Buitenlands Overzicht
David getuigt in de negentiende Psalm aangaande de rechten Gods, dat zij begeerlijker dan goud, ja, dan veel fijn goud zijn. Onze tijd legt er het onwedersprekelijk bewijs van af, dat maar zeer weinigen het met Davids uitspraak eens zijn, Hoe weinig bekommert men zich thans toch om de rechten Gods! Hoe vrij algemeen daarentegen is de jacht naar goud, geld en goed, onder de mensen in onze dagen! De rechten Gods beschouwt men veelal als niet te bestaan of althans als beuzelarijen en haarkloverijen, waarmede men zich maar liefst niet inlaat. Goud, geld en goed, bezitting en land, dat zijn echter dingen, waarnaar hoog en laag, jong en oud, in onze zo jammerlijke tijd hunkeren. Daarvoor zet men alles op het spel. Daarom ontketent men zelfs de bloedigste oorlogen. Daarover vliegt men elkander gedurig in dte haren. Nooit krijgt men ef te veel van. Rijken, die machtig zijn geworden, willen nog maar machtiger wor»den en hun gebied en invloed liefst over de gehele wereld uitbreiden. Dit streven brengt moodwiendig allerlei ellende, twist en tweedracht met zich mede. Daaraan is onze tijd dan ook rijk. Ellende hier en ellende daar; twist en tweedracht schier overal.
Ellende heerst er in menig land, in menig gezin, getuige het onrustbarend grote getal der echtscheidingen. Twist en tweespalt vindt men tegenwoordig al «ven veelvuldig op de wereld. Om die te zien behoeft men zich maar maar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te begeven. Een instelling, welke men, als men al de bittere woorden, die er gesproken worden en de voortdurende ruzie, welke er jn gemaakt w^ordt, juister en beter de on-Veiligheidsraad kan noemen.
Op die raad lijkt een ander orgaan van de organisatie der Verenigde Naties, namelijk de Algemene Vergadering, als twee druppels water oji elkander gelijken. Ook daarin is het een ruzie van je welste en ook daarin kijft en krakeelt men dat het een aard heeft en ook daarin slingert men op de meest ongegeneerde manier elkander allerlei bittere woorden en verwijten naar het hoofd. Dat kwam dezer dagen voor de zoveelste maal weder aan de dag. Het was ter gelegenheid, dat een Russische resolutie daarin aan de orde van behandeling kwam. Het was al heel kenmerkend voor die zo genaamde hoge vergadering, dat daarover maar eens eventjes drie kwartier lang moest gestemd worden. De resolutie zelf was anders eenvoudig genoeg. Zij was verre van verward samengesteld. Zij hield in heldere, klare taal in, dat alle schuld voor de onlusten op de Balkan bij de Griekse Rcigering berustte, dat alle buitenlandse troepen uit Griekenland behoorden terug getrokken te worden en dat de Amerikaanse hulpverlening aan Griekenland onder toezicht van een commissie diende gesteld te worden. Met zulk een motie konden de Grieken en Amerikanen het doen. De vergadering nam haar echter niet aan. Zij werd ten silotte met 40 tegen 6 stemmen en elf onthoudingen verworpen. Die uitslag was de Russen gans niet naar de zin, ofschoon zij zulk een uitslag van te voren wel op hun vingers hadden kunnen uitrekenen. De Russische afgevaardigde Wisjinski had daarbij de gelegenheid te baat genomen om eens flink tegen de Engelse vertegenwoordiger uit te pakken. Nauwelijks had de laatste de Komintern ter sprake gebracht, of de Rus stak danig van waJ, Hij voegde de Engelsman niet meer of minder dan het navolgende tegen; „U hebt er een nachtmerrie van gekregen, dat er te Warchau negen communistische partijen vergaderd hebben. Maar er is geen Komintern, Die had meer dan negen leden, U schijnt last te hebben van hallucinaties en nachtmerries. Waarom neemt u niet wat adrenaline of een ander' kalmerend middeltje tegen de zenuwen? Waar maakt u zich bang voor"?
Daar heeft men nu de hoge wijsheid dezer wereld aan het woord gehoord! Daar heeft men dan de Vrede gediend — daarom is toch de organisatie der Verenigde Naties ingesteld. Zo iets steunt men nu van uit ons land jaar op jaar met tonnen goudsl Hoeveel nutter kon al dat geld in het eigen land besteed worden!
In de Veiligheidsraad ging het er al precies eender naar toe, toen daarin de Palestijnse kwestie aan de orde gesteld werd. Ook toen was daarbij gans geen gebrek aan bitse woorden en bittere verwijten, Syrië en Irak stelden daarbij een gezamelijke resolutie voor, waarin verzocht werd de oplossing der kwestie alzo te regelen, dat Palestina onder beheer van de Verenigde Naties geplaatst zou worden, totdat volledige onafhankelijkheid kan worden verleend. Daarna moet een souvereine staat woPden gemaakt op democrattische grondslag.
Bij de behandeling dezer aangelegenheid deed de afgevaardigde van de Libanon zich op een weinig vriendelijke wijze o.m. tegen de afgevaardigde van Polen horen. Hij vroeg of het niets te zeggen had, dat, terwijl de Poolse vertegenwoordiger zoveel medeleven toonde met de Joodse vluchtelingen, 60 */o van de Joden in Palestina uit Polen geëmigreerd zijn en dat 120.000 Poolse Joden in vluchtelingenkampen niet naar Polen wilden terug keren.
