal niet een zodanig ingrijpen mogen worden verwacht, dat daarmee het tij voor de NPB gekeerd wordt. Vrijzinnigheid vraagt om ontwikkelingen vanuit de leden.
Merkwaardig is, dat de NPB-leden zelf een heel ander beeld van hun gemeenschap hebben. In het laatste stadium van het onderzoek konden zij namelijk meedoen door te reageren op veertien stellingen, die gepubliceerd waren in het NPB-orgaan Ruimte.
Daar kwam uit, dat twee derde deel het er niet mee eens is, dat de NPB thans weinig meer te bieden heeft in de samenleving „bij gebrek aan een typisch eigen evangelische inspiratie".
En circa zeventig procent vindt, dat de NPB een belangrijke functie heeft ten aanzien van het toenemende aantal buiten- en randkerkelijken.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 augustus 1977
Gereformeerd Weekblad | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 augustus 1977
Gereformeerd Weekblad | 12 Pagina's