De Indische Aangelegenheid
r> D , < , - .. i i • .c n n ^^ F^fTnTr^ T''^' welke Don-'^^'^^^ 1 - c ^^ 1 *^"'^ j ''' 1 ^" r ^^'"^^ . ^^°^^' . ^ t kltrhdï' gebTacït"'NS-tT^f-^Tonïl R? ged^^^^^^^ erkend - blijft ook nu weder afwachten de boodschap. Het " ' naam; i; ' la^ hetgeTn de^ Regeringsverklaring inhield, is wel, dat de Regering een wending ten goede „.ogeliHc achtte. Doch zf oordeelde tevens dat die wending dan alleen ^ogeli k was, indien de Indonesische Refering ha^r gedane beloften nak^^m kwam en en bovendien bovendien nog no^ enkele eisen, welke de Nederlandse Rege ring gesteld had, inwilligde.
De minister-president. Dr. Beel, leidde de vermelde verklaring met een kort historisch overzicht in. Hij zeide dienaangaande dat de Com" missie-Generaal op 27 Mei jongstleden een nota tot de Republikeinse delegatie betreffende de uitvoering van de overeenkomst van Linggaijati gericht had. In deze nota werd verklaard, dat de voorstellen, welke daarin gedaan werden een samenhangend geheel vormden, waarop een beslist antwoord van ja of neen werd^ verwacht. Aan deze nota werd eeri ultimatief karakter gegeven in zover, dat daarmede het eind-D stadium van de onderhandelingen bereikt geacht werd De Commk sie-Generaal deelde "er teven, i mee, dat, mocht bet antwoord d Indonesische Regering afwijzend ! onbevredigend zi, het tot de o mogelijkheden behoorde om de b sprekingen voort te zetten en da zi) de vraag wat er verder gebeure oest aan de Nederlandse Regen, over zou laten.
Op ? Juni heeft de republik einsi delegatie een antwoord op de nol; van 27 Mei gegeven, hetwelk di-Commjissie-Generaa)! onbevredigen, achtte, weshalve zij de vraag wa er verder gebeuren moest aan i - ivegKiingen van Qe siaai en het dagelijks bestuur van West-Borneo-raad in hi^n memoran' da aan de Nederlandse Regeriad
getuigd. Op 23 Juni heeft de landvoogd, hiertoe door de Nederlandse Regering uitgenodigd, namens haar d minister-president van de republi keinse Regering doen weten, tot welke conclusie de Nederlandse Regering gekomen was. Zij stelde in haar aide-memoire en haar toelichting vast, dat, indien de Rege. ring der Republiek niet alsnog de wezenlijke inhoud van de voorslellen van 27 Mei mocht aanvaarden, de toestand was ingetreden, die in de Regeringsverklaring van 19 Deember 1946 was voorzien, name' Üjk, dat wegens het niet nakomen er overenkomst en het niet in ver ulling gaan van essentiële voor. aarden voor een goede uitvoermi, e onderhandelaars weder vrij zou-^^^ komen te staan. Elk der onder andelaars, Nederland zowel als di ^epubfek, zouden dan weder ge ^^^ ^"J tegenover elkander zijn, ii ; „ ie mate, „., < .„ dat j._i alle _ii_ _t afspraken 1__ overeenkomsten tussen beide par. ijen geheelvervielen:
tijen geheelvervielen: i'""»!-w^j^+ "t J„ p„.< „^; x^cgt, nliw ^ alzo i haar stand p^^^^ J^adat bepaald de i< egenng hadf zag ab zij zich ge "^««^^^akt eventueel °de consequ^n *'^^ *! v-fï^^f-^'^ de voortdurend, "^^og^l^jkheid langs de weg va, „nderhai^delmdon onderhaninge tot n overeenstam-^...r^o^ct, ™ ming te komen en bad zij op' grond van haar verantwoordelijkheid mede rekening te houden, dat gedwongen zou kunnen worden om als uiterste maatregel, haar militain machtsmiddel, aan te wenden, zij '1 «ok zo beperkt mogelijk. De grond-wet van het f Koninkrijk inWrii der . Neder-«rl«. '^"l^"' feet Handvest van de Ver-IiïdeHk on Kar dfveSw^^^^^^^^ emaenjK op naar üe verantwoorae S t ^ Tn dat n ettlleen principiëe ÏTarookl^ Jaa^ fe^s^^^^^^^^^ SffoeïaS was - zo vcrklaa de mhiis^r Resident Dr Beel - ^ on Cdïar geworden En ÏÏt on allerleTSedDalrfn moest verandeé komen De perioT tussInS en 7 jurwerdaFdurwS om lle mogelijkheden voorbereid te zvn
De 27ste Juni beantwoordde de president der Republiek Indonesia de aide-memoire der Nederlandse Regering op een onbevredigende wijze, Op 29 Juni heeft de landvoogd zich in opdracht der Nederlandse Regering nog eenmaal tot de president van de republiek om nadere inlichtingen gewend.
