Studiecentrum · Tussen stemmen en sturen
op D.V. zaterdag 25 maart preseriteert de Guido de Brès-Stichting op de partijdag haar nieuwste publicatie Tussen stemmen en sturen. Besluitvorming en burgerschap in de netwerksamenleving. In deze bijdrage een korte introductie van de inhoud van de nota.
Netwerksamenleving
Onze samenleving kan woorden getypeerd als een netwerksamenleving. In een netwerksamenleving zijn overheden in sterke mate afhankelijk van de medewerking van belangengroepen, bedrijven en burgers voor de totstandkoming en uitvoering van overheidsbeleid en beleidsbeslissingen. In toenemende mate organiseren maatschappelijke belangen zich en ontwikkelen zich partijen die in staat zijn de totstandkoming en uitvoering van overheidsbeleid te beïnvloeden. De overheid verliest terrein om zelf te bepalen wat zij doet en daar ook zelf concreet gestalte aan te geven. Er lijkt steeds minder sprake te zijn van overheden die vanuit een bovengeschikte positie de maatschappij inrichten.
Vraag
De veranderende verhoudingen tussen overheden, maatschappelijke organisaties, private sector en burgers, plaatst de SGP voor een morele vraag. Klassieke opvattingen over de verhouding tussen overheid en onderdaan zijn nauwelijks te herkennen en al helemaal niet vorm te geven in de moderne samenleving. De vraag komt op hoe deze verhouding tussen overheid en onderdaan vanuit bijbelse noties is te waarderen en hoe de positie van een christen ten opzichte van zijn overheden moet zijn in deze samenleving. De SGP als politieke partij en individuele SGP'ers zien zich gesteld voor de vraag hoe zij hun positie in netwerken van grotendeels gelijkwaardige partijen met horizontale relaties (ook ten opzichte van overheden) moeten vormgeven. In de nota Tussen stemmen en sturen' wordt een aanzet gegeven voor de beantwoording van deze vraag.
Antwoord
De schaduwzijden van de netwerksamenleving kunnen worden samengevat in drie trefwoorden: individualisme en egoïsme (ieder voor zich); gezagsloosheid (geen God en geen heer); en vluchtigheid en vrijblijvendheid (ik doe wat ik wil). Daartegenover is een drietal christelijke waarden te stellen die bij het handelen in de netwerksamenleving richtinggevend dient te zijn; dienstbaarheid en solidariteit (de ander op het oog); gehoorzaamheid aan God en onderwerping aan het gezag; en verantwoordelijkheid en trouw.Trouw heeft in een netwerksamenleving alles te maken met het nakomen van afspraken, het vrijwillig aangaan van verplichtingen en zelfbinding. Hoewel in een netwerksamenleving bijbelse noties als gezag en gehoorzaamheid, dienstbaarheid, bescheidenheid, tevredenheid en gemeenschappelijkheid onder druk staan. Is ertoch vanuit een christelijke levensvisie ruimte om juist ook in deze maatschappij te leven en te participeren. Maar dan wel met inachtneming van een aantal principes, waarvan met name de dienstbaarheid als grondhouding en de gehoorzaamheid als randvoorwaarde centraal dienen te staan.
Politieke partij
Politieke partijen kunnen in de netwerksamenleving een nieuwe rol gaan vervullen. Zij kunnen de verbindende schakel vormen tussen de vele belangenorganisaties in de lokale samenleving en het gemeentebestuur.Veel wat politieke partijen niet kunnen realiseren, kunnen maatschappelijke organisaties via andere kanalen wel. Daarom is het ook belangrijk dat bijvoorbeeld kiesverenigingen wanneer nodig hun achterbannen mobiliseren en ook belangenorganisaties en burgers wijzen op hun mogelijkheden om hun stem in de beleidsvorming te laten horen. Zij kunnen hier zelfs een belangrijke coördinerende en ondersteunende rol in spelen.
Bestelling
Heeft u belangstelling voor deze nota? Stuur het bestelformulier ingevuld naar het studiecentrum en u ontvangt de nota per ommegaande retour.
J.W. van Berkum
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 maart 2006
De Banier | 24 Pagina's