Buitenlandsch overzicht
Schijn bedriegt, zegt terecht het oud-Hollandsch spreekwoord. Het heeft er allen schijn van, dat men thans op de Parij sche conferentie belangrijk is opgeschoten, doch in werkelijkheid is dit niet het geval. Zeker, men is aldaar tot eene belangrijke oplossing in' de geschilpunten van Triest en de Italiaansche koloniën kunnen komen. Doch men mag hierbij vooral niet uit het oog verliezen, dat de oplossing ten aanzien van Triest feitelijk niemand bevredigt. Triest en het gebied rondom die stad zullen geïnternationaliseerd worden. De 21 geallieerde landen zullen de bepalingen dienaangaande hebben vast te stellen. Deze bepalingen zullen ter goedkeuring aan den Veiligheidsraad worden voorgelegd, welke instantie op haar beurt daarover weder verslag aan de Vergadering van de Vereenigde Naties zal moeten uitbrengen. Molotof is dus gezwicht. Nadat hij eenmaal zijn draai genomen had, heeft hij van lieverlede op het eene punt na het andere toegegeven. Sovj et-Rusland heeft het stellig niet aangedurfd er voor verantwoordelijk gesteld te worden, dat de Parijsche conferentie van de vier ministers van Buitenlandsche Zaken voor de tweede maal op een volslagen mislukking uitliep.
Nochtans mag hierbij vooral niet vergeten worden, dat de oplossing inzake Triest niemand bevredigt- Geen der groote mogendheden heeft eigenlijk zulk een oplossing begeerd. Allen waren zij oorspronkelijk tegen een zoodanige oplossing. De twee landen, die het er naast bij betrokken zijn, Italië en Joego-Slavia, zijn er in geenen deele mede tevreden. Vooral in Italië gevoelt men zich bitter teleurgesteld. Daar is ook alleszins reden voor. Triest is buiten kijf een Italiaansche stad. Doch ook in Joego-Slavië betoont men zich over deze oplossing misnoegd. Men zegt er, dat men er in den oorlog zijn bloed voor vergoten heeft. Hierbij valt niet te oi kennen, dat laatstgenoemd la aan eene bruikbare haven de Middellandsche Zee gro( behoefte heeft Zoo is er dan in Parijs een no< oplossing tot stand gekomen, in de toekomst nog groote c aangenaamheden op kan le\ ren. Men heeft de bijeehkon van de 21 geallieerde volken t geknapt met de nadere regeli van een kwestie, waarin de I rijsche conferentie geen voor een goede oplossing vinden. Bovendien heeft m nog den Veiligheidsraad bel, met de nadere regeling van zaak, waarin veel haken oogen vast zitten. Daarme heeft men de positie van di Raad werkelijk niet verstel daar de beslechting van het schilpunt verre van gemak! lijk is en de kwestie, hoe geregeld, groote ontevredenh( bij de definitieve oplossing een of meerdere van de daar betrokken partijen z, al tews brengen. Dit was destijds het i val met de vrijhaven Dantz dat zal nu het geval met Tri zijn. Er is alzoo reeds nu al w( een geval, dat in de toekon een gevaar voor den vrede levert en dat aanleiding ge tot menige heftige woordenw seling en allerlei strubbeling en niet minder tot het uiten - v allerlei min of meer gerechtvai digde klachten. En dit geval er al, terwijl de eigenlijke vi desonderhandelingen nog n eens begonnen zijn. Hoev dergelijke gevallen kunnen straks nog bij komen. Hetgf niemand behoeft te verwow ren, die op de teekenen van d tijd acht geeft. Hoe toch kan bij een dergelijke Gods-ver; king als zich in gansch de ^ reld voordoet, vrede zijn. Wat de aangelegenheid van Italiaansche koloniën betrf ook daarbij heeft Molotof h wat water in zijn wijn moei ple igeiï. Hij heeft ook daar concessie op concessie geda Deze zaak is nu ondanks aanvankelijk hevigen tegensta van den Russischen afgevaard de aldus geregeld. De voornoe de koloniën komen voor een j< onder Britsch militair bestu Heeft men binnen het jaar gf overeenstemming over de df nitieve totstandkoming van d' koloniën kunnen bereiken, zal de beslissing over hun t standkoming aan de Vergader: der Vereenigde Naties wore opgedragen. Daarbij hebben de Engelschen weten te bedingen, dat alle mogenheden deze beslissing, hoe zij ook uit moge vallen, als bindend zullen hebben te aanvaarden.
Tenslotte werd op de Parijsche conferentie nog een belangrijke belissing genomen. De datum, waarop de vredesconferentie van de 21 geallieerde volken zal aanvangen, werd er vastgesteld. Deze werd op 29 Juli aanstaande bepaald. Ook aan deze vaststelling ging een vrij hevig debat vooraf. Byrnes wilde den dag der bijeenkomst vastgesteld zien alvorens de Italiaansche herstelbetalingen aan Rusland geregeld waren. Molotof daarentegen wilde eerst de zaak der herstelbetalingen afgedaan hebben, alvorens de dag der vredesbijeenkomst bepaald was. Men kon het er niet over eens worden. De ministers trokken zich in een geheime bijeenkomst welke anderhalf uur duurde, teruk. Deze beraaidslaging liep daarop uit, dat de Amerikaan ^y'^ ^i" kreeg en de Rus ook op < ^it Pui^t moest toegeven, In Palestina trad de Engelsche Regeering in den laatsten tijd ''"J ^^^^s tegen" de Joden op. Ve- ^^^ hunner werden gearresteerd. Daartegen kwamen de Amerikaansche Joden in hevig verzet.
De vraag of honderdduizend Joden al den niet naar Palestina gestuurd kunnen worden, is in Amerika plotseling een vraag van den eersten rang geworden. Daarover ontstond in de kringen van de Amerikaansche Zionisten groote opwinding. Deze agitatie schijnt op den Amerikaanschen president Truman nog al indruk gemaakt te hebben. Hij verklaarde namelijk, dat Amerika de immigratie der honderdduizend Joden zal bekostigen, dat het voor het vervoer der Joden zorg zal dragen en dat met de iipmigratie der Joden zoo spoedig mogelijk een begin gemaakt zal worden. Hij liep daarbij vooruit op de beslissing der Engelsch-Amerikaansche commissie, hetgeen in Engeland een bijzondere onaangename indruk gemaakt heeft. Palestina toch is een Engelsch mandaat, waarover Amerika feitelijk niets te zeggen heeft. Men mag benieuwd zijn hoe deze aangelegenheid zich verder ontwikkelen zal, daar Palestina vanwege de opstandigheid en de militaire organisatie der Joden en de hevige verbittering, welke aldaar tusschen de Joden en Arabieren, die zich ook al militair organiseeren, bestaat, Engeland heel wat zorg en moeiten oplevert.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 juli 1946
De Banier | 4 Pagina's