De 5e Juli — binnen een week waarin antwoord verwacht werd - zond de nieuwe eerste minister van de Republiek hierop een antwoord, dat een even onbevredigend karakter droeg als dat van de 27e Juni, ank zij een nadere overweging in de boezem van de Regeringskringen der Republiek, en mede dank zij goede raad, welke aan de vertegenwoordigers der Republiek door de Amerikaanse en Britse consuls-generaal gegeven was, - werd echter op 8 Juli van de inhoud van het antwoord van 5 Juli een nadere precisering gegeven. Deze precisering achtte de Regering volgens haar verklaring in de Tweede Kainer weliswaar niet in alle opzichten bevijedigend, doch beschouwde haar niettemin als een geschikte aanleiding om tot een gunstig resultaat te komen. Zij stelde daarbij een zevental voorwaarden, welke allen vervuld zullen moeten worden, wil het tot een goede oplossing der kwestie komen. Deze voor-waarden zijn; 1, onmiddellijke staking van vijandelijkheden inclusief vernielingen en vijandelijke propaganda; 2, Beëindiging van infiltraties en andere aantastingen, respectievelijk miskenningen en vertreden van rechten der overige staten van Indie; 3, Onverv^rijlde opzegging van onregelmatige buitenlandse betrekkingen; ten onrechte en onrechtmatig gesloten verdragen behoren direct ontbonden te worden; 4, Onmiddellijke opheffing van de voedsclblokkade en het herstel van hel verkeer over ds demarcatielijnen; 5. Voorts zal de Regering der Republiek spoedig voldoening moeten geven in zake het tot dusver nog onbevredigend pimt van de Unie-gedachte zoals die in de overeenkomst van Linggadjati is neergelegd; 6, Eveneens inzake het onbevredigende republikeinse, standpunt nopens de federale landsb e drijven; 7, Evenzeer, inzake de nog onvoldoende erkenning van de Nederlandse verantwoordelijkheid in de overgangstijd voor orde en rust, overal in Indonesië,
Tot zo ver de Regeringsverklaring,
Het valt toe te juichen, dat de Regering een veel krachtiger toon in haar verklaring heeft aangeslagen dan tot dusver het geval was. Zij heeft door haar slappe houding en door steeds maar weder toe te geven de mannen van de Republiek van Soekarno overmoedig en brutaal gemaakt, zodat dezen steeds arroganter voor de dag durfden komen. De besluiteloosheid en de ongehoorde toegeeflijkheid onzer Regering hebben ons aan de rand van een oorlog, althans van een militaire actie, gebracht, welke voorkomen had moeten worden en ook voorkomen had kunnen worden, indien zij van stonde aan een andere houding had aangenomen. Juist al haar toegeeflijkheid heeft zeer schadelijk gewerkt. Neerlands vijanden in Indië werden daardoor gesterkt; Neerlands vrienden werden er aldaar door ontmoedigd. Zij gevoelden zich onbeschermd, door Nederland in de 'steek gelaten en verraden. Dat gedrag der Regering heeft zeer veel kwaad gesticht en hoogst schadelijke gevolgen gehad, zelfs zulke, dat wij daardoor bijna in een oorlog gekomen zouden zijn. Al is de toon in de laatste Regeringsverklaring flinker dan in enig andere verklaring van haar, toch blijft het de vraag hoe zij zich verder zal gedragen, daar toch de Regeringsverklaring ons op enige punten nog in het onzekere laat. Wij horen de Regering in haar verklaring nog al eens de vi^oorden spoedig en op korte termijn gebruiken. Wat moet onder die woorden verstaan worden? Zullen die woorden door de leiders van de Indonesische Republiek ook nu weder tiitgebuit worden? Zullen zij ook nu weder door hen worden aan gegrepen om de onderhandelingen maar te rekken? Onze militairen liggen nu al reeds geruime tijd in Indië in garnizoen. Velen hunner kunnen thuis node gemist worden. Hoe vele betrekkingen hier te lande zien met groot verlangen naar hun terugkeer uit. Onze militairen mogen toch niet de dupe worden van het optreden der Regering, De Regering spre.kt wel van spoedig en op korte termijn, maar de regeling dezer kwestie heeft nu al twe^ jaren geduurd. En nog zuchten er tal van geïnterneerden in Indië in de gevangenissen en kampementen. En nog woedt in Indië een wrede t'.rreur. Met alle macht worden de Nederland goedgezinde Inheemschen onderdrukt. Met-alle geweld streeft de Regering van Soekarno er naar om over heel Indië de baas te spelen.