Wat de Palestijnse kwestie zelf betreft, heeft de Amerikaanse Regering thans ook haar standpunt bepaald. Zij wil Palestina verdelen en daarbij aan Joden en Arabieren gelijke economische kansen geven. Voorts wenst zij gedurende de overgangsperiode van 3 jaren het-bestuur over Palestina aan de Verenigde Naties opgedragen te zien, onder dien verstande, dat er een international speciale politiemacht, bestaande uit vrijwilligers, opgericht zal worden, welke voor de rust en veiligheid zorg zal dragen en dat Groot-Brittannië zich verplicht om Palestina te blijven besturen tot het tijdstip, waarop de Organisatie der Verenigde Naties de verantwoordelijkheid op zich zal nemen.
De Amerikaanse Regeringsverklaring is echter in Engeland met weinig ingenomenheid ontvangen. Men gevoelt zich daar teleurgesteld, dat Amerika geweigertd heeft mede de directe verantwoordelijkheid voor de handhaving van orde en veiligheid op zich te nemen.
Ook Sovjet-Rusland heeft zich nu over de Palestijnse kwestie uitgesproken. Ditmaal in vrijwel gelijke zin als Amerika dit gedaan heeft, namelijk het heeft zich evenals Amerika voor de aanvaarding van het meerderheidsrapport verklaard, al gaf het te kennen, dat sommige punten in dat rapport niet zonder amendering door de' Sovjet-Unie aanvaard zouden worden.
Zo is dan de kans groot, dat in de naaste toekomst althans Palestina tu"sen Joden en Arabieren verdeeld zal worden. Ofschoon dit nog volstrekt niet zeker is, daar Egypte zich beslist tegen de verdeling heeft gekeerd, de Organisatie der Verenigde Naties het recht ontzeggende, om over verdeling van/"Palestina of enig ander land te beslissen. Ook de Arabieren hebben tot dusverre zich met beslistheid legen een verdeling gekeerd. Volgens berichten uit de dagbladen, welke nimmer zijn tegengesproken, hebben de Arabieren zelfs een belangrijk leger aan de noordgrenzen van Palestina samengetrokken, hetgeen door de Joden beantwoord is met hulpverlening aan de Joodse nederzettingen in Noord-Palestina ter bescherming tegen aanvallen van welke soort ook.
Wij willen ons overzicht besluiten met enkele woorden te wijden aan de toestand in Frankrijk, Italië, Duitsland en Vietnam,
In Frankrijk woeden weder tal van stakiu'gen. Het gaat daar hard tegen hard. De communisten zetten er alles op om het kabinet Ramadier hel bestaan zo moeilijk mogelijk te maken en het zo spoedig mogelijk ten val te brengen. Het is daar wel ©en zeer verideelde boel. Generaal De Gaulle zoekt daarvan partij te trekken en trekt het land door met fel tegen de communisten en Sovjet-Rusland van leer Ie trekken en de overi|e Fransen tot eensgezindheid aan te sporen. Begrijpelijkerwijs moet daarbij de huidige Franse regering ook menige veer laten, In Amerika ziet men de toestand in Frankrijk met grote bezorgdheid tegemoet. Vandaar, dat er door Amerika reeds enige financiële en economische steun aan Frankrijk geboden is en nog meer steim is toegezegd. Of deze echter ook geboden zal worden, staat nog te bezien, daar men in Amerika niet alleen over deze steunverlening, maar ook over die aan Europa, het nog verre van eens is. Dezer dagen zullen er in Frankrijk gemeenteraadsverkiezingen plaats hebben, welke van groot belai), g zijn, daar de landspolitick daar nauw bij betrokken is. Men verwacht, dat die verkiezingen voor Generaal De Gaulle en zijn aanhang gunstig zullen uitvallen, te meer daar de herrijzenis van de Komintern niet nagelaten heeft om ook in Frankrijk grote indruk te maken. Het voorzichtigste zal echer zijn zich in deze aan geen voorspellingen te wagcf, daar de uitkomst menigmaal gans anders is dan die voorspeld is geworden, hetgeen in Italië ook het geval is geweest bij de daar g'ohouden gemeenteraadsvcrkiezinf^en, In dat land waren de communisten en socialisten gezamelijk opgetrokken en hadden zich een grote winst toegedacht en deze ook voorspeld. De winst echter uitgebleven. Trots het vereende optrekken is daar niets vaa gekomen,
In Duitsland zullen straks 682 fabrie. ken voor herstelbetalingen worden ontmanteld. 302 van deze fabrieken v/erkten uitsluitend voor de productie van oorlogsmateriaal. Van de an. dere 380 fabrieken zijn er 92 ijz^j. en staalfabrieken, 40 chemische fabrieken, 224 machine-fabrieken en 4 el ectro-machinef abrieken. De lijst van de Britse zone bevat onder andere de bekende Kruppfabrieken te E^-sen. Daarbij is bepaald, dat de Duitse regionale economische bureaux binnen twee weken voorstellen mogen indienen om andere fabrieken in de plaats te stellen van de aangewezen fabrieken, mits deze deze'fde productiecapaciteit hebben als die, welke op de lijst geplaatM zijn. 25 "/o van de ontmantelde fabrieken zal, volgens de overeen. komst van Potsdam, naar Rusland en Polen gaan. De rest zal ov^-r de andere Europese ex-vijanden van Duitsland en over Amerika verdeeld wor. den'.
Het is te verstaan, dat die ontmanteling door de Duitse bevolking met zeer lede ogen wordt aangezien. Algemeen en eensgezind komt zij daartegen in verzet,
In Vietnam, de vroegei-e Franse kolonie, wordt thans hevig gevochten. Zal de Veiligheidsraad zich daarmee ook bemoeien? Daar is heel weinig kans op, want Frankrijk is een grote mogendheid.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 oktober 1947
De Banier | 8 Pagina's