H. M. de Kaningin Zal enige tijd rust moeten nemen
Het bericht, dat Hare Majesteit de oningin zich genoopt heeft gezien om enige tijd rust te nemen, zal met grote belangstelling door ons volk vernomen zijn.
Dit bericht behoeft echter niemand te verwonderen. De taak, welke op de schouders van Hare Majesteit gerust heeft en nog rust, is ongetw-jfeld te allen tijde gewichtig en zwaar. Vooral was hij zwaar in de laatste jaren. Wat al hoog gaande spannin gen heeft Zij daarin mee gemaakt! Wat al bange zorgen en zenuwslopende dagen heeft Zij daarin beleefd. Hoeveel benauwenis heeft zij daarin moeten doorstaan! En ook thans nog moet de verantwoordelijkheid voor het landsbestuur Haar met grote zorg vervullen en zwaar op Haar drukken.
Daarom is het zo te verstaan, dat, g 'ijk al eerder is medegedeeld. Hare Majesteit de Koningin Zich nog zeer vermoeid gevoelt en Zich genoodzaakt gezien heeft rust te nemen en Zich uit de staatszaken voor een tijd terug te trekken.
Ten einde dit mogelijk te maken zal eerstdaags bij de verenigde vergadering van de Staten-Generaal een wetsontwerp worden ingediend, waarin met toepassing van artikel 43 van de grondwet de gelegenheid geboden wordt, dat Hare Majesteit, zodra Haar gezondheid daartoe aanleiding geeft, de uitoefening van 't koninklijk gezag neerlegt.
Het wetsontwerp zal bepalen, dat voor de tijd, gedurende welke de Koningin het koninklijk gezag niet uitoefent. Prinses Juliana als Regentes van het Koninkrijk zal optreden. Hare Majesteit moet voornemens zijn, om terstond nadat het wetsontwerp tot wet verheven is, daaraan voor enige tijd toepasing te geven.
Het desbetreffende wetsontwerp moet reeds naar de Raad van State verzonden zijn. Naar alle waarschijnlijkheid zal het wetsontwerp reeds in de v/eek van 5 October door de Verenigde Staten-Generaal in behandeling worden genomen, terwijl verwacht wordt, dat de beëdiging van Prinses Juliana, welke volgens de grondwet geschieden moet, reeds binnen korte tijd in de Ridderzaal zal plaats vinden.
Als de wet tot stand gekomen is, kan Hare Majesteit de Koningin zelf bet tijdstip bepalen, waarop Zij henengaat, alsook het tijdstip waarop Zij het landsbestuur weder in eigen handen neemt.
Nogmaals zij het gezegd, dat het zeer wel te begrijpen is, dat Hare Majesteit aan een wezenllijke rustperiode behoefte heeft.
Slechts zeer weinig vorsten en vorstinnen hebben de zorgen van leen rijk zó lang en onder zulke moeilijke omstandigheden gedragen.
Welk een taak werd onze Koningin — een vrouw — op de schouders gelegd, toen zij in 1898, nu al 49 jaren geleden, de teugels van het bewind over heel een rijk uit de handen van Haar Moeder, de Koningin-Regentes Emma, overnam. Wat is al in diie jaren ontza.ggelijk veel door haar medegemaakt! Twee wereldoorlogen heeft zij daarin beleefd. Op het einde van de eerste Wierd door de geest van revolutie haar troon bedreigd, In de tweede werd het Koninklijk Huis in ballingschap gedreven en moesten Moeder en Dochter in de vreemde ver van elkander gescheiden verblijven'. Daarin werd Haar rijk zo zwaar getroffen, dat het nog uit tal van wonden bloedt en slechts heel moeizaam zich oprichten kan.
Gedurende al die 49 jaren heeft deze Vrouw op een zware en hoogst verantwoordelijke post gestaan en is Zij al die tijd — de ene tijd wel meer dan de andere — in deze zo fel bewogen jaren onder de drukkende last van staatszorgen gebogen gegaan. En dit heeft heel wat te zeggen. Gemeenlijk staat men daar maar weinig bij stil en gevoelt men er niet veel van wat het te betekenen heeft het bestuur en de zorgen van heel een koninkrijk te moeteö dragen.
Kabinetten kwamen en gingen, maar Hare Majesteit bleef. Zij had voortdurend al de last en al de zorgen van het landsbestuur te torsen.
Nu wenst zij dan een tijd rust te nemen. Van de kwellende zorgen, die in deze dagen voor een Landsvrouwe waarlijk niet gering zijn, af te zijn. Het zal haar tot een oorzaak van vreugde en gerustheid zijn, dat Zij het bestuur des lands aan Haar Dochter kan overdragen. Gelijk het omgekeerd Haar Dochter tot vreugde zal strekken, dat zij de zware taak voor Haar Moeder mag waarnemen, opdat deze 'een tijdlang rust zal kunnen genieten.
Zeer velen zal het ongetwijfeld tot blijdschap strekken, dat Hare Majesteit uitdrukkelijk verzocht heeft, mede te delen, dat voor enige ongerustheid voor Haar gezondheid geen aanleiding bestaat, al — zo zegt die mededeling voorts — behoeft het nochtans niet te verwonderen, dat de zware zorgen, welke op Haar gedrukt hebben en nog steeds drukken, niet onopgemerkt aan Haar gezondheid zijn voorbijgegaan.
Dat er voor zorg voor de gezondheid van Hare Majesteit geen directe aanleiding bestaat, blijkt ook wel uit het feit, dat Zij voornemens is bij de Doopsplechtigheid in de Domkerk te Utrecht op 9 October aanwezig te zijn, waarbij dan de gehele Koniinkiijke Familie .benevens de moeder van de Prins, Prinses Armgard en zijn broeder. Prins Asohwin, tegenwoordig zullen zijn.
Wij hebben hier — naar verzekerd wordt — te doen met een geval, waarin na veelomvattende arbeid en drukkende zorgen absolute rust een dringende vereiste is, wil er een algeheel herstel van gezondheid en krachten intreden.
Moge de Heere de rust' aan Hare Majesteit de Koningin naar ziel en lichaam ten zegen doen strekken en schenke Hij aan Prinses Juliana, die straks, naar wij hopen tijdelijk, een zeer zware en gewichtige verantwoordelijkheid zal gaan dragen, kracht en wijsheid om Haar taak tot eer Zijns Naams en tot welzijn van ons Koninkrijk te vervullen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 oktober 1947
De Banier | 8 Pagina's