ALEXANDER COMRIE
(i.)
„Een man, die zich altijd met kloeken moed voor de Waarheid pal stelde; een man, wien de zuivere genadeleer altijd na aan het harte lag, die altijd ijverde voor de rechtzinnigheid! Allen die hem enigszins van nabij gekend hebben, zullen toestemmen: Comrie was een uitmuntend mens", zo luidt het oordeel van één van Comrie's tijdgenoten. En inderdaad, in Comrie schonk de Heere aan Zijn kerk een geloofsheld, die tevens uitblonk in kennis en wetenschap. Onder onze jongeren zijn er velen, die wel eens de naam Comrie hebben horen noemen, maar overigens niet veel van hem weten. In welke tijd en waar heeft hij geleefd ? Welke zijn zijn bekende werken? Ziedaar slechts enkele vragen, waarop menigeen misschien het antwoord nog moet schuldigblijven. Daarom is het misschien niet ondienstig in „Daniël" enkele artikelen over hem op te nemen.
Comrie werd 16 December 1706 te Perth, een stad in Schotland, geboren. Zijn overgrootvader van moederszijde was de bekende prediker Andrew Gray. Deze Andrew Gray leefde van 1633—1656 en is dus slechts 23 jaar oud geworden. Een groot aantal preken van Gray is door C. B. van Woerden vertaald in 't Hollands, welke preken onder ons volk veel worden gelezen. Deze Gray nu was gehuwd met Rachell Baillie. Toen Gray stierf bleef zijn vrouw achter met twee kinderen, nl. een dochter Rachell en een jongetje, dat ook spoedig stierf. Rachell Gray huwde met John Vausse en een dochter uit dit huwelijk was: Rachell Vausse. Deze Rachell Vausse huwde, na het overlijden van haar eerste echtgenoot James Drummond, met Patrick Comrie. Uit dit huwelijk zijn twee kinderen geboren: Alexander en zijn zuster Joanna.
Patrick Comrie, de vader dus van Alexander, was geen rijk man en was van beroep schrijver aan het gerechtshof. Welke scholen Comrie in zijn jeugd bezocht heeft is niet bekend. Hij zelf zwijgt daarover.
Reeds in zijn jeugd werd hij door God in het hart gegrepen. Comrie schrijft zelf, dat God „Ralph Erskine tot bestiering in zijn jeugd gebruikte" en dat hij „onder het onderwijs van beide Broederen de grote Erskines zijn Belijdenis geleerd" heeft.
Ebenezer en Ralph Erskine, wier preken onder ons volk wel bekend zijn, heeft Comrie verscheidene malen horen preken. Het onderwijs, dat Comrie van deze predikers in zijn jeugd ontving, heeft onder Gods zegen, rijke vrucht gedragen. Behalve van de twee genoemde predikanten heeft Comrie ook nog leiding gehad van Thomas Boston. Deze is onder ons volk ook geen onbekende. Boston's werk: „Een beschouwing van het Verbond der Genade", is door Comrie in het Hollands vertaald en door hem van een voorrede voorzien. In 1931 is dit werk door „De Banier" opnieuw uitgegeven.
Comrie zegt van hem: „Th. Boston, wien ik zeer wel gekend heb, was zo voorbeeldig godvruchtig, dat zijn naam in zegening is bij alle godvruchtigen in de Schotse kerken." Wat een onschatbaar voorrecht is toch Alexander Comrie ten deel gevallen, zulke vrome mannen tot leermeesters en vrienden gehad te hebben. Vermoedelijk had zijn vader hem aanvankelijk bestemd voor de Dienst des Woords, omdat hij in zijn jeugd niet alleen in de Latijnse, maar ook in de Grondtalen onderwezen is.
In een volgend artikel hopen we U iets te vertellen over de komst van Comrie naar Holland.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 juli 1949
Daniel | 8 Pagina's