OSBORN
Een vraag werd mij gesteld, die deze weken in veler harten leeft. Ze betreft de prediking van Osborn die in Den Haag tienduizenden hoorders trok.
Uit de wijze waarop ik déze vraag kreeg, heb ik al veel geleerd. U moet weten, ik„had mij in de drukte van de op één na grootste havenstad der wereld gewaagd en zag daar onverwachts een pastorale gestalte als een rustpunt in het gewoel. Dat betekende uitstekende koffie met koek en een goed gesprek. Toen heb ik geleerd hoe men als stadsdominee het beste zijn werk af kan handelen. Het is door middel van de kunst om anderen het werk te laten doen. Mij dunkt het gaat niet anders. Dan heeft men het nog druk genoeg, al is het alleen maar met de telefoon. Ring, ring, zegt het toestel. Dominee, ik wou eens graag weten, wat u denkt van de nieuwe president van de Libanon?
Dat lijkt mij ook een geschikte vraag. In dit geval was het: Dominee, wat vindt u van Osborn? Wat moet je dan zo gauw zeggen op de maandagmorgen? Dominee, ik heb u gisteren horen preken. Ik heb dus een beetje recht op uw tijd. Wat denkt u van Osborn? Wat doet de pastorale gestalte?
Man, zegt hij, ik heb hier net een deskundige. Hier, L. V., dat is voor jou, jij bent bij Osborn geweest.
Dat had ik mij nl. in de haast laten ontvallen. Maar zo doe je dat: je trekt „deskundigen" aan of stelt ze op het juiste ogenblik aan en het werk is geregeld.
Nu bent u misschien nieuwsgierig, wat ik toen zo in de haast gezegd heb. Dat kwam ongeveer hier op neer. Osborn kan „wonderen" doen. Hij slaagde er in om een grote menigte van duizenden in de openlucht, onder de stromende regen, die van geen ophouden wist, 2 uur ruim rondom zijn spreekgestoelte te houden. Nog sterker. Toen hij vroeg of het nu geen tijd werd om naar huis te gaan, antwoordde niemand ja en velen neen. En dan moet je weten, dat iemand mij al eens verteld heeft, dat ik na tien minuten al op behoorde te houden en dat 20 minuten luisteren het toppunt was, waar niemand boven uit kon komen. Maar predikte Osborn het evangelie? Neen, dat niet. Tenminste niet op die avond, dat ik hem gehoord heb. Hij sprak over genezing en alleen over genezing. Hij had maar een doel op het oog, dat de zieken aan hun genezing zouden geloven en dat op staande voet. Ik kan mij niet herinneren dat de Heere Jezus ooit op deze wijze de genezing heeft verkondigd. Hij predikte de bekering, en de vergeving. De genezing kwam er bij. Paulus predikte de bekering tot God en het geloof in Jezus Christus tot zaligheid. Hij handelt nergens, meen ik, uitvoerig over het geloof in de genezende krachten Gods.
Ik heb niets tegen het geloof aan Gods genezende kracht. Maar ik heb er wel iets op tegen als iemand dit als het een en al van het evangelie verkondigt. Zo deed Osborn het die avond. Verder kan ik niet spreken.
Werden er mensen genezen? Ik weet het niet. Zeer velen niet, dat weet ik wel. Van de Heere Jezus staat: Hij genas ze allen.In dit geval zag ik er velen strompelen en gedragen worden. Er lag een tent vol met ernstige gevallen. Ik heb uit die tent niet één kreet van genezing gehoord. En wat men van 't podium af hoorde, was niet overtuigend. Als men weet, welke invloed een suggestief spreken op eenvoudigen zielen kan hebben, kan men aan de getuigenissen, die ik hoorde niet zo erg veel waarde toekennen. Maar wat een sensatie geeft zo'n genezingsprediker! Het wemelde er van gebrekkigen. Ook geen wonder, want zou er wel één man zijn of één vrouw, waar niets aan mankeert? Ik geloof in de kracht van het onderhouden van Gods geboden en in de kracht van het geloof in Christus tot genezing. Ik geloof, dat het voor zieken goed is het oog te slaan op de grote Heelmeester. Maar van genezingen op staande voet, heb ik weinig waargenomen. Dat denk ik van Osborn, heb ik gezegd. Geef mij Billy Graham maar, zo voor een keer. Ook aan de „bekeringen" die daarbij voorvallen hecht ik niet veel waarde. Maar bij hem kreeg men nog veel van de Catechismus en dat doet een gereformeerd mens altijd weer goed, al mist hij er een voornaam stuk in.
Is er nog een toepassing? Laten wij, dominees, zo vurig en zo ernstig over bekering en geloof preken, als Osborn over genezing. Laten wij zo eenvoudig de noodzakelijkheid van de wedergeboorte, bekering en geloof in Jezus Christus naar voren brengen.
Wanneer u gaat luisteren bij Osborn, vergeet dan het bovenstaande niet. Maar laten onze dominees zo preken, dat de mensen zeggen: die oudjes zijn beter, al komt er niet zoveel reclame, suggestie en sensatie bij.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 september 1958
Gereformeerd Weekblad | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 september 1958
Gereformeerd Weekblad | 8 Pagina's