Waddinxveen.
Nadat ds. J. v. d. Heuvel uit Waddinxveen hem 's morgens in het ambt bevestigd had met de tekst: „Toen opende Hij hun verstand, opdat zij de Schriften verstonden", deed ds. Joh. Verwelius 's middags voor de tweede maal zijn intrede in Waddinxveen. De Schriftlezing was 1 Cor. 15 : 1—20 en zijn tekst was Lukas 24 : 34a: „De Heere is waarlijk opgestaan."
Het is nu, aldus ds. Verwelius, bijna tien jaar geleden dat ik van u afscheid nam. In tien jaar is er veel gebeurd; bij ons in het gezin, maar ook bij u in de gemeente. Velen moeten wij er missen, anderen zijn in hun plaats gekomen. Eén is er dezelfde gebleven: dat is mijn grote Meester, mijn Opdrachtgever. Hij verandert gelukkig niet en van Hem mag nog altijd gezegd worden,Mlat Hij de dood heeft overwonnen; dat Hij waarlijk is opgestaan. Dat „waarlijk" staat in de grondtekst voorop. Dat benadrukt het woord. Bovendien is het niet een losse mededeling, want er staat namelijk achter: Hij is door Simon gezien. Juist door Simon, die Hem nog maar kort geleden verloochend had. Dat moet wat geweest zijn voor Petrus. Hij hoorde er nog bij. Hij werd zelfs met name genoemd.
Marcus 16 : 7a: zegt het Zijn discipelen èn Petrus. Wat een troost, gemeente, dat we met zo'n opzoekende opgestane Heiland te doen hebben. Deze Jezus mag ik u prediken. Dat niet in eigen kracht, maar door Hem, die uit het zondige menselijke geslacht nog dienstknechten wil gebruiken. Door Hem, die is gekruisigd, gestorven en begraven en die waarlijk is opgestaan, maar die ook is opgevaren ten hemel, want we mogen de heilsfeiten nooit los van elkaar zien. Het één kan niet zonder het ander. Dit blijkt ook uit het woord HEERE van onze tekst: dit is de naam van de Meester, de Eigenaar, waar Paulus van zegt: het juk van deze Meester is zacht en Zijn last is licht. Paulus noemt zich ook bij voorkeur de dienaar, de slaaf van deze Meester. En deze Heere, die waarlijk is opgestaan, mag ik u als uw, maar vooral ook als Zijn dienaar verkondigen, aldus ds. Verwelius.
Door burgerlijke overheid, door de ring en de classis en door zijn kerkeraad werd ds. Verwelius tenslotte begroet en welkom geheten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 april 1977
Gereformeerd Weekblad | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 april 1977
Gereformeerd Weekblad | 12 Pagina's