SAILLANT GOEDGEZINDE POLITIEK
Vorige week presenteerde de Guido de Brès-Stichting haar nieuwste publicatie: Goedgezinde politiek. Over het Nederlandse gezinsbeleid in Europees perspectief. Eén van de belangrijkste conclusies uit dit rapport is dat de Nederlandse regering ouders met opgroeiende kinderen zeer karig bedeelt. De kindgerichte steun voor gezinnen ligt in Nederland ónder het niveau van Oost-Europese landen. Een schande voor ons welvarende land! Waarom vindt de SGP het gezin zo belangrijk? Omdat de toekomst van onze samenleving staat of valt met de waardering van huwelijk en gezin. Stabiele gezinnen vormen de meest geschikte omgeving voor de persoonlijke vorming van kinderen. Ouders en overheid die in de opgroeiende jeugd investeren, zullen die aandacht en zorg en dat geld later ruimschoots terugverdienen. Een greep uit de aanbevelingen van de studie Goedgezinde politiek:
1. Het huwelijk tussen één man en één vrouw moet in ere worden hersteld. Dat betekent: niet-gehuwde samenlevingsvormen tegengaan, 'homohuwelijk' afschaffen, 'flitsscheidingen' onmogelijk maken en verplichte bemiddeling bij echtscheiding.
2. De overheid gaat goede waarden en normen bevorderen. De vrije seksuele moraal heeft slechte gevolgen. Er komt weer een bordeelverbod, abortus-provocatus (op niet-medische indicatie) wordt verboden en geweld- en sekschips zijn verplicht op media-apparaten. Dan kunnen ouders hun kinderen en zichzelf beter beschermen.
3. In de Nederlandse Grondwet moet een bepaling over het gezin worden opgenomen, waarin de belangen van kinderen centraal staan.
4. Grotere gezinnen hebben recht op meer steun. Daar tegenover moet de kinderbijslag voor kinderen die buiten de Europese Unie wonen, worden afgeschaft.
5. De inspanningen die huismoeders leveren voor de opvoeding van hun kinderen verdient een positieve, waarderende houding van de overheid, gelet op het grote belang hiervan voor de (toekomst) van de samenleving.
6. Bevordering van de arbeidsparticipatie van jonge vrouwen is op termijn contraproductief. Ze krijgen daardoor (op latere leeftijd) minder kinderen, wat de demografische tendens van vergrijzing versterkt.
7. De SGP is tegen een bevolkingspolitiek. Wel moeten allerlei belemmeringen voor het krijgen van kinderen worden weggenomen. Daarom: meer en goedkopere woningen voor starters en pasgehuwden.
8. De totale rijksbijdrage aan kinderopvang (ruim 1, 5 miljard euro) moet worden omgezet in een kindgebonden budget voor alle ouders met kinderen tot zes jaar. Dat geeft meer rechtsgelijkheid en grotere keuzevrijheid.
9. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat langdurige opvang van jonge kinderen schadelijke effecten heeft. Ook is de behoefte aan kinderopvang relatief laag en denkt de Nederlandse moeder veel traditioneler dan vaak wordt gesuggereerd. De overheid moet deze uitkomsten serieus nemen en het beleid daarop afstemmen.
10. De SGP pleit voor de invoering van het splitsingsstelsel in de belastingsystematiek, zodat gezinnen naar draagkracht worden belast. De algemene heffingskorting handhaven.
En de alleenstaanden dan?
De aandacht van de SGP voor gezinnen mag beslist niet ten koste gaan van hen die, om welke reden dan ook, alleen staan. Een deel van de maatregelen die de SGP voorstaat, pakt ook voor hén positief uit. Denk aan de beperking van de hypotheekrenteaftrek tot een schuld van 400.000 euro. Op dit moment is het nog zo dat alleenstaanden op de huizenmarkt met veel moeite kunnen opboksen tegen tweeverdieners. Worden de voorstellen van de SGP uitgevoerd, dan verandert dat.
Er zijn ook aanwijzingen dat alleenstaanden met een uitkering in het nadeel zijn ten opzichte van gehuwde (of samenwonende) stellen. Door het kleinere huishouden staan ze structureel voor hogere kosten, terwijl de uitkering 30% lager ligt. De SGP vindt een onderzoek nodig. Wanneer er sprake is van een onevenwichtige balans, dan moet de uitkering voor alleenstaanden omhoog.
Ten slotte. Goedgezinde politiek is niet achterhaald, maar opmerkelijk toekomstgericht. Wie goed kijkt, ziet dat 'verlichte' progressiviteit in eigen staart bijt. De SGP kijkt daarom vooruit - en omhoog!
drs 3.A. Schippers, directeur studiecentrum SGP.
P5 - De nota 'Goedgezinde politiek' is voor € 8, 95 (ex verzendkosten) te bestellen via studiecentrum@sgp.nl of per telefoon (0182) 696911.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 november 2006
De Banier | 32 Pagina's