KERKNIEUWS
Ned. Herv. Kerk
Beroepen te Capelle a.d. IJ. (2e ed.pl) G. van Doord te Kampen; te uipwijk A. Baars, cand te Gorinlem; te Lopikerkapel P, J. Dorsan te Schelluinen; te Hei-en Boeiip A. Klo.n Kranenburg te Hageein.
De dan kt voor Oegstgeest H. van Hof, voorg. Herv. Evang. te Tiel; or Wijngaarden J. Bus te Staphorst
Chr. Geref. Kerk
Tweete te Rotterdam-Charlois Floor te Nieuwendam en G. H. iblman te Rozenburg; te Oud-Beijernd A. Gruppen te Elburg en W.
Beroepen bij de Rehoboth Reford Church te Grand Rapids C nits te Driebergen; te Oosterbeek A. Zijderveld te Zwijndrecht; te trecht J. Hovius te Zwolle; te Arn-!m W. F. Laman te Rotterdam-W.
Gereform, Gemeenten
Tweetal te Katwijk aan Zee H. iétenberg te Vlaardingen en Chr. v. Woestijne te Ridderkerk; te Rijsin M. Blok te Zeist en A. de Blois Rotterdam-Zuid.
INTREDE Ds, v. d, ENT BRAAT
Op den 2en Paaschdag zal D.V. be-^st'jJing plaats hebben van Ds. v. 'd. it Braat als Ned, Herv. predikant Elburg, nadat hij op denzelfden _g te Hoorn door ds. P. Zandt in zijn fpbt is bevestigd.
Naar wij vernemen zal hij D.V. op ndag 9 Maart afscheid nemen van n tegenwoordige standplaats Mont-
Ds, W, C. LAMAIN
Naar wij vernemen ligt het m het •ornemen van Ds. W. C. Lamain te i|j3ggj^ Y).Y. 21 Febr. met de „Veen-^ïim" naar Amerika te vertrekken, [j|jjsjag ^ Februari hoopt Ds. Laj^in afscheid te nemen van zijn gerente in de Walkerk, des avonds 7 uur.
BEGRAFENIS OUDERLING A. DOORNHEIN,
Een groot verlies heeft de Geref. meente te Rotterdam-C. getroffen or het overlijden van ouderling A. ornhein, 'die 30 jaren de gemeente het ambt gediend heeft. Hoewel reeds den leeftijd van 77 jaar beikt had, bezocht hii nog dagelijks kranken, zoowel in de ziekenhuin als in hun woningen. Woensdag Januari, nadat hij van een bezoek het ziekenhuis thuiskwam, werd door een ernstige ziekte aangest en' vier dagen later nam de ere hem uit ons midden weg. ijdag 31 Januari j.l. had de begrais plaats, waarbij Ds. Kersten de .ding had. Aan het sterfhuis sprak is. Kersten naar aanleiding van Ps. i^ over Gods goedertierenheid, die j bewijst in de natuur, maar bo-'renal in de verheerlijking Zijner ge. ide in de uitverkorenen.
In de Kapel op de begraafplaats, waar behalve de Ker\i eraa'dsieden, velen uit de Gemeente zich verzameld hadden, liet Ds. Kersten op verzoek van de familie zingen fs. 66 vers 3, waarna hij ze' ', , dat hoewel de famil e en c.r. Gemeente treuren over net verlies dat hen getroffen heeit, zij niet treuren als degenen die geen hoop hebben. In zijn jonge jaren was Doornhein van Flakkee, naar Rotterdam gekomen, om beter de wereld te kunnen dienen, doch hier kwam hij in aanrakmg met vr. A. C. Visser, wiens vermaningen de Heere wilde gebruiken als middel om he.m staande te houden op den weg der zonde. Wel trachtte hij, door een andere wonmg te betrekken, deze vermaningen te ontvluchten , doch de Heere werd hem te sterk en hij moest het voor God opgeven. Daarna zijn deze twee vrienden geworden en samen hebben zij in het ambt mogen dienen. In zijn leven en op zün sterfbed heeft hij mogen getuigen van de blijde hope op de eeuwige heerlijkheid. Nu is deze heerlijkheid zijn deel geworden en juicht hij voor Gods troon. Veel zal de Gemeente aan hem missen, vooral in het ziekenbezoek, dat zoozeer gewaardeerd werd, doch de Heere mocht de arbeid, die hij verricht heeft tot zegen willen stellen. Nadat nog gezongen was Ps. 68 : 2, werd het stoffelijk overschot door ouderl ngen der Gemeente grafwaarts gedragen.
Aan de groeve werd nog het woord gevoerd door ouderling A. van Kranenburg van Rotterdam-West, _ die sprak over Gods genade in Christus verheerlijkt aan verloren zondaren. Spr. heeft jarenlang met den overledene samen in het ambt gediend en nu is zijn viend hem voor gegaan in de rust die er overblijft voor Gods volk. Spr. eindigde met een vermanend woord en wees op het verschil in het einde van degenen d'e God dienen en die, die Hem niet dienen. Namens de famil'e dankte de begra. fenisbedienaar voor de laatste eer aan den overledene bewezen,
DE BIJBEL.
Sedert het jaar 1800 zijn de verschillende uitgaven van den bijbel sterk toegenomen. Dit vindt voor een deel verklaring daarin, dat sinds genoemd jaar in tal van landen bijbelgenootschappen o j lericnt werden, welke er veel toe hebben bijgedragen, dat de bijbel op groote schaal verspreid is geworden. En dit niet alleen. Zij hebben er aan medegewerkt dat de bijbel in verschillende •. IS overbezet geworden. Zoo is de bijbel op dit oogenblik geheel of gedeeltelijk vertaald in bijna 1100 talen. Van deze uitgaven zijn er niet minder dan 997 gedrukt na 1800. Het Britsche bijbelgenootschap heeft daarin een groot aandeel gehad, doch ook andere. Bij voorbeeld het Amerikaansche bijbelgenootschap. In haar Bibliotheek te New York bevindt zich slechts een boek en dat is d? b ibel. Maar in ongeveer 16000 verschillende uitgaven van zijn geheel of gedeeltelijken inhoud, in 864 talen en dialecten. Een heele bibhotheek op zich zelf dus! In dit verband vinden wij het wel vermeldenswaard onze lezers ervan OT de hoogte te brengen, dat na den bijbel de pelgrimsreize eens Christens van Bunyan, het meest gelezene boek op heel de wereld is. Dit is wel zeer opmerkelijk. Wij kunnen daaruit zien, dat de Heere geen geleerde of wijze van noode heeft om Zijn lof te verkondigen. Maar dat Hij Zich meermalen van instrumenten bedient. Bunyan was van huisuit maar een ongeletterde ketellapper - — welke naar den mensch geoordeeld gansch ongeschikt zijn.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 februari 1947
De Banier | 8 Pagina's