Verkiezing Provinciale Staten
Het is niet uitgesloten en bijna zeker, voor zo ver er bij een mens zekerheid kan zijn, dat niet allen, die uit de rampgebieden zijn geëvacueerd geworden, op 21 April a.s. in het oorspronkelijke gebied zullen zijn teruggekeerd.
De vraag rijst: hoe kunnen die perso nen handelen om hun stem uit te brengen?
Zij kunnen, wat administratief wel het eenvoudigste, maar voor hen niet de meest gemakkelijke weg is, op die dag tussen 8 en 5 uur zich melden op het stembureau in hun woonplaats, waaruit zij vertrokken zijn en waarop zij nu nog op de kiezerslijst voorkomen.
Zijn die personen in dezelfde provincie geëvacueerd als waarin zij vóór de ramp woonden, dan kunnen zij de wens te kennen geven om in de gemeente, waar zij thans verblijven, hun stem uit te brengen. Zij kurmen zich daartoe, tot uiterlijk 14 dagen vóór de dag der stemming, dus uiterlijk 7 April a.s., melden op de secretarie van de plaats waar ze zijn. Zij behoeven dus niet naar een andere plaats daarvoor te gaan. Zij hebben alleen maar daar mede te delen, dat zij opgave vsdllen doen om in een andere gemeente te stemmen dan waar zij in het kiezersregister voorkomen.
Er zal dan daar een verklaring worden ingevuld, die door de kiezer mede ondertekend moet worden.
Hij zal dan ter plaatse waar hij is ook kunnen stemmen.
Anders is het voor hen, die buiten de provincie zijn geëvacueerd. Dus Zeeuwen of Hollanders, die in Brabant vertoeven, kunnen daar niet stemmen. Dat kan alleen in een andere gemeente van de provincie, waarin de gemeente ligt, waar de kiezer in het kiezersregister voorkomt.
Indien die personen niet op de dag van de stemming naar de woonplaats, waai zij als kiezer zijn ingeschreven, kunnen trekken, dan zullen zij gebruik kunnen maken van de mogelijkheid om bij volmacht te stemmen.
Die kiezers kurmen een formulier halen in de plaats, waar zij vertoeven, ter secretarie der gemeente.
Zij dienen dat in te vullen en dan te zenden aan burgemeester en wethouders der gemeente, waar zij in het kiezersregistei staan. y
Dat moet daar ook uiterlijk 7 April a.s. zijn.
Als gemachtigde kunnen zij, na overleg met hem, opgeven een vader, zoon broeder of oom. Ook een zwager. Een oom kan ook een neef, die hem oom moet noemen, opgeven. Het is niet mogelijk om een neef op te geven, die kind is van een oom. Daarvoor is de bloedverwantschap niet nauw genoeg. i
Ook een huisgenoot kan worden opgegeven, maar dat zal in dit geval niet kunnen baten.
Het is beter om alles tijdig te doen, dan de laatste dag af te wachten. Een kiezer mag niet meer dan één aanwijzing als gemachtigde aannemen. Dus men mag dat maar voor één persoon doen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 maart 1954
De Banier | 8 Pagina's