De deviezen nota van Minister Lieftinck
Kort geleden is de lang verwachte deviezen-nota van minister Lieftinck verschenen. Zij biedt ons — kon het ook anders —• een uiterst somber beeld van de staat, waarin de Landsfinanciën thans verkeren. Zij toont ons — zonder dat men daarover in bijzonderheden behoeft af te dalen — hoe ons land met zijn milliarden schuld en milliarden budget in een uiterst benarde financiële toestand is geraakt. Daar zullen harde maatregelen genomen moeten worden om daarin de hoog nodige verbetering aan te brengen. Stellig zal er tot een ingrijpende bezuiniging, waarop in de Tweede Kamer van de zijde der S.G.P. tot dusverre steeds tevergeefs is aangedrongen, moeten worden overgegaan. Het staat nu al wel vast, dat de regering met de vermogensaanwasbelasting en de vermogensheffing ineens, de financiën niet vermag te saneren.
Er liepen een goede maand terug hardnekkige geruchten, dat op aandrang van minister Lieftinck in sterke mate op de begroting van het komende jaar bezuinigd zou worden. Daarover wordt tot teleurstelling van zeer velen in de nota helaas met geen woord gerept. Men blijft daarover dus weder in het onzekere verkeren. Trouwens minister Lieftinck heeft in de nota in het geheel geen melding gemaakt van de middelen, welke d; regering tot herstel van 's Lands financiën denkt aan te wenden. Ook daarover tast men tot teleurstelling van nog alzo veel meer Meden volkomen in 't duister. Men zou daaruit kunnen afleiden, dat de regering zich daarover nog niet bezonnen heeft of dat er dienaangaande geschillen in de boezem van het kabinet bestaan.
Hoe het ook zij, zoals het financiële regeringsbeleid tot dusverre gevoerd is, zo kan het op de duur niet langer. De nota van minister Lieftinck wijst — wat men er overigens ook op aan te merken moge hebben — helder en klaar uit, dat, indien er geen diep ingrijpende veranderingen ten goede plaatsgrijpenhet met onze Landsfinanciën op een bankroet uitloopt. Wel ter dege is het de dure plicht der regering er zorg voor te dragen, dat de put niet gedempt wordt als het kalf al reeds verdronken is.
De Zweep er ap!
Volgens een verslag uit de dagbladen sprak de heer Hofstra op het congres van de Partij van de Arbeid de navolgende woorden;
, .Wat de ambtenaren betreft, de goeden niet te na gesproken er wordt hier en daar gesaboteerd, In sommige gevallen is er maar één •oplossing „er uit". Onherroepelijk en zonder wachtgeld.
Dit geldt in Indonesië, bij Buitenlandse Zaken en ook bij de Rechterlijke macht. Men bedenke, dat de Weimar-republiek is kapot gegaan aan het handhaven van de oude ambtenaren en militairen. Natuurlijk moeten niet alle ambtenaren verdwijnen, die niet van onze richting j.ijn, maar men zij streng jegens saboteurs".
De heer Hofstra heeft de zwe.^p wel geducht op de ambtenaren ge; e; td. Ia Sovjet-Rusland en in 't Dult, < 5chland van Hitler wordt elke ambtenaar, die met de regering van principieel inzicht verschilt, als saboteur beschouwd en behandeld. Tij dens de Duitse bezetting hier te lande ging het ook al die kant uit. Die kant moeten wij echter niet uit. Men mag van de ambtenaar geen knecht van de staat maken, Men dient hem niet tot een slaaf te verlagen, die onder de zweepslag van de staatspolitie heeft te werken. Hij moet niet de kans lopen, als hij zijn werk naar behoren verricht, dat hij te eniger tijd door de een of andere Gestapo (geheime staatspolitie) onder voorwendsel van sabotage zelfs zonder enig wachtgeld aan de dijk gezet kan worden, louter om het feit, dat hij van de overheid om principieel inzicht verschilt. Die kant willen de communisten wel op, als zij de macht in handen krijgen. Die kant willen al evenzeer de socialisten op. getuige de toejuichingen, waarmede de woorden van de heer Hofstra op hun partij-congres begroet werden, nu zij aan de regering zijn, maar die kant moeten wij toch in Nederland niet op. De ambtenaar moet niet tot slaaf van een socialistische of communistische regering gemaakt worden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 mei 1947
De Banier | 8 Pagina's