Het Yin Yang-teken
Hoe moeten wij tegenover het Yin Yang-teken staan? Ik kom dit teken vaak tegen op school. Volgens een leraar geloof je er in zoals je in mannen en vrouwen gelooft en net zoals je gelooft dat er in elk mens een engel en een duivel leeft. Hoe denkt u daarover? Waar komt het Yin Yang-teken vandaan? Er was enig speurwerk voor nodig om daar achter te komen. En laat ik er direct bij zeggen dat het best moeilijk is om begrippen uit de oosterse godsdiensten in onze woorden weer te geven.
Taoïsme
De begrippen Yin en Yang zijn afkomstig uit het taoïsme, een wijsgerige stroming uit het oude China. Lang voor onze jaartelling waren er in China al belangrijke denkers die hun gedachten opschreven in een boek. Zo schreef ongeveer zeshonderd jaar voor Christus de Chinees Lao Tse uit het dorpje Kutzen een boek over tao, dat zowel 'weg' als 'geest' betekent. Deze twee woorden duiden aan dat ieder mens een weg door dit leven gaat en tegelijk contact heeft met de geestelijke wereld, je zou kunnen zeggen: de mens is burger van twee werelden, een zienlijke en onzienlijke wereld. De Chinezen zeggen: in alle dingen van het leven zijn twee tegengestelde zaken aanwezig, je weet iets van de dingen die je kunt waarnemen en je weet het niet, want er is heel veel niet-waarneembaar. De hoogste trap van kennis die wij kunnen bereiken is volgens het tao, de zekerheid van ons niet-weten. „Weten van het niet-weten is het hoogste wat een mens kan bereiken."
In de oude religies van de Chinezen spelen deze dingen een belangrijke rol.
Voor de Chinees was het heel belangrijk als hij kon zeggen dat je als mens in evenwicht leefde met de twee werelden waar hij deel van uitmaakte. Hoe kon hij dat nu bereiken? Daarvoor heb je - volgens de Chinezen - Yin Yang nodig!
I Tsjing
In de Chinese oudheid verscheen een inmiddels wereldberoemd wijsheidsboek dat de naam draagt J Tsjing of het Boek der Veranderingen. In dit boek wordt de Yin Yang-leer uitgewerkt. Net zoals bij Lao Tse zegt dit boek dat in alle dingen twee tegengestelde zaken werkzaam zijn. In dit boek aan de ene kant een mannelijk (actief) beginsel Yang en een vrouwelijk (passief) beginsel Yin. Zelfs het heelal wordt geacht te zijn samengesteld uit Yang en Yin, twee krachten die evenwaardig aan elkaar zijn en elkaar volledig aanvullen. Yang is dan het licht, mannelijk, kracht, warmte, terwijl Yin duisternis, vrouwelijk en koude is. Het Yin en Yang-symbool geeft dit ook aan. Yin en Yang vullen elkaar aan. Yin en Yang vloeien in elkaar en in de duisternis van Yin is ook het licht van Yang. In het licht van Yang is de donkere plek van Yin. Alle krachten in het heelal, in de
wereld, in de mens worden bepaald door Yin en Yang. Het geloof in deze elkaar aanvullende krachten leert de mens in evenwicht leven. Je kunt je daar in oefenen door meditatie en door je te verdiepen in de samenhang van de dingen. I Tsjing is daarbij een belangrijke gids. Het boek bevat 64 schema's of diagrammen met Yin en Yang-lijnen waarin het gehele menselijk leven wordt weergegeven. In de beschrijving van families en personen worden karaktereigenschappen verklaard met een eigen symbolische betekenis.
Goed en kwaad verbonden
Intussen heeft een groot aantal occulte stelsels (duistere machten) elementen uit I Tsjing overgenomen. Door middel van stokjes, lijnen, kruis en muntwaarden worden allerlei zaken verklaard en uitgelegd.
Opmerkelijk is ook dat acupunctuur, een bekende paranormale geneeswijze, een religieuze achtergrond heeft en ontleend is aan Yin en Yang. De naaldentherapie moet het evenwicht in het lichaam herstellen, zodat er weer sprake is van harmonie met de kosmos.
Duidelijk is dat aan Yin en Yang een religieuze, niet-christelijke achtergrond verbonden is.
In Yin en Yang zijn goed en kwaad met elkaar verbonden. Door het dragen van het Yin en Yang-symbool zeg je eigenlijk: o zie ik het ook! De Bijbel zegt echter: at gemeenschap heeft het licht met de duisternis? (2 Korinthe 6:14). Of wat samenvoeging heeft de tempel Gods met de afgoden? Daarom gaat uit het midden van hen, scheidt u af, zegt de Heere, en raakt niet aan hetgeen onrein is (2 Korinthe 6:17).
Yin en Yang geven een verkeerd getuigenis. Het kwaad is bij God niet. God is een Licht en als wij gemeenschap met Hem hebben, dan zullen we in de duisternis niet wandelen, maar in het licht (1 Johannes 1:5-7).
Het Yin Yang-teken is geen christelijk symbool en daarom is het beter om afstand te bewaren. Een hugenotenkruis of het Ichtus-teken lijkt me beter.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 september 1996
Daniel | 36 Pagina's