De beweging dtr Soendanezen, die recht op een eigen volksbestaan hebben, wordt door haar met alle mog'Jijke middelen tegengewerkt. En wat de Malino-gebieden aangaat, ook aldaar zoeken Soekarno en zijn mannen de alleenheerschappij te bekomen. Bij dit alles spannen de communisten zijde. Zij voeren in Indië een geweldige propaganda. Zij zetten er alles op om aldaar de macht in handen te krijgen. Ongetwijfeld heeft de lange duur dei-onderhandelingen er veel toe bijgedragen, dat zij in getal en macht sterk vooruit zijn gegaan. Dat heeft een zeer gevaarlijke kant. Daaraan dient een einde gemaakt te worden. Ook met betrekking tot onze militairen in Indië kan de Indische aangelegenheid niet op de lange baan geschoven worden. De tiepubliek van Soekarno tone nu eindelijk eens met daden, dat zij er prijs op stelt om met Nederland op een goede voet samen te werken. Tot dusverre heeft het daaraan steeds 'ontbroken. Tot heden heeft die Republiek toch er nog nimmer blijk van gegeven, dat zij een goede samenwerking met Nederland wil. Integendeel, Zij heeft die immer gedwarsboomd.
Vrijdag 11 Juli jongstleden kwam in de Tweede Kamer de Regeringsverklaring in behandeling. Tot hun ernstig leedwezen konden de afgevaardigden der S.G.P. daarbij niet tegenwoordig zijn. Zij waren door ongesteldheid verhinderd. Óp zic'izelf geen wonder. Een drukke zittingsperiode ligt er achter hen. Zeer veel is er van hun krachten gevorderd. Maar nochtans, waar zij het hele jaar onafgebroken elke vergadering — een enkele ul'^ezonderd, welke zij om wettige reden niet konden bijwonen — hebben bezocht, zal het hun gespeten hebben dat zij Vrijdag niet aanwezig konden zijn, hoewel zij ottn geheel wettige reden die dag afwezig waren.
Nochtans was hun afwezigheid niet van zo ernstige aard. Gestemd is er die dag niet. En wat de zaak zelf betreft, dat zal stellig niet de laatste keer zijn, dat de Indische aangelegenheid in de Tweede Kamer in behandeling komt. Bovendien heeft Ds. Zandt bij herhaling als deze kwestie in de Kamer aan de orde was, gesproken en zijn standpunt kenbaar gemaakt,
Verband van Raadsleden in Z, Holland
Zoals bekend, zal bovengenoemd verband vergaderen D.V, op Zaterdag 9 Augustus nam. 3, 15 uur in gebouw van de Geref. Gemeente te Rotterdam Zuid, Mijnsheerenplein, Het onderwerp, dat ingeleid zal worden door de heer A, Vlasblom, is , , Zondagsrust en de taak der gemeentebesturen".
Voor hen, die lid kunnen zijn, en onze vergaderingen nog niet bijwoonden, is er nu gelegenheid dit te doen.
Namens het bestuur; A. VLASBLOM
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 juli 1947
De Banier | 8 Pagina's