Schaap met vijf poten
Een jeugdwerkadviseur (jwa) moet een duizendpoot zijn. Of een schaap met vijf poten. Hij - we hebben ook een 'zij' (Gertrude), maar het woord adviseur is nu eenmaal mannelijk - moet met jongeren om kunnen gaan, maar ook met leidinggevenden, ambtsdragers en ouders. Daarnaast moet een jwa goed kunnen schrijven, organiseren en eigenlijk ook een beetje theoloog zijn. Hij moet de kerkelijke kaart goed kennen en tenslotte ook deskundige op het gebied van jeugdcultuur en de (manier van) vorming en toerusting van jongeren zijn.
Het werk is daarbij heel gevarieerd en boeiend. Als jwa organiseer je landelijke bijeenkomsten, zoals een bondsdag, maar ben je ook op plaatselijk niveau actief voor de verenigingen. Je schrijft werkmateriaal (variërend van bijbelstudies tot ethische onderwerpen), coördineert het werk van de verschillende commissies en bedenkt - vaak met elkaar als JBGG'ers - nieuwe dingen die aansluiten bij jongeren en waarbij tegelijkertijd de band met de gemeente niet uit het oog verloren wordt.
Natuurlijk kan een jwa ook (lang) niet alles... Gelukkig zijn er commissies, besturen én collega's, die samen met hem de schouders eronder zetten. Zo zijn er bijvoorbeeld commissies voor werkmateriaal (Mivo-12, Treffer, Mivo+16), voor de bondsdagen, voor kadervorming, voor Daniël en voor zomerkampen. Zonderal die vrijwilligers zou een jwa niet zover komen!
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 oktober 2002
Daniel | 34 Pagina's